Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Група фирми на двама бивши министри са усвоили почти всички пари по ОП „Околна среда“ Емил Димитров

България може да бъде санкционирана с около 2 млрд. лв. заради неправилно изразходвани средства по Оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС). Това обясни бившият екоминистър Емил Димитров - Ревизоро, относно проверката за злоупотреби по програмата от Европейската прокуратура, ръководена от Лаура Кьовеши, по Би Ти Ви.

Разследването започна след сигнал на Димитров, който пое ведомството след отстраняването на Нено Димов. По думите на Димитров той е получавал данни за злоупотреби по ОПОС през цялата 2020-а.

По отношение на бонусите във ведомството, Димитров обясни, че те се раздават от 2007 г. насам на всяко тримесечие. По думите му „това е димната завеса“.

Той заяви, че група фирми са усвоили почти всички пари за конкретна дейност ОП „Околна среда“. „Касае се за група фирми на двама бивши министри, които са си „осиновили“ програмата. Всичките пари минават през тях или сина на един от тях. Където са ГЕРБ – отиват от името на ГЕРБ, където са на ДПС – отива човек от ДПС. През фирми консултанти се получават парите и се делят по веригата“, обясни Димитров.

Бившият екоминистър посочи, че според негова проверка става въпрос за 200 млн. лв.

„Когато сигналът дойде при мен през януари месец се свързах с главния прокурор и премиера Борисов и той ми каза: „Веднага да се изпрати на прокуратурата и всички участващи служители, кметове, съпартийци да си носят последствията“, допълни той.

Димитров посочи, че е уволнил директора и зам.-директора на програмата. Според него Кьовеши ще разследва именно тази схема. Димитров упрекна действията наслужебния кабинет и посочи, че ресорният министър Асен Личев е възстановил на работа отстранените директори – като зам.-министри.

„Служебният министър - г-н Личев, свърши и немислимото, за да провали работодателя си – президента. Той уволни много повече директори, отколкото аз за година и половина, по искане на прокуратурата. Той уволни на 100% директорите на всички Басейнови дирекции, сега ще отиде на РИОСВ-тата. Въведе нов жанр – пенсионерска фантастика“, каза бившият екоминистър.

Относно проектокабинета на „Има такъв народ“, Димитров заяви, че липсата на предложение за министър на околната среда и водите се дължи на отказ на дадено лице. „На пет души от служебния кабинет предлагаха, само един се съгласи. Не са имали име, което да оповестят, и затова са го пропуснали“, отбеляза той и допълни, че ресорният министър е важно да има бюджет и опит.

Той обясни, че голяма част от средствата по Плана за възстановяване и развитие са свързани с екология и затова е важно да има компетентен човек начело на ведомството.