Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радостин Василев от И Т.Н. е категоричен, че министър Кирил Петков не отговаря на условията за заемания от него пост, цитирайки чл. 110 от Конституцията на Република България, който гласи:
Чл. 110.
Членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители.
Аз не съм юрист, но мисля логически.
Може би тук ще трябва да се произнесат от Конституционния съд с тълкуване: Що е то "САМО български гражданин"?
Дали се има предвид САМО български гражданин, който не притежава друго гражданство или лице, което задължително трябва да има българско гражданство въпреки притежанието на друго?
През последните 30-тина години, много български граждани придобиха гражданство на други държави запазвайки си българското гражданство, но това не ги прави чужденци.
В българското законодателство, всеки чужд гражданин, който получи българско гражданство трябва да се откаже от предишното си гражданство.
Това означава ли, че чужденците придобили българско гражданство и съответно отказали се от предишното са по-българи от министър Кирил Петков, който въпреки придобитото канадско гражданство не се е отказал от българското си гражданство?
САМО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН не е равностойно на САМО БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО.
Според мен, министър Кирил Петков отговаря на изискването САМО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, защото той е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН, каквото е изискването на закона.
Ако в закона бе залегнало САМО БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО, то тогава можеше нещата да се обърнат, защото той притежава и друго гражданство.
Въпрос на тълкуване, което само Конституционния съд може да реши.
И, пак според мен, от И Т.Н. трябваше да внесат запитване до Конституционния съд за тълкуване на чл. 110 от Конституцията, а не веднага да се заядат дали министър Кирил Петков има правото да заема такъв пост или не.
Вие, как бихте тълкували чл. 110 от Конституцията на Република България?