Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СБЛЪСЪК: Размазаният автомобил, в който загинаха Бокови.
СБЛЪСЪК: Размазаният автомобил, в който загинаха Бокови.

Загиналият в жестока катастрофа на пътя Варна - Бургас Георги Боков е добре известен с миналото си.
39-годишният мъж е син на политика и настоящ посланик на България в Словения Филип Боков и племенник на генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. От няколко години Георги е в обтегнати отношения със семейството си, разказват запознати. Не поддържал връзка нито с баща си, нито с майка си.
“Те въобще не си говорят, все едно не са си близки и не са роднини. Родителите му не одобряват начина му на живот", разкриха посветени. Според тях

единствената, която се опитвала да вразуми Георги, била Ирина Бокова

Само тя поддържала някакъв контакт с него, макар и бегъл, защото живее в Париж. Но когато имала възможност, винаги се опитвала да повлияе на племенника си.
Майка му дори и след катастрофата и загубата на сина си не може да му прости. В коментар за случилото се край Иракли тя изрича тежките за една майка думи: "Вселената наказа сина ми!"
Поводът за прекъсване на отношенията между майка и син е случка от 2006 г., когато Георги влиза в дома  и я пребива. Юлия Владикова изважда документ, че е с контузии. Тогава тя е подала жалба в 4-то РПУ.
По думите  агресията над нея била предизвикана от 2000 лв., които Георги Боков  бил дал назаем за операция и тя не можела да ги върне в момента. Юлия Владикова също като бившия си мъж е дъщеря на висш комунистически функционер - шефа на деловодството на ЦК на БКП Георги Владиков. Пред свои близки Георги Боков отрича да е бил майка си.
"Каза ми, че това са измишльотини, но нямало да тръгне да опровергава написаното. Истина е, че си беше малко див петел", разказаха негови познати. Георги Боков още в училище бил буен -

в 8-9 клас го изключили от руското 133-то училище в София за побой

Завършил другаде. Никой не помни дори да е кандидатствал във ВУЗ.
“Иначе момчето имаше ангелско лице, държеше се възпитано. Като те погледнеше с едни топли кафяви очи като на сърна, никога няма да предположиш, че това, което се пише за него, е истина”, твърдят негови познати. В последните години се бил укротил, захванал собствен бизнес,

изглеждало, че се е вразумил и си изкарвал прехраната с честен труд

Купувал стари коли, разкоствал ги на части и ги продавал. Имал малък парцел, където работел.
В информационната система ДАКСИ на името на Георги Боков излизат три фирми - едната ("Аутоимпорт") наистина е за стари коли. Втората ("София дом инвест") е за недвижими имоти, а третата (Р И А) за търговия с дребни стоки.
На 21 г. Георги влиза официално в криминалните хроники. Хванат е да кара кола с фалшиви документи, когато баща му е депутат от БСП в 36-ото Народно събрание. Подобни са повечето факти, с които Боков-младши е известен. На няколко пъти попада в ареста. В началото баща му се опитва да помогне и да го вкара в правия път.
"Филип тичаше да гарантира, за да вади сина си от затвора", разказват запознати. Но след 2003 г. се отказал.
Даже твърдят, че подал заявление да се откаже официално от детето си. Дали го е изпълнил, никой не знае. В интервю по повод поредния скандал със сина му Филип Боков казва, че когато някой краде кола, трябва да бъде съден.
Георги действително е осъден на 1 г. затвор през 2005 г., но прекарва там не повече от месец. Тогава причината е, че е хванат с крадено пежо и е притежавал незаконен пистолет. Делото се е гледало в Бургас при закрити врата по молба на Боков и при разпита му не са допуснати външни лица. Това не е единственият престой на сина на Филип Боков

в затвора, той е лежал
и в София в продължение
на 9 месеца

В този случай делото е било за крадено беемве и е прекратено поради липса на достатъчно доказателства. През 2001 г. се блъска отново челно с крадено ауди в камион до с. Люти дол, Врачанско. Тогава се контузва тежко.
В друг случай чупи капачката на коляното си, докато бяга от полицаи и е заловен.
Георги Боков обичал да трупа мускули във фитнеса и прекарвал доста време в залата, за да бъде в добра физическа форма. Освен това ходел редовно и да тича. Слабост са му били и хубавите маркови коли. Той загива, след като управляваното от него ауди се блъска челно в автобус, превозващ украински туристи на пътя Варна-Бургас.
Филип Боков в момента е посланик в Любляна, Словения. Преди това той бе шеф на кабинета на Сергей Станишев като премиер.
Тогава се смяташе, че е изпратен лично от Георги Първанов, чийто съветник бе преди. Филип Боков

напусна БСП заедно
с Елена Поптодорова, Росен Карадимов, Ивайло Калфин

през 1996 г. при управлението на Жан Виденов.
Впоследствие той се прехвърли в Евролевицата на Александър Томов, но и нея напусна. След това остана безпартиен. Докато беше депутат от столетницата, Боков стана известен с фразата, че БСП поема вината само с мезета.
Дядото, на когото Георги е кръстен, е бил партизанин и впоследствие от 1958 до 1976 г. е главен редактор на в. "Работническо дело". Той е от Якоруда. Бил е и в ЦК на БКП.

 


Семейна трагедия и за полубрата на Филип Боков

"Като че ли има някаква прокоба над това семейство", смятат запознати. Георги Боков не е единственият, който загива трагично. През 2003 г. в дома си се самоубива сестра му Биляна, която е била начинаеща адвокатка. Работила е в голяма кантора. Преди 15-ина години е загинал и по-големият брат на Филип и Ирина Бокови, който е носел друго име, защото е от първия брак на майка им. Той е живеел в Якоруда и там е починал. Когато майката на Бокови се оженила за баща им, лелята отгледала сина от първия  брак.

С жена си Мария мечтаели да имат дете

С жена си Мария Георги бил женен от 3 г. Двамата много искали да имат деца, опитвали се да имат бебе, но така и не успели, разказват техни познати. Мария била от Бургас и по ирония на съдбата се била включила в инициативата "Да спрем презастрояването на Иракли". И съвсем наблизо катастрофираха. Тя е почитателка на Георги Първанов, любимият  спортист е Димитър Бербатов, харесва "На всеки километър" и "Стъклен дом". Мария си е падала по луксозните кожени изделия и модни стоки на френската марка "Луи Вюитон".

ТЕМИДА: Полицай води Боков в съдебната зала след поредното задържане.
ТЕМИДА: Полицай води Боков в съдебната зала след поредното задържане.
СРАМ: В един момент Боков-старши се отказва да спасява сина си.
СРАМ: В един момент Боков-старши се отказва да спасява сина си.