Храни убийци
Дата: 26.05.2010; рубрика: Наука; автор: 168 часа

от Доротея Валентинова
"ГОТОВИТЕ храни могат да убиват!
Група съставки в тях, наричани ексцитотоксини, са част от причините за съвременната пандемия от неврологични заболявания!
Според клинични и експериментални изследвания тази група вещества са отключващ фактор за мигрени, инфекции и сривове на имунитета, анормално неврологично развитие в детска възраст, ендокринни и психиатрични разстройства, епизодични изблици на насилие, гърчове и припадъци с неизяснен произход, чернодробна енцефалопатия, патологично напълняване, паркинсон, алцхаймер, оливопонтоцеребрална дегенерация и деменция при заразени със СПИН" - разкрива американският неврохирург Ръсел Блейлок, професор от департамента по биология на университета "Белхейвън" в Джаксън, Мисисипи.
Сред най-известните ексцитотоксини

са натриевият глутамат (monosodium glutamate - MSG), хидролизираният растителен протеин (hydrolyzed vegetable pro­tein) и аспартамът. Количеството им в храните нараства правопропорционално на апетита за печалба. От 1948 г. с всяко поредно десетилетие производителите употребяват двойно повече натриев глутамат. До 1972 г. в продукти са излети 262 000 т от него. Над 363 милиона килограма аспартам са консумирани от момента, в който той е одобрен за пръв път. При поглъщане всеки милиграм би могъл да предизвика ексцитотоксичност - патологичен процес, в резултат на който глутаматът или подобните на него субстанции убиват нервните клетки.
"Иронията е, че тези хранителни подобрители нямат нищо общо с качеството на храната и с нейното съхраняване. Те се използват, за

да променят вкуса

 да маскират неприятните нюанси и да засилят в пъти онези, които ни пристрастяват към даден продукт. Крайната цел е повече продажби и, естествено, по-бързи и по-сигурни пари. Аспартамът е свръхопасен изкуствен подсладител, който се среща дори в лекарства, сиропи и десерти за деца! Поводите за тревоги са много. Първо, освен глутамат са известни още 70 ексцитотоксина. Второ, добавките не присъстват просто в някои видове храни, а в почти всички готови. Затова трудно бихме избрали здравословна стока или поне нерискова. Трето, умишлено се маскират с други имена - "естествени аромати", подправки, екстракт от мая, текстуриран или хидролизиран растителен протеин, екстракт от соев протеин, белтък, натриев и калциев казеинат, автолизирана мая, хидролизирано овесено брашно и т.н. Животните се тровят с тях дори и да са в ниски дози.

Плъховете надебеляват

 гротескно и се раздуват от MSG. По-токсични са в течности - супи, сокове и диетични безалкохолни напитки, отколкото в твърди храни. Причината е, че по-бързо и пълно се абсорбират и достигат до по-високи нива в кръвта. Четвърто, не си обръщаме внимание, защото невинаги тялото ни реагира веднага на MSG и така с годините поемаме колосални количества!" - предупреждава Блейлок.
Негативните ефекти от глутамата са открити още през 1954 г. от японския учен д-р Теруо Хайяши, експерт от Националните институти по здравеопазване на САЩ. Хайяши установява, че MSG влияе пряко върху централната нервна система, провокирайки припадъци и гърчове. Три години никой не обръща внимание на изследванията му. През 1957 г. офталмолозите Лукас и Нюхаус описват как натриевият глутамат разрушава невроните и води до бърза дегенерация на вътрешния слой на ретината при новородени мишки. 12 години по-късно професорът по психиатрия, невропатология и имунология от Вашингтонския университет Джон Олни доказва, че феноменът не е ограничен само до ретината, а

засяга целия мозък

Той нарича този процес на невронна смърт - ексцитотоксичност и вече 20 години настоява за строг законодателен контрол върху MSG, аспартама и останалите ексцитотоксини.
Днес търговският натриев глутамат се произвежда чрез ферментация на скорбяла, захарно цвекло, захарна тръстика и меласа. През 2001 г. са продадени над 1,5 млн. тона с годишен ръст на продажбите от 4%. Това означава, че за 9 години печалбите и производството на MSG са скочили многократно. Глутаматът се използва масово в ресторантьорския бизнес и веригите за бързо хранене, както и от производителите на готови супи и бульони, сосове за барбекюта и салати, консервирани, замразени или изсушени храни, месни продукти, снаксове и чипсове.
"Нискомаслените и обезмаслените млечни продукти и пастьоризираното мляко нерядко съдържат MSG. Безалкохолни, бонбони, дъвки са потенциални източници на скрити MSG, аспартам и неотам (E961). Неотамът е рисков изкуствен подсладител. Аспартамовата киселина

 която изолираме в неотама и аспартама, предизвиква често негативните реакции, наблюдавани и след употреба на MSG от по-чувствителни хора. Освен това аспартамът е стимулант на мозъчните лимфоми, левкемията, мултипленната склероза и туморите" - изброява професор Блейлок.
През декември 2009 г. Европейският орган за безопасност на храните позволи използването на неотам като подсладител и овкусител, но при установена допустима дневна доза от 0,2 мг на килограм телесно тегло.
"Неотам е особено силен подсладител - описва Директива 2009/163/ЕС на Европейската комисия от 22 декември 2009 г. - с подслаждащо действие, надхвърлящо от 7000 до 13000 пъти действието на захарозата. Той може да замества захарозата или другите подсладители в редица продукти. Допустимо е да се прилага самостоятелно или заедно с тях и да променя аромата на храните и напитките."


Довиждане на нервите
ГЛУТАМАТЪТ е естествен невротрансмитер в мозъка, тоест химично сигнално вещество на нервната система.
Той се намира в извънклетъчната течност и е в изключително малки концентрации. Когато те се завишат с прием отвън, невроните се активират анормално. При още по-високи нива клетките "прегарят" и навлизат в процес на забавена клетъчна смърт - ексцитотоксичност. Симптомите след поглъщане на храни с такива субстанции не са внезапни. Само при някои хора се наблюдават рязко и критично влошаване, включително и смърт. В повечето случаи тялото претърпява бавни трансформации, които постепенно се задълбочават.


Алцхаймер по поръчка
НАТРИЕВИЯТ глутамат и аспартамът засилват и ускоряват нервнодегенеративните заболявания като алцхаймер, паркинсън и амиотрофичната латерална склероза и влошават общото състояние на пациенти с такива диагнози.
Според Блейлок, ако те не са имали "късмета" да се хранят с токсични храни, шансът им да останат здрави или поне в поносима норма е бил реален. Неврохирургът препоръчва преживелите удар, наранявания в областта на главата и ХИВ позитивните да избягват контакт с тези вещества.


Никой не е застрахован
"ИМУНОЛОГЪТ и алергологът Алън Бок лекуваше 11-годишно момиче в критично състояние, след като бе преглътнала само хапка от хотдог - закуска, към която до този момент не е имала непоносимост.
Секунди по-късно е усетила силно изтръпване на устните. След минути устните, лицето и езикът є се надули до такава степен, че не е можела да диша. В спешното отделение є бият подкожно епинефрин и мускулно хидроксизин. Свързват се с компанията производител и оттам си признават, че са променили рецептата - включили натриев казеинат, за да подобрят вида на месото. Големият риск за всички ни идва от това, че Администрацията за храни и лекарства не задължава производителите да изписват в етикетите си натриевия казеинат. Ето защо никой не е застрахован. Разследвахме и случай на 10-годишно момче, което си отчупило късче от десерт. Беше с ангиоедем, силна ринорея с кихане, хрема и кашляне, сърбеж по цялото тяло и възпаление на хроничната му екзема. Месеци след лечението го отвеждат отново на носилка - този път не може да диша и е с уртикария, подуване и обрив на лицето и устните. Причината - ял замразен сладкиш. И в двата случая продуктите са съдържали "естествени аромати". Под този израз производителите маскират натриев казеинат и други подобнисъставки, които не просто водят до алергични реакции и непоносимост към храни, но и увреждат неврологично" - разказва Питър Снайдер, специалист по сигурността и качеството на храните от университета в Минесота.
Навсякъде
ОПАСНИЯТ MSG се открива в съставки със следните наименования: глутамат, калциев казеинат, текстуриран протеин, екстракт от мая, автолизирана мая;
хидролизиран протеин, хидролизиран царевичен глутен, натриев глутамат, глутаминова киселина (E620), гуанилинова киселина (E626), калиев глутамат (E622) - причинява стомашни разстройства и проблеми с храносмилателната система; натриев казеинат (E469) - предизвиква силни алергични реакции; желатин (E441) - алерген за астматици и хора, алергични към сулфити. Често MSG се получава като страничен продукт при обработката на храни с малтодекстрин, малцов екстракт, лимонена киселина, соев протеинов изолат, соев сос, ечемичен малц, пектин, соев протеин, протеаза, суроватъчен протеинов изолат, подправки с модифицирани ензими или ферменти и карагенан (Е407), който отключва раковите заболявания и се разпада в червата до токсични химични съединения.

ИЗМАМИ КЛИЕНТА
ОСТРИ реакции на MSG са наблюдавани не само при консумация на храни и напитки, но и при контакт със сапуни, шампоани, балсами за коса и козметика, в които MSG е прикрит под думичките "хидролизиран", "аминокиселини" и "протеин".
За да избегнат проблеми, фирмите обозначават хидролизираните протеини като грахови, суроватъчни, царевични и соеви. Ако грахът се използва цял за приготвянето на даден продукт, той се изписва именно така, а не като протеин. Грахов протеин означава, че грахът е хидролизиран поне частично и че в него има свободна глутаминова киселина (E620). Динатриевият гуанилат (E627) и динатриевият инозинат (Е631) са скъпи хранителни подобрители, които работят в комбинация с евтиния натриев глутамат (E620). Присъствието им в даден продукт почти винаги е показател за MSG. Българското законодателство разрешава напълно употребата и на трите. Те са включени в списъка с "безвредните" Е-та

на Наредба №8 от 16 април 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните. В нейния член 3 четем, че не са добавки по смисъла на наредбата аминокиселините и техните соли освен глутаминовата киселина, а в приложените таблици откриваме динатриевия гуанилат, динатриевия инозинат и натриевия глутамат с разрешено съотношение 500 мг MSG на 1 кг хранителен продукт. Тук е и аспартамът (Е951), за който е допустима още по-висока концентрация от 2500 мг/кг в храни и 600 мг/л в напитки. След безкрайно дългия списък с разрешени Е-та, за вредността на които има достатъчно научни изследвания, член 6 от същия нормативен акт звучи, меко казано, странно. Той забранява "употребата на добавки, когато това води до: заблуждаване на потребителя по отношение качествата и произхода на храната" и "вредно влияние" върху здравето му.


Няма коментари към тази статия.

Служебното правителство на Георги Близнашки покрай някои екзотични назначения на областни управители тази седмица обяви и едно свое свръхскандално намерение.Още не бе подписана заповедта за назначаването на студента баничар от СДС Юлиян Леков за областен управител на София, когато на сайта на финансовото министерство бе обявено, че кабинетът има намерение да отпусне 1 милион лева ...
168 Часа абонамент
ЕКСКЛУЗИВНО
Без възмездие
АНКЕТА