Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Над 500 млн. евро са имали българи по банкови сметки в Швейцария през 2011 г.
Точната сума не е известна, защото има тайна на спестяванията в алпийската страна. Специалисти във финансовата сфера пресмятат парите по косвени признаци. Затова експерти направиха уговорката, че е възможно сумата да е друга. Освен това в нея не са включени парите, които се пазят в сейфове.

Само за една година (от 2010 до 2011-а) депозитите на наши сънародници в швейцарски банки са се увеличили с над 100 млн. евро, ако се съди по постъпилите данъци по лихвите в бюджета. За 2010 г. приходите от данъци по лихвите са били 523 хиляди лв. Парите постъпват в бюджета анблок, тоест никой не може да каже на кои български граждани принадлежат тези спестявания в Швейцария. Не се знае дали някой има 1 милион евро или 300 хиляди евро, нито се знае кои са тези българи и български фирми. Никой от тях не е длъжен да декларира приходите си от швейцарски сметки в годишната данъчна декларация. Затова не може дори да се направи изводът дали в Швейцария трупат пари най-богатите българи. Въпреки че изглежда много логично, но няма никакви доказателства за това.
В момента е започнала
процедура за обмен
на банкова тайна между България и Швейцария
Преди два месеца финансовият министър Симеон Дянков и посланикът на конфедерацията Н.Пр. Регина Ешер са подписали спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. По програма тя трябва да влезе в правителството, след което да се ратифицира от парламента. Една от клаузите е падане на банковата тайна.
Въпреки публичната закана на Симеон Дянков, че рано или късно ще разкрие хората с тайни сметки в чужбина, в администрацията са скептично настроени.

Близки до кабинета твърдят, че документът едва ли ще има реално действие в близките няколко години. От швейцарска страна уверили, че по него ще текат обсъждания през 2013 г. Така че в най-добрия случай спогодбата би могла да влезе в сила от 2014 г. В неофициални разговори станало ясно, че Швейцария до последно ще се бори за запазване на банковата тайна.
"Това е единственият бизнес, който ги прави неподвластни на кризата - коментира запознат с преговорите. - Само в сънищата на Симеон Дянков банковите сметки там могат да бъдат разкрити."
Икономиката на Швейцария сериозно пострада след
скандала с диска,
на който бяха записани банкови сметки и имена на хора от цяла Европа.
"Швейцария се съпротивлява, но трудно ще устои на натиска на САЩ и Европа. Това са общи мерки срещу тероризма и прането на пари", коментира финансист.
Въпреки че страната е сред най-скъпите дестинации за прикриване на авоари, тя все още е и най-предпочитаната. Според офшорни консултанти тя има отлична репутация в бизнес средите. "Регистрацията и поддръжката на банкови сметки там е доста скъпа, но всяко евро си заслужава - казва източникът ни. - И обслужването, и дискретността са на ниво."
Според експерти доскоро там можело да се съхраняват пари,
без да са необходими никакви лични данни
- само с парола, за която знае клиентът и банката. По този начин никакъв софтуер или ченгета не могат да разберат кой какви пари притежава.
Мерките срещу тероризма наложили по-стриктни правила. На този етап може само да се гадае дали и сега някои швейцарски банки не се изкушават да предлагат дискретната услуга. Примерно чрез свои фирми, които да прикриват сенчестите клиенти.