Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Владимир Путин
Владимир Путин

Абрамович отрича да е купил “Челси” по нареждане на президента

Владимир Владимирович имал специално удостоверение да посещава всички подразделения на Щази в ГДР

Показанията на руския милиардер Роман Абрамович пред лондонски съд, предизвикани от книгата "Хората на Путин", отвориха нова страница от скандала за влиянието на първия път човек в Русия върху олигарсите и техния бизнес. Собственикът на “Челси” Роман Абрамович и неговата компания “Роснефт” обвиниха автора на книгата Катрин Белтън и нейния издател в публикуване на информация, която

накърнява репутацията им

Авторката е бивша кореспондентка на "Файненшъл Таймс" в Москва, която прекарва в Русия 16 години и твърди, че данните й в книгата за престъпни схеми, диктувани от Кремъл, са потвърдени от два независими източника. Тя провежда множеството интервюта с инвеститора Сергей Пугачов.

Авторката на книгата Катрин Белтън е бивша кореспондентка на "Файненшъл Таймс" в Москва.
Авторката на книгата Катрин Белтън е бивша кореспондентка на "Файненшъл Таймс" в Москва.

В едно от тях милиардерът, когото някога наричаха Банкера на Кремъл, й разказал за заповедта на Владимир Путин към Абрамович да купи английския футболен отбор “Челси”.

Белтън разговаря и с друг руски олигарх - Борис Березовски,

преди смъртта му през 2013 г. Той също потвърждава думите на Пугачов.

В съда в Лондон адвокатите на Абрамович критикуват именно работата на Белтън с нейните източници - и на първо място изобилието от цитати именно от Сергей Пугачов и Борис Березовски, всеки от които британският съд в различно време припознава като ненадеждни свидетели, тъй като самите те са били част от “съмнителни сделки”.

Пугачов беше осъден в Англия на две години затвор през 2015 г. за неуважение към съда, след като избяга във Франция въпреки заповед на съдия, а в Русия е издирван.

Пред магистратите Абрамович

Роман Абрамович
Роман Абрамович
отрича написаното в книгата, че е купил английския клуб по заповед на Путин, като целта е по този начин руското правителство да повлияе на британското общество и да има влияние върху английската икономика.

Друг скандален момент в книгата

са събитията около

продажбата на компанията “Сибнефт” на “Газпром”

Юристи цитират думите от книгата, че сделката е била сключена по заповед на Кремъл, както и слуховете, че повечето от 13-те милиарда долара, получени от Абрамович за компанията, са споделени с “хората на Путин”.

Слуховете са подплатени от думите на Березовски, който се описва като пряк свидетел на случилото се.

“Абрамович лично се отплати както на Путин, така и на хора около него. Ако някой смята, че подобни сделки за толкова много пари се извършват без намесата на Кремъл, значи няма никаква представа как функционира Русия.

Абрамович е просто едно лице, което Путин използва за пред Западния свят”, твърди Березовски.

В книгата се повдига завесата и около

първия милион

на Абрамович

Той е назован от свидетели като “касиер на семейство Елцин, а след това и на Путин”.

Другият главен герой на книгата - Пугачов, разказва как олигарси са принуждавани да правят дарения по време на Елциновата епоха за компанията "Петромед".

Това действие е описано като

“почит, която олигарсите плащат на новия руски цар,

билет за прием в близкия кръг на Путин".

“Още тогава се знаеше, че Абрамович е от избраните да бъде милиардер и да разполага с пари, отредени му от високо ниво. Той имаше подходящ профил за това нещо. Също така му бе обяснено, че ако не работи заедно с Кремъл, е изправен пред риск да изгуби абсолютно всичко”, смята Пугачов.

Според адвокатите на собственика на “Челси”, дори и да е правил подаръци на близки на руския президент, то Абрамович не е имал никаква представа, че част от тях могат да отидат при президента на Русия.

Абрамович многократно отрича влияние на Путин върху бизнеса му.

Книгата “Хората на Путин” е публикувана през април 2020 г. Оттогава представителите на Роман Абрамович се опитват да преговарят с издателството за коригиране на неверни според тях и дискредитиращи твърдения.

Почти година по-късно юристите отидоха в съда. Руският олигарх се представлява от адвокатска кантора, към която често се обръщат членове на британското кралско семейство. Таблоидът “Дейли Мейл” ги нарича “застъпниците на кралицата”.

В книгата освен връзките на Владимир Путин с Абрамович и други олигарси подробно е описано и как служителят на КГБ, който стана президент на Русия, се промени през годините.

Един от най-интересните раздели е посветен на живота му в Дрезден през втората половина на 80 -те години, когато Путин работи там. Авторката връща читателя преди 40 години, за да обясни мотивите и

методите на работата на руския президент,

както и представите му за света и страховете му.

По времето, когато Путин пристига в Дрезден, Западна Германия е основен източник на високотехнологична контрабанда в СССР и ГДР, пише Белтън. Малко преди това Владимир Ветров, който се занимава с

военнотехническо разузнаване,

предава на Запада подробна информация за съветския индустриален шпионаж в капиталистическите страни. В резултат на това 47 съветски разузнавачи са изгонени само от Франция и фокусът на работата на съветските специални служби се премества в Германия.

Тя се позовава и на информацията, която се появи още през декември 2018 г., че в архивите на германската специална служба Щази е открито удостоверение, издадено на Владимир Путин. “Това, разбира се, не означава 100%, че Путин тайно е сътрудничил на Щази, но удостоверението означаваше, че той е имал възможност да посещава всички подразделения на тази тайна служба и да действа от нейно име, а не на КГБ без допълнителни разрешения или други ограничения. Отдавна се тиражира информацията, че Владимир Путин всъщност не е бил обикновен представител на КГБ в Източна Германия, а е бил офицер за организиране на взаимодействие с Щази. Има много данни, че

такива удостоверения са издавани само на подобни офицери

Каквато и да е истината, която най-вероятно ще остане неразкрита, повече от ясно е, че цялата му история само потвърждава и сегашното му поведение”, пише Белтън.

Авторката го определя като изключително далновиден и изряден в работата си.

Дори задава риторичен въпрос, че ако в миналото му са използвани нечестни методи, което е работило за постигане на поставените задачи, то това обяснява защо е готов на всичко за постигане на политическите си цели.

“Гардиън” вече няколко пъти похвали книгата, публикувана от издателството "Харпър Колинс", и я нарече "революционна". "Ню Йорк Таймс" я описа като прецизно, пълноценно и елегантно обобщение на

системата на Путин, чиито мрежи отдавна са проникнали

дълбоко и в западните демокрации.

Книгата повдигна и интересен въпрос в Лондон, а именно, че не само Абрамович, а още поне десетина руски олигарси играят важна роля в икономиката на Англия в последните години и се ползват с редица привилегии дори в правосъдната система.

“Ние вярваме в нашата правота, но не знаем дали съдът ще застане зад нас въпреки цялата достоверност на фактите”, коментират от издателството, намеквайки, че са готови за решение в полза на Абрамович.