Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Демонтираните фигури се пазят на склад в село Долни Лозен. 

СНИМКА: ЕМИЛ ГОРАНОВ
Демонтираните фигури се пазят на склад в село Долни Лозен. СНИМКА: ЕМИЛ ГОРАНОВ
  • Фигурите чакат 2,5 млн. лв., за да ги реставрират
  • И пред празния постамент днес полицията чака русофили срещу агитки на противници

За първи път София ще е без Паметника на Съветската армия в Деня на победата - 9 май. Вместо в Княжеската градина, където бе в продължение на почти 50 г., днес той е нарязан на парчета и се държи на склад в село Долни Лозен. Постаментът, на който стояха трите най-високи фигури от Паметника на Съветската армия, пък остана ограден, докато се реши какво ще има на негово място.

След люти спорове, продължили години, през март миналата година Столичният общински съвет взе решение за премахване на монумента. Демонтажът на фигурите започна на 12 декември от бившата областна управителка Вяра Тодева. С мотив, че фигурите са опасни и трябва да бъдат нарязани, премахнати и реставрирани. Всичко приключи само за седмица, при това в деня, в който Административният съд в София спря рязането. Решението на съда бе по жалби на социалисти.

Самият демонтаж струваше около 180 хил. лв., които бяха отпуснати от държавата. По първоначалната сметка на областната управа това щеше да струва 260 хил. лв.

От 23 декември нарязаните фигури са на открито склад в софийското село Долни Лозен

Те се пазят там под охрана и ще останат, докато не бъдат реставрирани и изложени в Музея на социалистическото изкуство. В началото на април Тодева поиска от служебния премиер Димитър Главчев да бъдат осигурени 2,545 млн. лв. за реставрацията и консервацията им. В сметката влизат и 10% непредвидени разходи.

Паралелно бе внесен и идеен проект в Министерството на културата за разположението на фигурите и барелефите в Музея на социалистическото изкуство.

Само за година пък СОС на два пъти се зае с бъдещето на на Княжеската градина. През август м.г. предишният кмет Йорданка Фандъкова подписа доклад и възложи на главния архитект Здравко Здравков да стартира процедурата за подготвяне на задание за архитектурен конкурс и план за Княжеската градината. Като първа цел бе изготвянето на нов устройствен план на пространството. Целта на конкурса е да се съберат предложения на архитекти и урбанисти как да бъде оформена зоната след преместването на фигурите и постамента. В края на март пък общинските съветници възложиха на кмета Васил Терзиев да организира конкурс с международно участие “за идеи за доизграждане и развитие на Княжеската градина”.

Демонтираните фигури се пазят на склад в село Долни Лозен. 

СНИМКА: ЕМИЛ ГОРАНОВ
Демонтираните фигури се пазят на склад в село Долни Лозен. СНИМКА: ЕМИЛ ГОРАНОВ

В началото на април Върховният административен съд обяви за “недопустимо” разпореждането на първоинстанционния съд за спиране на демонтажа на Паметника на Съветската армия. Това решение развърза ръцете на областната управа и на 22 април започна

премахването и на опасните плочи от

монумента, включително надписа “На съветската армия освободителка от признателния български народ”. Той трябваше да бъде махната още през март 2023 г. по заповед на главния архитект на столицата Здравко Здравков. Тя е за премахване на плочите от фронталната част на паметника, включително и на надписа, тъй като са разместени и опасни. Заповедта не засяга целия постамент.

Заповедта за свалянето на надписа беше издадена, след като той беше счупен с чук от гражданин. По-късно пък от БСП възстановиха плочата със собствени средства.

В момента в Княжеската градина е само постаментът. Той ще остане там, докато се реши каква ще е съдбата на пространството. 

СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
В момента в Княжеската градина е само постаментът. Той ще остане там, докато се реши каква ще е съдбата на пространството. СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ

Днес постаментът все още е с ограда, а да поднесат цветя пред него в 11 часа там ще са Ваня Григорова и Мая Манолова. По традиция там са БСП и “Възраждане”. От СДВР са готови веднага да реагират, ако има напрежение между русофиби срещу агитки на противници.

Столичната община забрани и днес да се проведе шествието “Безсмъртния полк”, което се провежда през последните години по руски образец. Миналата година общината отново прекрати шествието, но то все пак се проведе по тротарите. Там бе и руският посланик Елеонора Митрофанова.

Демонтажът на фигурите започна на 12 декември и приключи още на 19 декември. 

СНИМКА: ЮЛИАН САВЧЕВ
Демонтажът на фигурите започна на 12 декември и приключи още на 19 декември. СНИМКА: ЮЛИАН САВЧЕВ