Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Замъкът "Нойшванщайн" е емблемата на Бавария.
Замъкът "Нойшванщайн" е емблемата на Бавария.

Замъкът "Нойшванщайн" (Schloss Neuschwanstein) безспорно е перлата на Бавария и нейната визитна картичка. Издигащ се достолепно на върха на Лебедовата скала (височина 1008 м), на юг от езерото Форгензее, той се забелязва отдалече, а неговите кули и бойници го правят да изглежда като театрален декор. Декорът се допълва и от красивия планински пейзаж, и от древната история. "Нойшванщайн", наречен още Лебедовия дворец, се намира на 30 км от Гармиш Партенкирхен. В близост до него са и езерата Алпензее (Алпийското) и Шванзее (Лебедовото). Шванзее е езерото, вдъхновило П.И.Чайковски за знаменития балет "Лебедово езеро".
Историята разказва,
че баварският крал Лудвиг II живял тук за кратко до смъртта си. Лудвиг II е последният романтик от епохата на кавалерите и прекрасните дами, загубил любовта и отдал се на всепоглъщата си страст - строителство на средновековни замъци в Баварските Алпи. Всичките дворци, създадени по негова поръчка, са приказно красиви и затова и Лудвиг II получава прозвището Приказния крал, а неговите замъци - приказни. Освен това Лудвиг много обичал
музиката на Вагнер
и му помагал при композирането. Дружбата с композитора е дала идея за вътрешното оформление на дворците. Много от помещенията на замъците са декорирани по мотиви от Вагнеровите опери, както и Нойшванщайн. Крепостта "Нойшванщайн" е изящна, стройна, а по белокаменните островърхи кули са накацали бойници и балкони. В архитектурата на замъка органично са съчетани византийската помпозност, романската бруталност и късно готическата възвишеност. "Нойшванщайн" прекрасно се вписва в обграждащия го суров алпийски пейзаж. Смята се, че той е най-красивият и приказен замък на Лудвиг II.
Лебедите са навсякъде
в интериора на двореца - по стените, в оформлението на мебелите, по стълбите, преградите и тавана. Рисувани, дървени, каменни, от метал .... Стенописите в много от дворцовите помещения са по мотиви на Вагнерови опери - "Тристан и Изолда", "Зигфрид", "Пърсивал". Парадната зала и Работния кабинет са оформени по мотиви от операта "Танхойзер". В двореца има специална зала за концерти, направена специално за Вагнер, както и
истинска пещера
Лудвиг II не искал простосмъртни да влизат в приказния му дворец. Куриозното е, че след като го свалят от трона и го хвърлят в езерото, замъкът е отворен за посещения и се превръща в туристически символ на Бавария. Баварците обичат и почитат Лудвиг, а в рекламните плакати на месните строители може да се види изображението на краля със строителна каска.
Бруталният край на приказния крал е предизвестен. В строителството на замъците Лудвиг II влага
всичките си средства
Когато те свършват, на ход идват парите от държавната хазна, която се оказва практически опустошена, а за това кралят е отстранен от власт. Целта на Лудвиг II е била да построи седем замъка, но впоследствие били издигнати само три - "Нойшванщайн", "Линдерхоф" и "Херенхимзее". Те излезли на краля и баварското кралство повече от 30 млн. марки. Само на план останали Фалкенщайн, Готическия, Византийския и Китайския дворец. Понякога към замъците на Лудвиг се отнася и неговият ловен дом в планината близо до Гармиш Парнеткирхен.
Днес, след повече от век, вложените средства се връщат многократно под формата на приходи от посещенията на дворците от туристи. Само през "Нойшванщайн" всяка година преминават повече от
1 млн. туристи
До замъка може да се стигне с кола, която се оставя на паркингите в подножието на Лебедовата скала. До самата крепост туристите се изкачват пеша по сенчесто тясно шосе. Пътят отнема около половин час. По шосето има десетки места за почивка и дори (съвсем по немски) две бирарии.
Тези, които не обичат изкачването по нанагорнища, имат два варианта. Първият, който е по-екзотичният и, разбира се, по-скъп, е живописният конски впряг. Цената на удоволствието е
6 евро на човек
По-евтиният вариант е да се ползва рейсчето за 2,50 евро. Преди да се запътите към замъка, трябва да си купите билет. Касата е в подножието на скалата и трябва да ви включат в някоя от групите. За целта избирате езика, на който ще ви разказва гидът. Може да се включите в немско, английско, френско или руско говоряща група, за което получавате и час за посещението. Ако трябва да чакате 1-2 часа за вашата група, можете да "убиете" времето, като позяпате магазинчетата за сувенири или похапнете от приятно ухаещите наденички - хотдог струва около 3,50 евро.
На 10 минути пеша от двореца, в планината на 92 метра височина е опънат висящ мост. От него се открива прекрасна панорама към двореца, а в подножието му се спуска 45 метров водопад.

МАРИЯ БЕЛЧИЧ 

 

Der Sangersaal (Залата на певците) е едно от най-важните помещения на двореца.
Der Sangersaal (Залата на певците) е едно от най-важните помещения на двореца.
 Конски впряг вози туристите до Нойшванщайн за 6 евро на човек.
Конски впряг вози туристите до Нойшванщайн за 6 евро на човек.