Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Президентът Румен Радев
Президентът Румен Радев

"Няма да бавя връчването на първия проучвателен мандат, има ясен конституционен модел и ще вървя по него. 

Сега е моментът българските политици да си свършат работата, да намерят обединение, да намерят пресечни области на интересите им, който да са интереси на всички българи. Очакваме от тях да продължат демонтажа на порочния управленски модел, да се прекратят кражбите, да се укрепи държавността, да намерим най-сетне изход от икономическата криза, бедността, несправедливостта, да тръгне по нов, модерен път за страната. Всички го очакваме“. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев, предаде Агенция „Фокус“.

„Днес е българската политическа жътва. Очаквам българските политици да бъдат на висотата на очакванията на хората“, каза президентът.

„Искам да поздравя „Има такъв народ“ с изборната победа. Това, което направиха вчера, като отваряне, всъщност е отваряне на вратата към диалог, към намиране на консенсус за проблемите на българската политическа система”, каза още той.

На въпрос за предложението служебното правителство да стане постоянно Румен Радев коментира: „И предложението, и утвърждаването на едно такова решение служебното правителство да стане редовно зависи от народните представители, от свободната воля на самите министри и най-вече от намирането на консенсус, на обединяване около ясни приоритети в името на бъдещето на България“.

Радев заяви, че свикването на Народното събрание ще се случи възможно най-бързо, тъй като всички очакват най-сетне да започне диалог, от който да излезе ясно политическо решение с дългосрочна перспектива.

Относно консултациите при държавния глава Радев заяви, че има ясен конституционен модел и ще се върви по него без забавяне. „Първо в НС трябва да се сформират парламентарните групи, след това да поканя всички представители на консултации и после да връчва първия проучвателен мандат. Такъв е редът и няма да го бавя“, уточни Румен Радев.

„Трябва да има обединение около интересите и очакванията на българския народ. Партиите трябва да най-сетне да намерят пътя един към друг, няма друг начин. Тук е въпрос на диалог, на намиране на общ подход и позиции“, каза още Радев.