Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В жегата сърдечносъдовата система изпитва допълнителен стрес, който може да причини хипертонични кризи и фатални последици

Горещините са рискови за хората със сърдечносъдови заболявания - може да се повиши кръвното и да се появят нарушения на ритъма и сърдечна недостатъчност заради допълнителния стрес.

Всяка година 10,3 милиона души по света получават инсулт, от които 6,5 милиона загиват. Само 25% от оцелелите могат да работят нормално, много умират след няколко години, дори и след пълен курс на лечение и рехабилитация. Профилактиката и навременната първа помощ са важни - всяка минута е от значение.

Най-често срещаният вид е исхемичният инсулт - 70-80% от случаите. При него кръвоснабдяването на една от частите на мозъка е нарушено поради запушени кръвоносни съдове или кръвни съсиреци. Всеки тип инсулт може да доведе до смърт или най-малкото до инвалидност, защото поради нарушено кръвоснабдяване мозъчните клетки не получават кислород и загиват. В резултат зрението намалява, слухът се влошава, пациентът не може да говори или да ходи.

Известно е, че вероятността от инсулт се увеличава след 60-годишна възраст. Младите пациенти често имат мозъчносъдови инциденти, наречени микроинсулт. При него степента на мозъчно увреждане е по-малка, но ако не вземете мерки, в 60% от случаите повторният инсулт е исхемичен, със сериозни последици.

Болести, предразполагащи към мозъчносъдови инциденти

Има редица заболявания, при които рискът от мозъчносъдови инциденти се увеличава значително. Един от най-сериозните рискови фактори е високото кръвно. При него опасността е 2,5 пъти по-голяма. Високото кръвно не е задължително да има някакви симптоми. Важно е да се следи и нивото на холестерола, за да се предотврати запушването на кръвоносните съдове.

- Захарен диабет. Увеличава симптомите на атеросклероза и хипертония. Най-честите признаци са сухота в устата, жажда и често уриниране. Може да се докаже с кръвен тест за гликиран хемоглобин.

- Предсърдно мъждене. При него вероятността от образуване на кръвни съсиреци, които може да доведат до инсулт, се увеличава.. Пациентите научават, че страдат от това заболяване, само след 24-часово проследяване на сърдечната дейност с холтер.

- Атеросклероза. Поради атеросклеротичните плаки луменът на кръвоносните съдове, включително в мозъка, често е стеснен. Притокът на кръв е затруднен, а при наличие на кръвни съсиреци вероятността от инсулт се увеличава. Атеросклерозата се диагностицира с ултразвуково изследване на мозъчните съдове и този преглед се препоръчва за всички над 45 години.

Какво може да провокира проблема

Болестите и наследствената предразположеност са рискови фактори. Но често са необходими и провокиращи фактори:

- Стрес. Всяко преживяване влияе върху кръвното налягане и постоянната хипертония се появява поради хроничен стрес. Ако човек има слаба съдова система, той трябва да се пази от стреса.

- Прекомерно натоварване. Хората не бива да издевателстват над тялото си, да носят и вдигат тежко, да се преуморяват във фитнеса. Всичко трябва да е с мярка.

- Прегряване. Ако навън е горещо, поради задуха кръвното се повишава, кръвта се сгъстява, вероятността от образуване на тромби се увеличава. Често в горещините се регистрират рекорден брой удари.

Има начин човек да се предпази

Правилата за превенция са прости. За да се поддържа сърдечносъдовата система здрава, достатъчно е човек да спортува и да се движи поне половин час на ден. Става дума за всякакво натоварване, включително ходене, бягане, каране на велосипед или плуване. Добър вариант е фитнесът в зала, където треньор подбира подходящо кардио натоварване.

Хранете се здравословно

СЗО препоръчва диета за здраво сърце и съдове. Експертите съветват хората да се въздържат от мазни храни - масло, сметана, свинска мас, крем за торти, майонеза. Не бива да се яде тлъсто месо, сланина, маргарин, пържени картофи. Рибният хайвер, горещият шоколад, кафе със сметана или мазно мляко не се препоръчват.

Разрешените продукти са много повече. Ако човек иска да се храни разумно, добре е да включи в менюто си:

1. Месо и риба - телешко, заешко, пилешко, пуешко, бяла риба и по-мазна риба като сардина, херинга, скумрия, риба тон, сьомга, богата на омега 3.

2. Всякакви зеленчуци и плодове - пресни, замразени, изсушени, бобови - леща, боб, грах, нахут, неподсладени консервирани плодове. Домашно приготвени зеленчукови супи.

3. Млечни продукти - нискомаслени мляко и сирена, кефир.

4. Зърнени храни и хляб - пълнозърнести храни, овесени ядки, пълнозърнест или бездрожден хляб. Разрешени са също горчица, подправки и билки.

5. Сладкиши и напитки - бисквити с овесени ядки, желе, шербет, пудинг. Разрешени са чай, минерална вода, кафе, неподсладени напитки, сокове без захар.

Забравете за вредните навици

Ефикасен начин за предотвратяване на инсулт е отказването от цигарите. Веднага след това рискът от инсулт рязко намалява, а след година вероятността да се стигне до него намалява с 50%. Пушачите увеличават риска от инсулт 5-6 пъти.

Лекарите са против и злоупотребата с алкохол, но пиенето на 20 грама на ден няма да навреди. Смята се, че червеното сухо вино е здравословно и 1 чаша на ден укрепва здравето.

Инсултът е сериозно и опасно заболяване, след което 80% от пациентите стават инвалиди. Струва си човек да се грижи за здравето си, като редовно ходи на медицински преглед, а след 40-те да следи кръвното си и да се откаже от вредните навици.