Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Замервания на терена, където ще се строи болницата, бяха направени още в края на 2022 г.  Сега ще се разчистват сградите.
Замервания на терена, където ще се строи болницата, бяха направени още в края на 2022 г. Сега ще се разчистват сградите.

Дават 1,3 млн. лв. за ремонт и оборудване на СБАЛ "Проф. Иван Митев", а случаят с "Мама и Аз" вече е в прокуратурата и ДАНС

46 г. след раждането на идеята за Национална детска болница и 18 месеца след като избраха нов терен за нея в “Горна баня” започват да разчистват мястото за строеж.

Обществената поръчка за подготовка на мястото бе обжалвана от един от кандидатите, най-накрая процесът е приключил и е избран изпълнител. Така до края на май трябва да стартира събарянето на всички сгради, които сега са на терена. Това стана ясно след среща във вторник между служебния премиер Димитър Главчев, вицепремиера Людмила Петкова, здравния министър Галя Кондова и председателя на Обществения съвет за изграждане на болницата и директор на СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” д-р Благомир Здравков.

Решението за държавната педиатрия в “Горна баня” бе взето на 2 ноември 2022 г. от служебния кабинет на Гълъб Донев. Тя ще се строи до ортопедичната болница “Проф. Бойчо Бойчев”, защото

има достатъчно място, чист въздух и минерални извори

В бъдещата детска болница трябва да има 25 клиники, детско спешно отделение, детски трансплантационен и рехабилитационен център, но и структури, каквито липсват у нас - например звено за палеативни грижи. Предвиждат се голям паркинг и хотел за родителите на болните деца. Лечебното заведение трябваше да е готово от 4 до 6 г. - най-късно до 2028 г.

Главчев и членове на кабинета се видяха с представителите на Обществения съвет за болницата в Министерския съвет.
Главчев и членове на кабинета се видяха с представителите на Обществения съвет за болницата в Министерския съвет.

Още при обявяването на решението за “Горна баня” стана ясно, че в средата на мястото се намира частен имот, както и още един терен, който е общинска собственост. Има и два незавършени строежа - в лошо състояние. Миналия юли бе обявена обществена поръчка за събаряне на сградите, като изпълнител бе избран през октомври 2023 г. Оттогава текат дела по обжалване на изгубилите кандидати и сградите не са съборени.

След края на съдебните процедури предстои и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. Срещата на правителството с представители на банката ще е в края на май.

Пред болницата обаче има организационни, кадрови и структурни проблеми, обявиха по-късно същия ден от Обществения съвет за изграждането ѝ. Сред тях е липсата на едно ръководно звено в Министерството на здравеопазването, което да е ангажирано с всички дейности по изграждането на болницата.

Друг проблем е липсата на стратегия за осигуряване на необходимите медицински кадри,

обясни доц. Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в ИСУЛ. Такъв документ в момента готви оглавяваната от д-р Благомир Здравков специализирана детска болница заедно с Медицинския университет в София. Той увери, че скоро ще го представи на министерството.

Нужда има и от нормативни промени в действащите медицински стандарти, но и добавянето на нови такива, обясни пък адвокат Мария Шаркова.

Най-подходящо е новата болница да е със статут на търговско дружество и да се финансира допълнително от държавата за определени дейности, установил анализ на Обществения съвет, каза пък адвокат Мария Гинева от СБАЛ “Проф. Иван Митев”. С този статут болницата ще може да стане правоприемник на сега съществуващите детски звена и да продължи да осъществява учебна и друга дейност.

Строежът на болницата се забързва дни след скандала с частната “Мама и Аз”. Министерският съвет одобри строежа ѝ на последното си заседание на 30 април. Решението просъществува едва 22 ч, преди да бъде отменено от Главчев след остри обществени и политически реакции, че това би провалило строежа на държавната детска болница. От “Мама и Аз” настояха, че тяхното лечебно заведение ще лекува хора от всички възрасти и не цели да замести националната педиатрия. Инвеститорът “Търговска лига” дори изяви готовност да се откаже от детското отделение.

Решението за строежа обаче отиде в ДАНС и прокуратурата. Подаде го премиерът Главчев във вторник. Ден по-рано той обясни, че от страна на Министерския съвет то е взето законосъобразно, но в обществото се появили факти, които кабинетът нямало как да знае. Той не посочи какви са те, но били мотивът му да оттегли решението и да го даде на разследващите.

“До двете институции премиерът изпраща наличните в администрацията на МС документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването относно процедурата за одобряване на създаването на лечебно заведение за болнична помощ”, съобщиха от Министерския съвет. Главчев е настоял и ДАНС да извърши проверка на действията на здравното министерство, НЗОК и агенция “Медицински надзор” по всички етапи и процедури.

“В сигнала до прокуратурата Главчев иска да бъде направена проверка

налице ли са данни за извършване на престъпления

по посочените факти и обстоятелства, свързани със създаването на болницата, както и на извършените в тази връзка действия от МЗ, НЗОК, ИА “Медицински надзор” от момента на иницииране на процедурата”, допълват от МС.

Главчев търси постфактум мотивите за своето нищожно решение от 1 май (когато строежът бе отменен - б.р.) от ДАНС и прокуратурата, обявиха от Българския кардиологичен институт, под чиято шапка са болниците на “Търговска лига”. Те настояват премиерът да поздрави помогналите решението за болницата да стигне до кабинета и да отмени отказа да се строи. Канят и Главчев на разговор за бъдещето на здравеопазването. “По-добре ще бъде

да спестите дългите и скъпи съдебни процеси

за отговорност на държавата в София и в чужбина, като просто признаете за неприето нищожното решение № 319 от 1 май т.г.”, допълват оттам.

Правителството ще отпусне близо 1,3 млн. лв. за СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев”, стана още ясно вчера. Болницата ще бъде оборудвана с нов скенер и рентген, ще бъде направен и неотложен ремонт на интензивното отделение и ще се изгради нов асансьор за пациентите и персонала. Към момента тя е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея преминават за лечение около 7 хил. деца.