Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премии между 6000 и 7000 лева на човек са си раздали деветимата членове на Комисията за защита от дискриминация (КЗД) само месец след като встъпиха в длъжност.
"На редовно заседание в края на октомври деветчленката (б. а. така наричат състава на (КЗД), тъй като се състои от девет членове) единодушно реши 60 000 лева, спестени като икономии от Фонд "Работна заплата" да бъдат разпределени между комисарите" - твърдят пред "168 часа" източници, отлично запознати с раздаването на паричните награди.
Те описват цялата схема по следния начин - допълнителното материално стимулиране (ДМС) било в размер на една удвоена бруто заплата за комисар. Ако заплатата е 3500, каквато била на председателя, при удвояването премията става 7000 лева. 80% от този внушителен бонус от порядъка на 5500-6000 лева получили осемте комисари, научи "168 часа". Вторият човек, след председателката Ана Страшимирова, с приличен бонус около 6000 лева, бил нейният заместник - Баки Хюсеинов. Това е представителят на БСП в КЗД.
"Идвате при мен с много конкретна информация. Кой ви я даде", заяви пред "168 часа" председателката на КЗД доц. Ана Страшимирова (интервю с нея по темата четете на 6-а стр.).
Не така високо е персоналното ДМС за останалите служители от целия списъчен състав на комисията - 66 специалисти. Получените
парични награди
за тях били дребни
суми. "Толкова, че да не вдигат шум и да си траят", казват ощетени от КЗД. Те са ядосани, че ги пренебрегнали. Затова делегация се готви да посети парламента и да разкаже как с лека ръка се харчат държавни средства. За схемата на облагодетелстване в резултат на реализирани икономии, потвърди и един от комисарите.
"Действително, решихме на заседание да си гласуваме по една удвоена заплата. Имахме основание - натрупан излишък през годините. Нито един от колегите не възрази. Гласуването мина без опозиция, въпреки че в разпределянето на въпросните 60 000 беше редно да участват и комисари от стария състав на комисията", разказва комисар, пожелал анонимност.
Източникът на "168 часа" обясни, че председателката Страшимирова е издала заповед за изплащане на премиите по предварително изготвен списък от счетоводството.
Въз основа на шефската заповед и протоколното решение от заседанието на касова служба било разпоредено да преведе индивидуалните суми по банковите сметки на служителите. Скандалът набира скорост, тъй като бившите комисари от предния мандат на комисията
също са участвали в заработването на парите
за икономии. Но в крайна сметка не са получили бонуси.
Скандално е също така, че комисия като нашата в Гърция е закрита заради финансовата криза, а българското КЗД е с бюджет от 1,3 млн. лева за 2013 г.