Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още преди да излязат окончателните разултати от вота

Правителството ще е самостоятелно, без останалите протестни партии

Магистрали, детски градини и медицински хеликоптери сред приоритетите

България да подаде заявление за членство в Европейската космическа агенция и да изпрати своите първи космонавти в НАСА, а заедно с тях и един от Северна Македония. Това ще е един от приоритетите на правителството, което “Има такъв народ” е готово да излъчи, когато президентът Румен Радев ѝ връчи мандат.

Приоритетите, както и съставът на правителството бяха представени в понеделник от лидера на партията Слави Трифонов. Това стана с видео, излъчено през фейсбук страницата на шоумена и неговата телевизия 7/8 още преди да са излезли окончателните резултати от вота.

В нощта на изборите, когато паралелното броене даваше фотофиниш на ГЕРБ и ИТН, Трифонов запази мълчание, но обеща да каже какво ще прави на следващата сутрин. И вчера в 11 ч изненада останалите т.нар. партии на протеста със съобщението, че смята да излъчи правителство на малцинството. (Реакциите виж долу.)

Първо ще ви кажа министрите, после задачите пред този кабинет, заяви Трифонов от ефира на телевизията си и наблегна на факта, че всички те знаят езици и имат впечатляващи биографии. 

Освен поетите още с основаването на “Има такъв народ” ангажименти да бъде въведена мажоритарната избирателна система и субсидията на партиите да стане само 1 лв. за глас, той декларира и нови.

“Ще направим всичко възможно

да изпратим мъж

и жена, които да

са първите

български

астронавти

в НАСА

Ще направим всичко възможно и да изпратим един северномакедонски астронавт, за да не гледаме надолу към земята от срам, което правим напоследък, а да започнем да гледаме нагоре към звездите”, обяви Трифонов, описвайки приоритетите на правителството си. Идеята за астронавти всъщност е на “24 часа” и бившия външен министър Соломон Паси. (Виж за нея долу.)

Ето и останалите приоритети на проектокабинета на “Има такъв народ” в реда, по който бяха изредени от Трифонов:

 Построяване на необходимия брой детски градини, които да поемат всички деца, останали без места в страната

 Построяване на чисто нова детска болница

 Закупуване на хеликоптери за спасителни и медицински цели

 Концесиониране и построяване на всички останали магистрали

 Закупуване на до 1 милион таблети или лаптопи за всички ученици и преподаватели, и предоставяне на необходимия софтуер

 Стартиране на приватизацията на ББР - 51% мажоритарен пакет на стратегически инвеститор и 49% през фондовата борса

 Рязко подобряване на прозрачността при обществените поръчки, изкореняване на порочната практика да се плащат милиарди авансово без конкурсни процедури

 Изкореняване на порочната практика редица ремонти да се представят за аварийни с цел заобикаляне на Закона за обществените поръчки, въвеждане на решаваща мярка - преобладаващо участие на външни членове и наблюдатели в оценителните комисии

 Извършване на бързи съкращения в администрацията и дигитализация на услугите

 Въвеждане на мажоритарен вот, електронно гласуване и субсидия от 1 лв. на глас за партиите

 Закриване на спецсъдилищата и спецпрокуратурата

 Ускорено изграждане и пускане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция

 Потвърждаване на заявлението на България за участие в ОЧИС, в еврозоната и Шенгенското споразумение.

Трима служебни министри са отказали на Трифонов да влязат в правителството на “Има такъв народ”, разказа той - финансовият Асен Василев, икономическият Кирил Петков и Николай Денков (Виж долу.)

“Има такъв народ” няма да прави коалиция с ГЕРБ, ДПС и БСП. От друга страна т.нар. протестни партии не събират достатъчно мнозинство. Затова ИТН ще поеме

самостоятелна

отговорност за

съставяне на

правителство”,

обясни Трифонов. Сред аргументите му за това бил и фактът, че “коалиция” у нас се е превърнала в мръсна дума с годините.

Аз мисля, че няма правителство на малцинството или на мнозинството, всички са на обществото, категоричен бе той.

Икономистът, вицепремиер и министър в правителствата на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев - Николай Василев, когото Трифонов посочи за бъдещ министър-председател, бе сред фаворитите в класацията от 10-те имена, които “24 часа” посочи като възможни имена. Тя бе съставена по профила за бъдещ премиер на ИТН, който самият Трифонов описа -председател - “някой, който е учил, говори езици и достойно представя България”.

Чакаме президента Румен Радев да ни връчи мандата. Време е за идеи, не за постове, заяви още Трифонов.

“В последните години парламентът беше смачкан и унижен. В последните години България беше премиерска република.

Уверен съм,

че изброените

приоритети не

могат да бъдат

само на една

политическа

партия или само

на 60 депутати

Аз съм убеден, че това са приоритети за всички българи, но предстои да видим дали ще са приоритети и за всички български партии”, допълни той.

АСЕН ВАСИЛЕВ
АСЕН ВАСИЛЕВ
Българи да летят с НАСА, е кауза на “24 часа” и Атлантическия клуб

Радвам се, че за пръв път след правителството на Симеон Сакскобургготски има хора с визия за космоса, дано това стане заразно за всички следващи правителства на България, коментира вчера почетният председател на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Според него космическата индустрия ще има най-стръмен ръст в световен мащаб и държавите, които са ангажирани с нея, ще излязат бързо напред.

Български астронавти да отидат на Луната или Марс с полет на НАСА е също така една от каузите на “24 часа” и Атлантическия клуб в България, обявена в началото на тази година.

През 2021 г. “24 часа” и Атлантическият клуб навършват 30 години и за рождения си ден вестникът организира инициативата “Следващите 30”, в която визионери представят свои предложения как да се развива България до 2051 г.

Именно в такава визия Соломон Паси представи и целта България да работи за изпращането на свои астронавти.

Подобен полет не е само пиар за България, но и участие на страната в съвместна космическа програма със САЩ с участието на български фирми, учени и военни, обясни ползите Паси.

Влизането на България в Европейската космическа агенция и изпращането на българин в космоса е проект, по който работим от години, а идеята за изпращане на българин и македонец в космоса беше публично формулирана преди седмица от настоящия външен министър Светлан Стоев на публичната дискусия на ПанЕвропа - България за приоритетите на Словенското председателство на Съвета на ЕС, припомни вчера и Гергана Паси.

 Василев, Петков и Денков отказали заради съществени различия по основните задачи и финансите

На служебния финансов министър предложили ресор екология

Тримата служебни министри - Асен Василев на финансите, Кирил Петков на икономиката и Николай Денков на образованието, не са харесали програмата на Слави Трифонов и предложеното от него правителство с премиер Николай Василев. Заради това и са отклонили предложението да влязат в кабинета на Слави Трифонов.

НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
НИКОЛАЙ ДЕНКОВ
Това стана ясно от съвместно изявление на тримата служебни министри, изпратено по електронна поща.

“Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с “Има такъв народ” по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период. Освен това ИТН предложи на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго министерство.

Ето защо и тримата решихме, че е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и на носителя на мандата за финансовата политика на държавата.

КИРИЛ ПЕТКОВ
КИРИЛ ПЕТКОВ

Благодарим на ИТН за отправените предложения! Желаем успех на бъдещото правителство!”, се казва в изявлението на Василев, Петков и Денков.

От ИТН са предложили на Василев да е министър на околната среда и водите, каза по-късно Петков пред Би Ти Ви. “На министъра на финансите не му беше предложен този пост поради разлика във вижданията каква да бъде финансовата стратегия на държавата”, обясни той.

В представените в понеделник министри от “Има такъв народ“ обаче липсваше име за министър именно на екологията. Същото важи и за министър по евродондовете, какъвто в моемнта има в служебното правителство без портфейл. За сметка на това пък Трифонов представи анестезиоложката Антония Валентинова като министър без портфейл по ромските въпроси в проектокабинета му. “24 часа” потърси “Има такъв народ” и зам.-шефа на партията Тошко Йорданов със запитване кой ще бъде министър на околната среда и водите, но не получихме отговор.

Малките партии изненадани, официално мълчат, но май не одобряват кабинета на Слави

Десни: Възможна е подмяна, а не промяна

Владислав Панев: Вероятни са предсрочни избори

Дончева: Хазартни ходове водят под кривата круша

“В политиката такива хазартни ходове водят до под кривата круша”, бе първият коментар на Татяна Дончева след обявения от Слави Трифонов кабинет и заявката, че няма да води преговори за коалиция.

В понеделник ръководствата и на двете по-малки партии на протеста - “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, официално запазиха мълчание. Нищо че в изборната нощ Христо Иванов призоваваше бързо да се стартират разговорите за коалиция, а Мая Манолова дори постави условия за подкрепа на бъдещ кабинет. Изненадани от Трифонов, вчера те замълчаха с оправданието, че трябва да се съберат партийните органи.

Някои от техните хора обаче вчера направиха лични коментари.

“Какви идеи има някой за кабинет, дали е реалистично с 25% от парламента да слагаш на масата кабинет като първа и последна инстанция, дали това някъде е прието, това го оставям настрани. Но това е предварително блокирано”, заяви Татяна Дончева пред БНР.

“Опасявам се да не ме накарат да подкрепям кабинет от несъстоятелни хора, които нямат подготовка и квалификация. В проектокабинета на Трифонов намерих зам.-министърка на Емил Караиванов от правителството на ГЕРБ, съветничка в президентството, човек на СИК от варненската листа. Трябва да използваме времето да разберем кои са хората в проектокабинета - кой става, кой не става”, коментира още тя.

ДАНИЕЛ СМИЛОВ
ДАНИЕЛ СМИЛОВ

Приоритетите, изброени от Трифонов, са козметични, коментира пък зам.-шефът на ПГ на ДБ в 45-ия парламент Владислав Панев. И допълни, че цената на ДБ са истинските реформи. Според Панев по-вероятният изход след хода на Трифонов са нови предсрочни избори. Допусна обаче възможност за кабинет, в който остават част от служебните министри.

Доста по-активни бяха в социалните мрежи десни хора, повечето от тях подкрепящи открито ДБ. “Предложеното правителство е от експертен тип, в което мнозина от министрите нямат адекватен опит. Съдебната реформа се свежда до премахването на специализираните съдилища и прокуратура, но няма да се прави нищо по отношение на главния прокурор”, написа политологът Даниел Смилов.

 ИТН ще може да се договаря с партии от статуквото, което да доведе до подмяна, а не промяна, предупреди още Смилов.

Начинът, по който Трифонов предлага да управлява няма много общо с демокрацията, коментира преподавателят по право от СУ Христо Христев.

За криза на политическата система пък заговори професорът от СУ Ивайло Дичев.

“Трифонов предлага самостоятелно правителство от експерти, които знаят езици. Отговорността за евентуалния провал на новия опит ляга върху протестните партии и БСП. Хитро!”, написа той в социалните мрежи.

ТАТЯНА ДОНЧЕВА
ТАТЯНА ДОНЧЕВА

Трифонов е внимавал много в кабинета му да няма свързани с протестите хора, разтълкува пък икономистът Евгений Кънев.

Схема, съгласувана с Ахмед Доган, видя бившият посланик в Русия Илиян Василев. Той определи кабинета като такъв на мимикрията.

Не е чак толкова зле, можеше да бъде Любка Качакова, пошегува се преподавателят от НБУ Георги Гочев.

Борисов: Трифонов иска да няма правителство, а да остане служебното

Ако пратим българин и македонец в Космоса, ще започнат “Междузвездни войни”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг заедно с Даниел Митов и проф. Костадин Ангелов

СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов даде брифинг заедно с Даниел Митов и проф. Костадин Ангелов СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Слави Трифонов не иска да има правителство, а да остане служебното. Това е прах в очите. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира предложения от ИТН кабинет.

“Знам коя партия ще го подкрепи и това е играта на Радев. Да остане служебното правителство. Затова се държат, сякаш ще векуват. Те знаят за всичките тези сценарии и изказванията на Трифонов. Ще правят правителство на малцинството с 60 депутати.

Коя от партиите

ще се почувства

като лека жена

да отиде без условия и да го подкрепи? Най-лошата шега ще му изиграят, ако всички партии го подкрепят и да му блеснат всичките лъжи и задкулисия”, каза още Борисов. Според него зад кадрите на НДСВ, какъвто е и предложеният за премиер Николай Василев, “бушуват икономически кръгове”.

Борисов иначе бил в добри отношения с Василев, но ГЕРБ нямало да даде подкрепа, разясни още лидерът на ГЕРБ. Няма опция за разговори с “Има такъв народ”, защото Слави не иска, категоричен бе Борисов. Той подчерта, че Трифонов е пропуснал да обяви министър на екологията точно, когато България трябва да преговаря по Зелена сделка в ЕС.

“Най са ми интересни сега как ще се промъкнат от ДБ. Какъв стипълчейз ще изиграят, за да влязат във властта, не знам. Просто ще са ми забавни как ще отидат на чалгата да ѝ целунат ръката”, каза още лидерът на ГЕРБ.

Това, че Слави обяви проектокабинета на партията си в 11 часа, когато ГЕРБ все още по официални данни бе първа политическа сила, озадачи Борисов и той заподозря, че лидерът на ИТН е имал вътрешна информация за резултатите. Бившият премиер попита “как така от 20 часа до 7,30 ч на 12 юли ЦИК е успяла да преброи над 95,22% от резултатите, а от сутринта до късния следобед на вчерашния ден не бяха преброени оставащите под 5%.

На въпрос дали ГЕРБ ще предложат правителство, Борисов първо отговори с “не”, но 10 мин по-късно обясни, че

ще предложи

кабинет с

премиер

Даниел Митов,

както направи и в 45-ото НС. “Ще вкараме още няколко полиглоти, за да сме равни, и ще решим дали да търсим подкрепа”, каза Борисов.

Той се пошегува и с намеренията на Трифонов страната ни да изпрати в Космоса български и македонски космонавт. “Като виждам какви са ни отношенията сега със Северна Македония, ми то така ще започват “Междузвездни войни”, каза Борисов.

Той отново обвини вътрешния министър Бойко Рашков, че е направил параван на ИТН на вота. “Кой може да каже, че представлява народа в момента?! 70% се отвратиха и уплашиха и не искаха да гласуват”, каза още Борисов.