Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Червеният екип” излиза с идеи, за които в армията може да не се досетят

Проектират сблъсъци - от нападение на пиратска държава до война в царството на машините

Сценариите с дестабилизация целят да помогнат за формулировката на отбранителна визия

Френското министерство на въоръжените сили работи с екип от писатели фантасти, за да се подготви за отбрана в бъдеще. Авторите, обединени в т.нар. "Червен екип", работят по сценарии, при които армията може да се окаже в "затруднено положение", пише журналистката Рафаел Рерол от в. "Монд".

Разработката, озаглавена "Хроника на обявената културна смърт", е заповед от френската армия, превъплътена в думи и изображения от група цивилни писатели, сценаристи, илюстратори и графични дизайнери, някои от тях известни в своята област, като писателите Лоран Женфор, Ксавие Момежан, сценаристът Ксавие Дорисон или белгийския сценограф Франсоа Шуитeн. "Червеният екип" е резултат от иновативно сътрудничество между Министерството на въоръжените сили, Парижкия университет за наука и литература и десетина автори - точният им брой не се съобщава, а някои от тях

предпочитат да останат анонимни,

пише "Монд".

Инициативата се ръководи от Агенцията за иновации в отбраната. Тя бе създадена през 2018 г. като инкубационен център за намиране на технологии и оборудване, които военните биха могли да използват. Придобиването на технологии по типичните канали е процес, който може да отнеме години, пише в. "Телеграф".

И допълва: "Да знаете какви технологии или приспособления може да използвате, е полезно само ако имате представа с какви проблеми може да се сблъскате на бойното поле". Очевидно това е нишата, в която влизат писателите фантасти. Но те не измислят истории за това как бихме могли да се преборим с извънземни цивилизации от други планети. Според в. "Телеграф" авторите от екипа се опитват да предвидят

как терористични групи или враждебни държави могат

да използват съвременни технологии срещу Франция.

Членовете на “Червения екип” започнаха своята работа в началото на 2020 г. Всеки сезон включва няколко сценария, като само малка част от тях ще бъдат публично достояние, пише "Монд". Идеята не е да се дават идеи на врага или да се разкриват слабости. Министерството на въоръжените сили възприема иновацията сериозно и е отделило 2 милиона евро за нея. Тя ще продължи четири сезона, в момента програмата е във втория си "сезон".

Първият беше представен на форум за иновации в областта на цифровата отбрана през декември 2020 г. под заглавието "Пиратите на бъдещето". В този сценарий става дума не за отделна група, а за пиратска държава. Друг от сценариите на писателите фантасти фокусира вниманието върху създаването от отделни общности на т.нар. безопасни сфери, които водят до социална фрагментация. Според социолога Гийом Стивенсен безопасните сфери са цивилизационен поврат, защото

“балканизират” възприемането

на реалния свят

Ще успее ли френската армия да премине тази балканизирана реалност, за да помогне на своите граждани?

Други публични сценарии разказват за възможността да се излекува пациент с посттравматичен стрес чрез невронен имплант, който променя възприемането на реалността, за евакуация на училище след разпространение на мистериозен вирус, за това как армията може да разчита на своите съюзници - роботите, как състезанието за скорост драстично скъсява веригите за вземане на решения и дали бъдещата война ще бъде в “царството на машините”.

Особено внимание заслужава предизвикателството за бързото идентифициране на завърналите се от "горещи точки" в други краища на света френски граждани. Идентифицирането на идеологически опасни елементи и изолирането им е сложно, тъй като тези хора често са майстори в изкуството за създаване на фалшиви документи, пише сайта на програмата https://redteamdefense.org.

Проект за прогнозиране на заплахите в такъв мащаб не е разработен другаде, твърди "Монд". Сътрудничество с писатели в жанра на научната фантастика има в САЩ или Канада, но е в по-малък мащаб. Във Франция министърът на въоръжените сили Флоранс Парли следи отблизо работата на "Червения екип", а негов "фен" според представители на програмата е лично президентът Еманюел Макрон, съобщава "Монд".

Наименованието "червен екип" не е измислено по този повод. Според проф. Николас Минвиел, професор в бизнес училището "Ауденсия" и един от лидерите на "Червения екип", произходът води наименованието си от настолните игри, измислени от австрийската армия през XIX век. "Униформите им бяха сини, така че те принудиха врага да играе като войници в червено", обяснява Минвиел. Според него оттогава "червен екип" означава, че

приятелска група играе “злодеи”,

за да провери устойчивостта на дадена организация и методът е познат в много области, включително в корпоративната киберсигурност. "Червеният екип" във Франция е изграден на тази основа, но прави голям скок в бъдещето.

Неговият модус на действие е да разиграе, благодарение на научната фантастика, ситуации, в които френската армия може да се окаже блокирана. По отношение на оборудването, но също и по отношение на взаимодействието с обществото, околната среда или в геополитически контекст.

"Това, което "Червеният екип" си представя, трябва да ни дестабилизира,

да ни уплаши, да осуети плановете ни,

дори да ни удари с огън. Малко гъдел, за да помогне на военните да формулират стратегията си за бъдещето" – обобщава 36-годишният командир на пехотен батальон Жан-Батист Кола, много активен в иновациите в отбраната. Това, разбира се, служи като допълнение: военните работят отдавна, за да предвиждат конфликти, но те го правят в перспектива 2030 - 2040 г., докато научната фантастика има свободата да проектира и след това.

"Специалистите, които изучават перспективите за развитие на обществото, започват от реалността, за да опънат нишката в бъдещето - казва писателят и член на "Червения екип" Лоран Женфор. - Прерязването на тази нишка по-рано ще ни даде свободата да не се забиваме в реалността."

Така например един от сценариите е посветен на "Пиратите на бъдещето" и представя сблъсък с пиратска нация, действаща извън държавната граница. "Защо?

Кой е мислил

през 1980 г.,

че ще съществува "Ислямска държава"?" – казва писателят.

"Това е парадоксално организационно упражнение за реакция на неизвестното бъдеще - смята писателят Ромен Люказо. - Въз основа на принципа "Ами ако?" в научната фантастика ние променяме параметрите на системата, като работим върху промяната на правилата. Знаете, че бъдещето ще е невероятно, тогава сте по-добре подготвени да се изправите пред неочакваното."

Във втория сценарий на сезон 1 авторите измислят

концепцията за “свръхкрепост”

Как ще изглежда бъдещата война? Каква е еволюцията на защитния щит?

Да кажем, че врагът насочва високоскоростни ракети срещу Франция, тоест лети със скорост 6 - 24 пъти по-голяма от скоростта на звука (Русия се гордее, че има такива ракети). Как страната ще се защити? Авторите твърдят, че това може да стане чрез разработването на въздушни щитове, толкова плътни, че биха абсорбирали огромни количества енергия и биха направили движението на ракетите невъзможно. Тогава конфликтът ще се превърне в позиционна война, както в ерата на укрепените феодални замъци", пише "Монд". "Свръхкрепост" според сайта на програмата https://redteamdefense.org/ е интегрирана тактико-оперативна система, способна да открива и прехваща всяка заплаха, свръхскорост или конвенция, в радиус от 100 км.

"Разбира се, говорим за свобода на творчеството, но с един императив: да останем в "конуса на вероятността", по думите на Седрик Дени-Реми, вицепрезидент на Парижкия университет за наука и литература. "С други думи,

не се пренасяме

в 3000 година

и не се занимаваме с нашествието на малки зелени човечета. Екипът се придържа към достоверни от научно-техническа и стратегическа гледна точка сценарии. Военните трябва да вярват на прочетеното, за да ги вдъхнови."

Силното влияние на научната фантастика има исторически "връзки" с властта, както казва писателят и сценарист Серж Леман, който не е част от "Червения екип", но много добре познава историята на научната фантастика. "Хърбърт Уелс, автор на "Война на световете", си е представял танкове преди Първата световна война и се е срещал със Сталин и Рузвелт между двете войни. По това време той беше смятан за пророк", казва писателят.

Предпазните мерки изглеждат очевидни

за целия "Червен екип" и още повече за тези на членовете на екип Б. За разлика от екип А, който работи върху публични сценарии, екип Б работи в напълно поверително пространство. Членовете му имат достъп до класифицирани документи в охраняваните помещения на Министерството на въоръжените сили, където си водят записки с моливи на хартия, предоставени на място и наблюдавани от офицери.

“Започваме с

реална заплаха,

която армията ни помага да направим още по-правдоподобна, по-тревожна" - обяснява Ксавие Момежан, който е част и от двата отбора.

В крайна сметка текстовете на авторите се запечатват с печат за тайна защита и следователно никога няма да станат публично достояние или когато станат след век, ще разберем дали това, което са си представяли, е истина", пише "Монд".

Според изданието армията се интересува от подобряване на имиджа си и най-вече да се изяви. Най-младите често губят всякакъв контакт с военните, освен когато срещат на улицата войници, участващи в операция "Сентинел". Какво би се случило, ако утре трябваше да защитаваме френската територия?

Оттук и интересът да се публикуват някои резултати от работата на "Червения екип". "Изграждаме и връзка между армията и хората" – обяснява пред "Монд" Жан-Батист Кола, посочвайки, че Министерството на въоръжените сили иска да запознае гражданското общество - изследователи, индустриалци, граждани – с проблемите на утрешния ден. Според Ромен Люказо "това е окуражаващ сигнал за французите. Армията не е просто наследство от миналото: тя работи в настоящето с възможност за проектиране на бъдещето. Това е интелигентна сила, способна да намери най-добрите ресурси, за да се подготви за несигурното бъдеще".

Според Еманюел Чива, директор на Агенцията за иновации в отбраната, "Ние сме затворници на ежедневния си ум. За да пробиете стената на въображението, трябва да призовете хора, които мислят нестандартно: авторите на научна фантастика са едни от тях". А според Виржини Турние, автор от "Червения екип", създаването на свят на

кръстопът между въображаемото и достоверното,

където се срещат геополитически, демографски, технологични и екологични проблеми, е от съществено значение за прогнозирането на неочаквани форми на конфликт до 2030 г. или 2060 г.