Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йордан Георгиев
Йордан Георгиев

АВСТРИЙСКИ гражданин, син на офицер от бившата Държавна сигурност, управлява българската енергетика. Йордан Георгиев е изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ). Неговият баща Карло Георгиев е бил дългогодишен офицер в разузнавателното управление на Българската армия. Майката на нашия енергиен бос Алла е рускиня и има бизнесконтакти в страните от бившия Съветски съюз.

33-годишният Йордан Георгиев е поставен като втори изпълнителен директор на БЕХ в средата на лятото, въпреки че е австрийски гражданин. Под шапката на мегакомпанията, която той ръководи, са АЕЦ "Козлодуй", НЕК, "Булгаргаз", мини "Марица"-изток и ТЕЦ "Марица"-изток 2". Въпреки че законът формално не пречи чужд гражданин да управлява българска компания, експерти коментират пред "168 часа", че е странно да повериш българската енергетика в ръцете на човек,

предпочел да приеме друго гражданство

Друг факт, който смущава експертите, е, че фамилията на Йордан Георгиев е тясно свързана с Русия по линия на тайните служби и частни бизнеспартньорства.

Обяснението за стремителната кариера на неизвестния в България виенски консултант Йордан Георгиев е просто - той е личен избор на министър Трайчо Трайков. Двамата са колеги от частния бизнес. Засекли са се в консултантската компания "Роланд Бергер".

Министър Трайков не пести суперлативи за Георгиев. При назначаването му подчертава: "Ако трябваше да наемем Йордан Георгиев чрез компанията, в която досега работеше, трябваше да платим до 1 млн. лв. Сега той ще работи за заплата от 2500 лева." Признава още, че лично е убедил Георгиев да поеме поста. Осведомени са категорични, че министър Трайков планира да раздели на две БЕХ. В тази посока виждат и назначението на Йордан Георгиев, който щял

да поеме газовия бизнес на холдинга

В ресора му вероятно ще бъде и "Южен поток". Другите дейности ще останат под управлението на бившия зам. икономически министър Мая Христова.

Виена, където се е изучил Йордан Георгиев, е любима европейска дестинация на кадрите на ДС и другите спецслужби от Източния блок. След промените точно там част от бившите борци срещу гнилия капитализъм започнаха частния си бизнес.

Родителите на новия енергиен бос Карло и Алла също преминават в частния бизнес. През 1992 г. регистрират фирма, като техен съдружник е компанията "Алатан" от белоруската столица Минск. Днес Алла Георгиева има още три фирми, а съдружниците й са от Русия и Украйна.

Позиция 

"НЯМА противоречие при назначаването на Йордан Георгиев за член на съвета на директорите на БЕХ с действащата правна уредба в страната" - уточняват от пресцентъра на държавното дружество. Допълват още, че той има необходимите документи от компетентните органи за работата си в енергийния холдинг.

От пресцентъра подчертават високото образование на Георгиев. Той притежава магистърска степен от виенския икономически университет. Завършил е специализирана програма за подготовка на топмениджъри за Източна Европа във Виена.

Досега е работил в Австрия за различни чужди компании.