Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов в сцена от спектакъла.
СНИМКА:
 ИВАН ДОНЧЕВ
Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов в сцена от спектакъла. СНИМКА: ИВАН ДОНЧЕВ

С комедията "Семейство Едисън от 2-ро авеню" актьорите откриват обновения театър "Азарян"

Обир в апартамента посред бял ден, много шумни и свадливи съседи, както и непрестанните силни звуци от улиците на Манхатън трябва да преживее семейство Едисън. Мел и Една са двойка на средна възраст, които започват да имат все повече проблеми.

Такива са новите роли на Кръстю Лафазанов и Емануела Шкодрева в премиерната постановка “Семейство Едисън от 2-ро авеню”. Лафазанов влиза в образа на Мел Едисън, който току-що е загубил работата си след 22 години вярна служба и сега трябва да се справя с това да бъде безработен. А жена му - Една, се превръща в единствената издържаща семейството им.

Спектакълът е на Драматично-кукления театър “Иван Радоев” в Плевен. Сценограф е Илияна Кънчева, костюмите са дело на Мария Колева, музиката - на Милен Кукошаров, а гласът е на Васил Драганов. 

Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов в сцена от спектакъла.
СНИМКА: ИВАН ДОНЧЕВ
Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов в сцена от спектакъла. СНИМКА: ИВАН ДОНЧЕВ

Пиесата имаше своята премиера в София на 26 април.

С нея се откри

обновеният театър

“Азарян”, който се

намира в НДК

Събитието бе съвместна инициатива на плевенския театър и Националния дворец на културата, а всички етапи на създаването му и целият репетиционен процес са реализирани в театър “Азарян”.

Всъщност творческият път на двамата актьори започва от тази сцена. Когато се нарича Втора сцена, големият български режисьор Вили Цанков избира Емануела Шкодрева да играе в “Саломе”. Тя тогава е студентка в четвърти курс, още не е завършила, когато дебютира в театъра. А Лафазанов е репетирал на същото място с Юлия Огнянова. Сега години по-късно двамата отново се събират да играят на тази сцена. 

Директорката на НДК Андрияна Петкова,  Мария Колева, режисьорът Антон Угринов, Емануела Шкодрева, Кръстю Лафазанов и Илияна Кънчева ( от дясно на ляво) на премиерата на спектакъла.
Директорката на НДК Андрияна Петкова, Мария Колева, режисьорът Антон Угринов, Емануела Шкодрева, Кръстю Лафазанов и Илияна Кънчева ( от дясно на ляво) на премиерата на спектакъла.

“С една великолепна пиеса от невероятния драматург Нийл Саймън се открива новото театрално пространство в НДК. Прави чест на ръководството, че му вдъхва отново живот, за да може столичани да имат ново пространство за театър”, казва Емануела Шкодрева пред “24 часа”. “Ще има невероятни спектакли, ще се възкреси духът на големия режисьор Крикор Азарян”, допълва актрисата.

Зала 2 в НДК се превърна в театър “Азарян” през 2015 година и носи името на известния режисьор и дългогодишен преподавател по “Актьорско майсторство и режисура” в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” проф. Крикор Азарян. Той ни напусна на 75 години през 2009 г. 

Емануела Шкодрева с режисьора на спектакъла. 
СНИМКА:
 ИВАН ДОНЧЕВ
Емануела Шкодрева с режисьора на спектакъла. СНИМКА: ИВАН ДОНЧЕВ

Сценичното пространство е с нови елегантни стъклени прегради пред основния вход, зад който тържествен уют придава голям червен килим. Интериорът е освежен и със стилно озеленяване.

“Семейство Едисън от 2-о авеню” е по текстовете на

световния комедиен драматург Нийл

Саймън, смятан за майстора на бродуейската

комедия

През 1971 г. театралният спектакъл “Затворникът от второ авеню” e представен за първи път на Бродуей, а четири години по-късно се появява и филмова адаптация, носеща същото име. Сега историята оживява в нов прочит през погледа на режисьора Антон Угринов.

В стила на Саймън пиесата разглежда напрежението, което може да възникне между членовете на семейството или между мъжете и жените, живеещи в Ню Йорк.

“Пиесата на Нийл Саймън с изключително чувство за хумор създава брилянтни образи и взаимоотношения между мъж и жена, където се случват сериозни неща, минават през сложността на живота с чувство за хумор, с емпатия, дълбочина и копнеж, че не всичко е изгубено и любовта съществува”, разказва актрисата. По думите ѝ, когато хората се обичат и държат един на друг, всичко може да се случи, дори чудеса. 

Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов в сцена от спектакъла.
СНИМКА:
 ИВАН ДОНЧЕВ
Емануела Шкодрева и Кръстю Лафазанов в сцена от спектакъла. СНИМКА: ИВАН ДОНЧЕВ

“Обичам героинята си, защото иска да разреши проблемите, слага него на първо място, преодоляла е егото си. А когато човек махне егото, остава оголена душа. Тази роля е опит да проникне в много женска същност, която е абсолютно всеотдайна, поемаща, обичаща, надграждаща”, така актрисата описва героинята си.

“Историята се случва в Манхатън, но е валидна за всички хора. Става дума за човещината, болката, за всичко, през което човек минава. Отношенията между Мел и Една са живи, непосредствени, истински. Те посрещат трудностите, защото са заедно, всичко е възможно”, обяснява Шкодрева.

“Работихме върху текста с прекрасен екип с умен, интелигентен и чувствителен режисьор, какъвто е Антон Угринов, както и с талантлив, интересен и непредсказуем партньор като Кръстю Лафазанов”. Разказва, че работата с него е много забавна, а в пиесата има както истински сълзи, така и истински смях. “Работата върху пиесата беше истинско удоволствие, чудесно, интелектуално и емоционално преживяване”, разказва тя. 

Емануела Шкодрева в сцена от спектакъла.
СНИМКА:
 ИВАН ДОНЧЕВ
Емануела Шкодрева в сцена от спектакъла. СНИМКА: ИВАН ДОНЧЕВ

Всъщност Шкодрева и Лафазанов не за първи път са на една сцена. Те са комедиен тандем и в “Един мъж не стига”. В спектакъла си партнират с Павел Иванов и Васил Драганов.

Следващата премиерна дата, на която ще се играе “Семейство Едисън от 2-ро авеню”, е 15 април.