Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хъл снимал видеа в интернет, на които се виждали и децата от кв. “Надежда”
Хъл снимал видеа в интернет, на които се виждали и децата от кв. “Надежда”
  • Пускал ги по пощата или чрез свои хора в сливенския квартал "Надежда", в някои слагал и пари
  • Близо 9 месеца е зад решетките, делото тръгва на 14 май! След призовки за заседания малчуганите, на които е посягал, спирали да ядат и спят

Британският пастор Даниел Хъл, който беше задържан за сексуално посегателство срещу 14 деца от Сливен, пише писма на жертвите си от затвора. От месеци насам 47-годишният мъж търси връзка с малчуганите, научи "24 часа". Семействата на някои от тях го отдават на факта, че делото срещу арестувания тръгва съвсем скоро. Очаква се да започне на 14 май след двегодишно забавяне заради отвод на всички наказателни съдии от Сливенския районен съд, на които е било разпределено.

Въпреки че в момента Хъл е зад решетките в Бургас, това не му пречи да прави опити за манипулации над момчетата и близките им. Вероятно пасторът цели да ги накара да не свидетелстват срещу него или да оттеглят показанията си.

"Мисля за вас постоянно обичам ви, липсвате ми", са част от изразите, които използвал в собственоръчно написаните от него на български език писма.

В тях фигурирали умалителни обръщения, както и пасажи, в които им припомнял моментите им заедно. Добавял, че те са добри хора с големи сърца и щял да им помага за всичко както досега.

"Като Павел (името на детето е сменено - бел. ред.) няма второ момче, никога не съм срещал човек като него - обяснявал Хъл в едно от писмата, което е изпратил на Коледа. - Обичам го повече от своя живот и ако е възможно или необходимо с удоволствие ще дам живота си за него като жертва. Прекрасен е! Но жертвата е Исус Христос и той е достатъчен за нас. Обичам те, сестра Надя (бабата на детето, името е сменено - бел. ред.), обичам те, Павел. Чух, че ти ме мразиш, но да знаеш, че аз не мога да отхвърля приятелството ни. Знай, че както каза Бог в словото: "Сатано, наистина намислихте зло против мене, но Бог го обърна на добро, за да спаси живота на много люде", битие 50:20, сестра Надя, ако държиш нещо срещу мен, прости ми. Моля се всеки ден за вас."

Какъв е броят на писмата, които обвиняемият в педофилия е започнал да пише след задържането си, все още не е ясно. Той ги е изпращал по пощата или чрез свои близки хора в сливенския квартал "Надежда", където е живял. В някои от тях дори слагал и пари.

"Децата все още не са преживели шока - разказва пред "24 часа" Росица Кратункова от фондация "За Надежда". - Информацията за писма, които те получават от него, е вярна. Лично у мен има едно писмо. Някои от тях са адресирани до жертвите, а други - до семействата им. Даниел Хъл не ги оставя да продължат живота си напред, въпреки че вече са пораснали. Едно от момчетата е семейно."

Кратункова твърди, че жертвите на пастора се притесняват от него. Страхуват се да го видят в съда. Когато той влизал в съдебна зала, те изчаквали отвън.

"Разбрахме, че две-три от децата изпадат в криза, след като до домовете им бъдат изпратени призовки за явяване на заседание. Не са могли да се хранят и да спят дни наред, което се дължало на притеснението им, че трябва да се засекат с Хъл очи в очи. Спомням си, че по време на едно от заседанията майка беше чула подробности за гаврите върху детето и беше изпаднала в депресия. Дори за родителите е травма всеки път отново да слушат за насилието."

Според Кратункова за връзка с жертвите Хъл използвал и майка си. Тя живеела с втория си мъж във варненско село, но пътувала до Сливен, където синът й имал купена къща и построил църква. Възрастната жена помагала на ромските фамилии, като подчертавала, че даренията са от Даниел, който ги обичал.

По думите на Росица в сливенския квартал "Надежда" все още имало хора, които го подкрепяли.

"Причината е, че пасторът е бил като висш духовник за тях, който е играел и роля на финансова опора - твърдя тя. - Например на едно от семействата е платил да бъде направена баня. На друго е дал голяма сума за построяването на цяла къща, а на трето е уредил дървата за огрев през зимата. Корените, които е пуснал на това място, са толкова дълбоки заради нищетата и мизерията, в която местните живеят. Говорим за крайно беден и изолиран ромски квартал. В него Даниел е бил толкова незабележим за властите, че в продължение на години е пребивавал спокойно. Въпросният мъж всъщност печели семействата на първо място с това, че се представя за духовно лице, и на второ, защото разполага с пари. Убедена съм, че насилените деца не са 14, както полицията установява от разпити, а много повече. Просто другите решават да замълчат. Дали заради страх, срам или чувство на задължение към лицето, което им е помагало, не знаем."

Адвокатът на част от жертвите - Стойко Славов, обясни, че забавянето на делото е в минус за семействата и ако се стигне до разпити през лятото, те няма да бъдат открити на адресите си лесно.

"Защото това са фамилии, които пътуват извън страната, за да изкарват прехраната си, често са на полето, където берат плодове, зеленчуци, рози, билки - разказва юристът. - Децата им се занимават със същото. Има и други спънки - предвиденото наказание за това деяние е от 5 до 20 години, но петимата наказателни съдии, на които е разпределено делото в Сливен, искат отвод. Нещата се усложняват. Жертвите също се страхуват и не желаят да виждат Даниел Хъл. Всеки нов разпит ще бъде предизвикателство за тях и ще им носи негативни емоции."

Адв. Славов си спомня, че няколко пъти е засичал обвиняемия британец, който не признава вината си. Отричал да е посягал сексуално на момчетата, въпреки че те са споделили за срамните му действия и пред разследващите.

Хъл има криминално досие и в родината си, където е осъден на 15 месеца за педофилия. Издадена му е забрана да напуска страната, която той нарушава, като идва в България.