Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съпредседателят на ДБ заподозря план за разбиване на единството на партиите на протеста и апелира към депутатите на ИТН за диалог

"Предложението на Слави Трифонов за кабинет шокира страшно много хора - и като начин на действие, и като съдържание, и като персонален състав. Чудя се дали не е много тежка загуба на връзка с реалностите. А може би става дума за план - да провокира разпадането на тази конфигурация, наречена партии на протеста, да се репродуцира така любимия на сараите модел на кабинет, който се носи по повърхността с неясни мнозинства и това да осигури на Бойко Борисов комфорта на бъде опозиция на един слаб кабинет".

Това каза съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви.

"Очевидно нашата подкрепа не се търси, както и тази на онези граждани, които промениха България. Нека си спомним за и против какво гласуваха хората, те протестираха точно срещу този модел на еднолични решения, взети някъде извън институциите, представляващи неясни интереси. Някой се появява едностранно по телевизията и налага някои неща. Липса на диалог, на чуваемост. Хората искаха оставката на Гешев, вие чухте ли там да става дума за реформа на прокуратурата, за конституционни реформи. Хората искаха да бъдат сигурни, че сараят няма да може да упражнява влияние върху следващото управление на България", допълни Иванов.

"В този кабинет виждаме както нормални хора, които заслужава да бъдат подкрепени, така и група, която представлява предишните издания на "сарайския модел". Царят бе докаран в България от Илия Павлов и Доган и НДСВ и после тройната коалиция се крепяха на този модел. Борисов уж щеше да се бори срещу тях, затова и получи общественото доверие, но изневери на това свое обещание", категоричен бе Иванов.

"Надявам се, че става дума за грешка, не за план и затова не искам да изгарям всичките мостове и се обръщам към колегите от парламентарната група на ИТН - не позволявайте тази грешка да се случи, не позволявайте да изгорим надеждите на хората за дълбока промяна", апелира той.

"Хайде моля ви, нека преди да пратим човек на Луната, малко повече български пенсионери да могат да си позволят да си оправят зъбите и да отидат на море", иронизира Иванов един от приоритетите на Слави. "Може да се стори на някого популизъм, не нека се върнем малко на Земята", поясни той.

И призова бъдещият парламент да направи анкетни комисии за "Росенец" и за ТЕЦ-Варна, защото това били двете теми, свързани с възможността на Ахмед Доган да оказва влияние върху българската политика. "Това ще изгради един санитарен кордон пред това сараят да може да влияе. Изобщо не стана въпрос за порции, от ДБ сме готови да дадем подкрепа за програма и за хора, които представляват протеста, да се върнем към представителството и автентичното лидерство. Не може да е министър-председател човек, който никой не го е виждал да протестира. Има обаче такива хора в служебното правителство, за да не ме заподозре някой, че лансираме свои кадри. Изобщо не става дума за наши кадрови назначения", обясни Иванов.

"24 часа ме заливат изключително бесни хора - те виждат подмяна, предателство. Затова апелирам - дайте да се върнем към диалога. Да почнем отначало целия този процес. Иначе ще стане зле, така не се прави", допълни той. И заяви, че не може да се прави политика на свършените факти с 60 депутати. "Не можем да сменим джипката с кабеларка", ясно обяви Иванов.