Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Възможно е Сатоши Накимото да не е човек, а изкуствен интелект, който се обучава с решените уравнения.

Дали те няма да разбият кодове на атомни централи или ядрени терминали, днес никой не може да каже.

Японецът не се докосва до милионите си, а може да е най-богатият човек в света, но така ще срине валутата си.

Възможно ли е колапсът на биткойна да е предсказан още преди самото му създаване? През 2008 г. потребител с името Сатоши Накимото пуска код в мрежата, който е в основата на бъдещата криптовалута. След това изчезва безследно.

Ала 12 години преди това, през 1996 г., когато интернет не е толкова популярен, а понятието "биткойн" по-скоро звучи като измислица от филм или книга, в онлайн пространството се появява есе. Следи от него могат да бъдат открити в сайтовете на няколко големи университета, а създателят му всъщност е Националната агенция по сигурността на САЩ

How to Make a Mint: the Cryptography of Anonymous Electronic Cash съдържа цялата структура на биткойн - неговите предимства и недостатъци, мерките, които трябва да се вземат, за да е успешен, и защо е обречен на провал.

В наши дни съществуват ограничено количество биткойни, които можеш да "изкопаеш" от мрежата. И точно в това ограничено количество се крие и високата цена на един брой, която на моменти е достигала дори до 10 хил. долара. Колкото повече са токените в интернет пространството, толкова по-малка е тяхната цена. В документа от 1996 г. старателно е обяснено колко наложително е бройката на монетите да е ограничена и те да не могат да се прехвърлят повече от 2 пъти между потребителите. Създадена е и концепцията за виртуален портфейл и защита на трансакциите.

Така още преди 21 години е било ясно, че биткойнът ще помогне да се избегне плащането на такси, ДДС, пране на пари и дори възможността за използването му на черния пазар. Това е един от недостатъците, споменат още в есето от 1996 г.

Днес един от най-големите проблеми на криптовалутите е, че колкото и да са защитени, собственикът им винаги може да остане анонимен. И точно заради това "предимство", биткойнът често е използван в уреждане на сметки в "тъмния интернет", там, където се продават наркотици, незаконни оръжия, човешко месо, и където можеш да гледаш как се убиват хора в прословутите "червени стаи".

Така след като всяка точка от въпросното есе се е сбъднала, най-зловещото предсказание за бъдещето на криптовалутата идва в самия му край. Според авторите на документа рано или късно голямо количество токени ще залеят пазара, обезценявайки напълно електронната валута.

Някои съвременни учени смятат, че има два изхода за биткойна в следващите години - или да стигне невъобразимо огромна цена, или да се срине до едва няколко цента. Очевидно краят е бил ясен още преди да бъде дадено началото.

Наличието на това есе води и до още едно съмнение - че всъщност Националната агенция по сигурността на САЩ стои в основата на създаването на биткойна. А Сатоши Накимото е само кодово име за тяхната програма. Когато през 1996 г., документът се появява в мрежата, обяснението за защита много напомня алгоритъма SHA-256. Интересното е, че именно него Сатоши използва, за да защити биткойна през 2008 г., а създателят му е не кой да е, а програмистите от Агенцията по сигурността. Това предизвиква съмнение, защото след като тя е създала системата за защита, нищо чудно да си е оставила "вратичка", с която да следи потребителите на биткойни. Но това далеч не е най-интересното.

"Само си помислете - да имаш толкова пари, а да не ги докосваш. Само изкуствен интелект би успял", това споделя пред "168 часа" програмист, работещ за голяма IT компания, и открехва нова вратичка към самоличността на най-загадъчния човек в съвременната история.

Сатоши Накимото е фантом. Никой не знае дали това е истинското му име, как изглежда, къде живее и какво прави. През 2008 г. профил с този псевдоним пуска из мрежата A Peer-to-Peer Electronic Cash System или по-точно действията, необходими за изграждането на биткойна. Група ентусиасти създават системата и днес криптовалутата се счита за бъдещето на разплащанията. След изтичането на кода в мрежата, Сатоши изчезва. Никога повече не се появява на бял свят, освен в случаите, когато някой друг се представя за него чрез онлайн пост. В тези случаи обаче постовете на фалшивите Сатоши бързо биват изтривани, незнайно от кого.

Твърди се, че той притежава милиарди в долари и поне един милион в биткойни, но не докосва и цент от тях. Може би защото никога не е бил истински човек?

"Напълно възможно е Сатоши Накимото въобще да не е живо същество, а изкуствен интелект - казва програмистът. - За да изровиш един биткойн, ти решаваш поредица от математически задачи и създаваш нов код. А той може да бъде използван за всичко, защото реално никой не знае къде и за какво отиват отговорите на уравненията. Напълно логично целта им е да захранват и усъвършенстват този изкуствен интелект, а той след време да започне да възприема обграждащата го среда като нормален човек."

Сложността на кода, използван за създаването на биткойн, който е дълъг 31 хил. реда, и мистерията, обградила криптовалутата, по никакъв начин не изключват зад нея да стои изкуствен интелект. Един нормален програмист създава кодове, чиято максимална дължина е едва 2000 реда. Би било немислимо и непосилно за сам човек да изгради 31 хил. реда.

И точно дължината на кода създава още по-големи конспирации за самоличността на Сатоши Накимото. Според някои, това е псевдоним, но не на един, а на група от хора, изсмислили цялата концепция, и които оперират с нея. Това обаче продължава да не отговаря на въпроса за какво се използват отговорите на математическите уравнения, които "копачите" дават.

"За да се създаде изкуствен интелект, също е необходима човешка намеса - споделя източникът ни. - По-вероятно е тази група от хора да е създала Сатоши Накимото, който от своя страна да е генерирал 31-хилядния код за биткойн, чрез който да се захранва."

В случая не може да се изключат и по-страшни варианти - че един ден тези кодове могат да се използват за разбиване на защитните стени на правителствени сайтове, ядрени централи и др.

Тази версия в съвременния свят звучи колкото логично, толкова и като от фантастичен филм. Това, което е по-реалистично обаче, ни връща обратно към документа от 1996 г.

Оказва се, че Сатоши Накимото е като заспал вулкан, който може да избухне всеки момент и е необяснимо защо още не го е направил. Както е известно, той притежава около 1 милион биткойна, с които може да залее пазара, когато си поиска, и да предизвика колапса на валутата, както е предсказан в есето. Мрежата ще се пренасити, цената ще падне, а Накимото за няколко часа ще се превърне в най-богатият човек на Земята. Ако наистина е човек.