Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Росен Желязков КАДЪР: БНТ
Росен Желязков КАДЪР: БНТ

Такива експерименти като ротационни правителства и ротации повече не трябва да се допускат. В един момент тази изглеждаща като чисто техническа тема се превърна в детонатор, който взриви политическия живот. Това каза пред БНТ Росен Желязков, председател на 49-ия парламент.

"Последните правителства бяха формални, те нямаха ясна политическа основа, събираха по необходимост мнозинство за политическа подкрепа", каза още Желязков.

"Според него Конституционният съд ще каже дали е имало смисъл от промените в Конституцията. „Но аз съм сигурен, че в частта за служебния кабинет се създадоха трудности. Защото съчетанието между парламент в кампания и служебен кабинет, за който никой не иска да поеме отговорност, е много лошо нещо", каза Желязков.

"След изборите трябва да има ясна политическа отговорност и правителство с ясен политически мандат. Ако ще е коалиционно - според тежестта на партньорите, с ясно коалиционно споразумение за четиригодишен мандат", посочи още той.

По думите му ГЕРБ не са тези, които са предизвикали изборите и попита къде са някои от знаковите лица на ПП-ДБ като Тодор Тагарев, които станаха причина за конфликти в сглобката. Според Желязков чрез предсрочните избори ПП-ДБ предотвратяват "свободното си падане".

"Единствената им платформа беше колко зъл е ГЕРБ. То не бяха чували, Борисов ядеше хора. А хората очакат реални доходи, решения на проблемите си".

Решението Желязков да води листи и за националния, и за европейския парламент е политическо, и след изборите партията му ще реши дали той да остане в България или да отиде в Брюксел.

"Моите предпочитания са да бъда в България, но това няма никакво значение. Ако партията реши друго, аз ще се съобразя с него".

Желязков се надява "цикълът на тригодишно безвремие в политическия диалог, който стана прекалено профанизиран и груб, да се пречупи в юбилейния 50-и парламент".