Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Все още ли Слави Трифонов подкрепя Румен Радев за втори мандат?
Все още ли Слави Трифонов подкрепя Румен Радев за втори мандат?

Има ли промяна в отношенията на шоумена политик с президента и каква ще е ролята на генерала в новото управление

Изявлението на Трифонов неслучайно е на фона на връх Еверест, снимката на Христо Проданов и думите: “Ице, ти си голям българин”

Две са големите неизвестни, след като Слави Трифонов наруши принципа си да мълчи и предложи правителство преди още да са обявени окончателните резултати от предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Освен дали съставът ще бъде одобрен и от кого. Не е ясно има ли промяна в отношенията му с Румен Радев и каква ще е ролята на генерала в следващото управление.

Тези въпроси изникват, защото шоуменът заяви, че е

дал шанс само

на тримата

близки до десните

служебни министри да останат като редовни. Другите, които държавният глава назначи, дори не са били поканени на разговори. Според политолози отговорите са важни, защото тези избори бяха нещо като генерална репетиция за президентските. От вота наесен

зависи бъдещето на генерала 

ще остане ли за още 5 години

начело на държавата, или ще отстъпи и ще търси друго поприще.

Възможните обяснения за неизвестните са две. Едното е шоуменът, който първи подкрепи с партията си военния летец за втори мандат, вече да е променил мнението си и да е решил да бъде негов конкурент на вота наесен. Когато излязоха листите с кандидат-депутатите, Трифонов от фейсбука си заяви, че ще носи отговорност от една друга позиция, а не като народен представител. Още тогава наблюдателите предположиха, че има предвид президентската.

Има още една подробност, която навежда на тази мисъл – изявлението на Слави е

заснето от 7/8 тв по модела на шоуто.

Започва със снимка на Христо Проданов, първия българин, изкачил връх Еверест, и музика, на чийто фон се чуват познатите думи: "Ице, ти си голям българин, не заспивай!". Покоряването на световния първенец може да се асоциира със спечелването на най-високия пост в държавата, а сценаристите са добре известни със своята склонност към алегориите.

Но съществува и друг вариант – високият връх да символизира спечелването на парламентарните избори. В такъв случай бизнесменът политик може да не иска да оголва съветническите места на "Дондуков" 2. И то точно в момент, когато титулярят ще се бори за нови 5 години на поста си.

В проектосъстава на Трифонов обаче има едно име, което се свързва с Радев – неочакваното за всички предложение жена да оглави Министерството на отбраната. Теодора

Генчовска е част от президентския екип.

Според декларацията й до КПКОНПИ тя е главен експерт в администрацията на "Дондуков" 2. Последната седмица е участвала в инициативата "Три морета".

Преди това тя е работила в същото ведомство, което предлагат да оглави - МО. Участвала е във форуми на Северноатлантическия алианс по времето на тройната коалиция.

Името й е в списъка на конференцията "Трансформацията на НАТО – нови граници на сигурността", който се проведе на 28 и 29 април 2006 г. в София. На нея присъства министърът на външните работи Ивайло Калфин, депутатът от БСП Ангел Найденов, както и капитан Румен Радев. Не е ясно дали това е днешният президент, или просто е съвпадение на имена.

Възможно е кандидатурата на Генчовска да е съгласувана с държавния глава. Макар че той би могъл да участва и по друг начин в съставянето на правителството, не само чрез предложения за министри. Като например се окаже, че Министерският съвет на малцинството не получи достатъчно подкрепа, а после се извърти и вторият мандат при ГЕРБ, които не могат да съберат гласове. Има подобни мнения на политолози – че

с играта си ва банк Слави Трифонов дава възможност

да бъде отхвърлен кабинетът му.

Така ключов ще се окаже изборът на Румен Радев за третата политическа сила. Подобен модел вече сме наблюдавали при Георги Първанов, под чиято егида беше сглобена Тройната коалиция през 2005 г. Тогава първият мандат – на БСП, беше провален и Сергей Станишев стана премиер, когато рулетката се завъртя, мина през НДСВ и стигна до ДПС.

Въпросът е, ако се стигне до трета политическа сила, кого ще посочи президентът – дали БСП, на която разчита за преизбирането си, дали "Демократична България", която има най-сериозен ръст в сравнение с 4 април, дали ДПС или "Изправи се! Мутри вън". На която и формация да се спре, тя най-вероятно

няма да действа като ИТН и ще предложи преговори

за коалиция и съставяне на кабинет. Заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров вече намекна, че ако мандатът дойде при тях, може да предложат служебния кабинет да остане като редовен. От успеха на тази стъпка зависи и доколко Румен Радев ще бъде ангажиран със следващото управление.

Независимо дали ще се реализира първият или третият мандат, той ще иска да играе важна роля, коментират запознати. А ако гласуването се провали, топката отново ще бъде у него.