Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

КАПИТАН: Ваньо Танов няма спечелен мач срещу "Лукойл", когато свири Върховният административен съд.
КАПИТАН: Ваньо Танов няма спечелен мач срещу "Лукойл", когато свири Върховният административен съд.
Девет дела печели "Лукойл Нефтохим Бургас" АД срещу Агенция "Митници" само за 45 дни във Върховния административен съд.
Това показва проверка на "168 часа" по спорове между нефтения гигант и структурата на Министерството на финансите.
Всички те са по актове на Агенция "Митници" за нови по-високи стойности на внесени суровини, начисляване на допълнителни мита и ДДС. Решенията са взети след проверки на "Лукойл", които се правят и във всички фирми от този бранш след последната смяна на ръководството в митниците.
На 26 юли тази година Агенция "Митници" отнема лиценза на "Лукойл Нефтохим", защото не са монтирали измервателни уреди в складовете си. Това предизвика политическа истерия и
грозни икономически прогнози
за пазара на горива и цените на бензина. "Лукойл" обжалва отнемането на лиценза пред Административния съд в София и той спря решението на Ваньо Танов. От своя страна шефът на митниците е сезирал последната инстанция - Върховния административен съд - там, където ръководената от него институция има 9 загуби за 2 месеца. Докато излезе решението на ВАС, "Лукойл" ще продължава да работи.
Споровете между Лукойл и Агенция "Митници" започват в началото на 2010 година. Любопитна подробност е, че преди това никога не са имали дела помежду си във Върховния административен съд и всичко се решава извън храма на Темида. Всичките 9 дела във ВАС по жалби на "Лукойл" срещу актове на митниците са решени между 14 юни и 28 юли тази година.
14 юни 2011 г.
"Лукойл" бележи
първия гол във вратата на митницата
Съдията го признава.
Върховният административен съд отменя решение на началника на митнически пункт "Нефтопристанище Бургас" като незаконосъобразно, и осъжда митницата да плати разноските по делото.
В края на 2009 година инспектори от ведомството на Ваньо Танов вече правят мащабни проверки на "Лукойл". На 22 декември отдел "Последващ контрол" праща доклад до Веселин Стоянов - шеф на митнически пункт "Нефтохим", който контролира комбината. Той подписва решение, с което се коригират стойностите на внесенета пратка хексан от британската компания "Индипендънт петролеум рисурсис". Чрез замервания е установено, че количеството е повече от фактурираната стойност. Хексанът е на стойност
над един милион лева,
а ДДС-то, платено от "Лукойл", е 210 хил. лева. Митничарите установяват, че нефтената компания трябва да довнесе 800 лева ДДС и 63 лв. мито. Въпреки малките стойности на сумата за довнасяне, от "Лукойл" оспорват решението на митниците в Административния съд в Бургас. Там актът се потвърждава, но при разглеждането на казуса във Върховния административен съд "Лукойл" печели.
При отнемането на лиценза на "Лукойл" се случва обратното. Още първата инстанция - Административният съд в София, спира решението на Ваньо Танов, който е категоричен, че ще обжалва пред ВАС, но там още няма образувано дело за това.
В началото на годината митничарите отнеха и лиценза на фабрика "Леденика", за която се знае, че е на героя от записаните разговори на хора от властта - Михаил Михов. Още първата инстанция отмени решението на Танов, точно както и в случая с "Лукойл". Преди месеци
Мишо Бирата бе
открит мъртъв в хотел на Валентин Златев,
който днес е изправен пред същия казус с митническите власти и чака решението на върховния съд, където вече води с 9 на 0.
22 юни 2011 г. Втори мач между "Лукойл" и митниците, свирен от магистратите във Върховния административен съд, след като на 14-и същия месец Златев повежда в резултата.
Този път "Лукойл" обжалва поредица от решения на митниците за ревизирана сделка с швейцарската компания "Литаско". От нея родната фирма купува нефт през 2009 година. Стоката е разтоварена на прословутото нефтохранилище "Росенец". Проверката на митничарите установява, че е внесено повече от фактурираното количество суров нефт. Митниците определят за
довнасяне над
18 хиляди ДДС
"Лукойл" обжалва. Бургаският административен съд потвърждава акта на митниците, но Върховният административен го отменя и осъжда Агенция "Митници" да плати разноските по делото. Оказва се, че "Лукойл" е фактурирал разтовареното количество суров нефт, а митниците смятат натовареното такова. Съдът приема, че разликата е от загуба по трасето на транспортиране.
23 юни 2011 г. На тази дата излизат още две отсъждания на върховните магистрати по жалби на "Лукойл" срещу Агенция "Митници". Резултатът вече е
4:0 в полза на Лукойл
Казусите, по които се произнася съдът, са аналогични на предходните. Митничарите казват, че нефтената компания трябва да доплати ДДС и мита в размер общо на 35 хил. лева, както и лихвите за 4 години назад, а от "Лукойл" твърдят, че решението е незаконосъобразно. Точно това приемат и магистратите.
На 29 юни ВАС признава още два гола във вратата на Ваньо Танов в мача с "Лукойл" и резултатът става 6 на нула. Две дела по жалби на "Лукойл" срещу решения на митниците са отсъдени в полза на фирмата. Двете решения излизат на 29 юни. Отново са за това, че митничарите искат "Лукойл" да довнесе ДДС и мито като резултат от разлики в количествата, открити при проверка на склада, който по-късно се оказва с отнет лиценз. През юли
"Лукойл Нефтохим Бургас" печели още
3 дела във ВАС
срещу нито едно на приходната администрация, подчинена на Ваньо Танов. Така крайният резултат от мача между "Лукойл" и митницата е 9 на 0. Оформен е окончателно на 19 юли, когато за пореден път решение на митниците срещу "Лукойл" е отменено. Само седмица по-късно е отнет лицензът на складовете на "Лукойл".
Дали Ваньо Танов ще вкара гол по делото за отнемането на лиценза, или мачът ще се реши извън терена и той няма да обжалва пред ВАС, както в случая с фабриката на Мишо Бирата? Факт е, че когато Върховният административен съд свири мач на "Лукойл" с митниците, на отбора на Ваньо Танов не му върви.
ОТЛИЧНИК: Вальо Златев засега опазва суха вратата на "Лукойл" в мача с митниците.
ОТЛИЧНИК: Вальо Златев засега опазва суха вратата на "Лукойл" в мача с митниците.