Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диляна Ценова
Диляна Ценова

Не Слави Трифонов, а “Демократична България” и бизнесменът Иво Прокопиев носят отговорността за проваления управленски мандат

Каквито и локуми да разтягат политическите стратези Христо Иванов и Атанас Атанасов, именно тяхната коалиция “Демократична България” носи отговорност за провала на управленския мандат на ИТН.

Няма Слави,

няма ДПС,

заради ДБ ни очакват

поредните избори

Достатъчно е да се проследи хронологията в действията им, отразена надлежно в медиите.

На 13 юни т.г., лидерът на ДСБ Атанасов заявява пред БНТ: “Ако нямаме 121 депутати, протестните партии трябва да съставим правителство и да го сложим на масата. Който иска, да го подкрепи. Ако народните представители от ДПС искат, нека го подкрепят. Непоисканата подкрепа понякога е много полезна.”

В същото студио след него Татяна Дончева приглася: “Дори да не стигнат 121 депутати, тези три формации (ИТН, ДБ и ИБГНИ) трябва да работят с БСП и ДПС за създаване на следващото стабилно управление.”

След вота на 11 юли, Слави Трифонов обявява проектокабинет с премиер Николай Василев. Пред “Свободна Европа” първият коментар на Христо Иванов гласи: “При този подход отново има съмнения за задкулисие, свързано със Сарая.”

Христо Иванов от ДБ и Тошко Йорданов от ИТН в 45-ото НС. СНИМКА: “24 ЧАСА”
Христо Иванов от ДБ и Тошко Йорданов от ИТН в 45-ото НС. СНИМКА: “24 ЧАСА”

На 15 юли ИТН оттегля номинацията на Николай Василев. Във фейсбук Трифонов пише: “За три дни върху него се изля огромна помия”, визирайки политиците и медиите, нарочили Василев за “проводник на ДПС”. Нито един политик, освен водачите на ДБ, не е вменявал на Слави връзки с ДПС.

На 25 юли ИТН провежда консултации за правителство с ДПС. Преди това Мустафа Карадайъ е обявил, че подкрепата им няма да бъде безусловна, а Тошко Йорданов посреща несъгласието на протестните партии с въпросната среща, отсичайки: “Няма да взимаме съвети от никого и няма да се съобразяваме с никого.” ДБ отново вади извода, че Слави е марионетка на Доган.

На 28 юли, след като е заявил, че няма персонални претенции към състава на кабинета, Иванов прочита в парламента декларация: “Ако някой иска наистина подкрепата на ДБ, личният състав на кабинета трябва да бъде подбран много внимателно от хора, които привличат доверие, а не поставят въпроси.” И директно настоява за интегрирането на министри от служебното правителство на Румен Радев. Става дума за Асен Василев и Кирил Петков, които вече са

отказали постове

в кабинета на ИТН

Иванов иска и споразумение, което да “държи на дистанция ГЕРБ и ДПС”“

Карадайъ отвръща на провокацията веднага, обръщайки се директно към Иванов: “Вие търгувате и рекетирате всяка власт. Вие сте част и сте продукт и заложник на една организирана олигархично-медийна, НПО политическа група.”

Още при откриването на 46-ото НС лидерът на ДПС заявява: “Разклащането на българския суверенитет е да чакаш указания от чужди посолства, олигарси, медиен монополист като Прокопиев с корупционните им намерения.”

Иво Прокопиев минава в обяснителен режим в своите медии, отричайки обвиненията.

На 4 август се разбира, че ИТН и ДПС са внесли предложение за анкетна комисия, която да разследва парка Росенец и вилата на Прокопиев в местността Буджака край Созопол. Не вилата на ДБ, а на Прокопиев, но

неговите интереси се

превръщат в ябълка

на раздора между ДБ

и партията на Слави

Отказът на ИТН да се съобрази с претенциите на ДБ за състава на Министерския съвет дава основание на Иванов окончателно да обяви на 10 август, че няма да подкрепи предлагания кабинет. Нещо повече, той говори за “третия мандат”, който е критичен. За него обаче вече са налице медийни слухове, че ДБ и Радев са се договорили да се даде на ИБГНИ.

При това положение най-доброто, което ДБ и ИБГНИ могат да направят в очакване на третия мандат, е да представят в аванс своя проект за правителство. Вече знаем кои личности не одобряват за министри, време е да видим най-сетне техния управленски кадрови потенциал. За да не остава избирателят с впечатлението, че е станал заложник на интересите на Прокопиев.