Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само 2 са катастрофите със смъртни случаи през почивните дни.
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Само 2 са катастрофите със смъртни случаи през почивните дни. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Празничната статистика: 11 по-малко загинали, а заловените дрогирани с 49 надолу 

11 души по-малко са загинали в катастрофи през почивните дни за Великден и Гергьовден в сравнение с миналата година, сочат данните на МВР. Сравнението е с два периода на 2023 г., защото тогава двата празника не съвпадаха.

От Пътна полиция отчитат, че мнозина са тръгнали на път още на 30 април. Обобщените данни за периода от тази дата до 6 май 2024 г. показват, че за

7-те дни са регистрирани общо 93 тежки катастрофи с 2-ма загинали и 127 ранени

При сравнението с почивните дни около Великден миналата година - от 14 до 17 април има 2 смъртни случая по-малко въпреки  по-големия период сега.

Реално дори са 3 по-малко, защото единият починал е в катастрофа около 11 ч преди обяд на 30 април. Тогава тираджия от Пловдив пътувал към Мездра. Изгубил контрол над машината и навлязъл в насрещното. Отнесъл ладата, в която се возел мъж на 73 години. Шофьорът на колата починал на място. Ранен е и 53-годишен мъж, който се возел при загиналия. Той обяснил, че приятелят му е заспал преди инцидента - както си говорели, мъжът рязко замълчал. От МВР ще проверяват дали не е получил инсулт или инфаркт. Ако е така, мъжът ще бъде изваден от статистиката на загиналите в катастрофи. Подобни случаи има веднъж на 2 седмици.

През 4-те почивни дни около Гергьовден през 2023-а е имало 102 катастрофи. Сега са с 9 по-малко, а  ранените са с 8 по-малко, въпреки че тази година МВР сравнява с данните от 30 април до 6 май, т.е. с два дни повече. Единствената катастрофа с жертва в този период е от Деня на храбростта.

Тогава 84-годишен мъж карал колата си на пътя Две могили - Иваново около 22,20 ч. Вероятно е заспал и навлязъл в насрещното платно. Забил се в идващ от Русе автомобил

Шофьорката - момиче на 20 години, е леко пострадала

Младата жена била в шок и получила пристъп на паника, макар пътни полицаи да я уверявали, че няма вина за инцидента.

От МВР отчитат, че тази година е имало повече полиция по пътя.

Положителният ефект е и благодарение на дисциплинираността и  толерантността на водачите, отбелязаха от Националната полиция във вторник.

Намаление има и при броя на пияните и дрогираните шофьори. През 2023 г. любителите на чашката, седнали зад волана, са били 242, а тази година - 231. Отново периодът на 2024 г. е с 2 дни по-дълъг.

Дрогираните обаче са доста по-малко - 103 сега при 152 през 2023 г.

Сравнението е само за месец май. Освен това през миналата година все още не действаше мярката за отнемане на коли от дрогирани и пияни водачи с над 1,2 промила алкохол в кръвта.

Досега през 2024 г. такива са били 108 случая, а през 2023-а - 114.

Всички автомобили на провинилите се шофьори са иззети

до влизането в сила на окончателните присъди или прекратяване на делата, ако според кръвните проби промилите са били по-малко или не става дума за наркотици, а за лекарства.

Един от експертите, които правят точно тези проби, бе хванат зад волана след употреба на сериозно количество алкохол. Служителят на полицията във Велико Търново се заби в стълб на 3 май. Дрегерът отчел 2,45 промила. Той бе задържан за срок до 24 часа. Започнато е следствено дело, каквато е практиката при дела срещу служители на МВР.

Мъжът вече е отстранен от работа със заповед на директора на Областната дирекция на полицията в Търново старши комисар Димитър Машов. В позиция, разпространена до медиите, се посочва, че ръководството на Областната дирекция остро осъжда подобно поведение. Започнато е дисциплинарно производство.

Подобни случаи няма да бъдат толерирани, независимо дали засягат униформени или цивилни служители, заяви старши комисар Машов.

Данните от началото на годината показват, че

има рекордно намаление при жертвите. Те са 114 при 151 за 2023 година

2595 пък са ранените. Там има ръст - за м.г са били 2468.

Последните ранени са две деца, пострадали при катастрофа, причинена от ученичка с книжка от един месец. Инцидентът станал във вторник по обяд в Сопот. Случил се на паркинг зад спортната зала в града. При потегляне водачката изгубила контрол върху колата и блъснала двете 15-годишни момичета. Едната тийнейджърка е с опасност за живота, а другата се е отървала само с охлузвания.

Тежко пострадалата ученичка е настанена в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение към УМБАЛ “Свети Георги”. Тя е в стабилно състояние, но поради характеристиката на травмите има риск за живота ѝ, съобщиха от лечебното заведение.

Пробите за алкохол и наркотици на младата шофьорка са отрицателни.

Пътна полиция проверява с дрегер шофьор
Пътна полиция проверява с дрегер шофьор