Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Окръжен съд – Кюстендил, под председателството на съдия Йоланда Цекова взе мярка за неотклонение „Задържане под стража“, по отношение на Кирил Ч., на 59 години, живущ в Италия, с постоянен адрес в Община Кюстендил, въз основа на получена Европейска заповед за арест. Тя е издадена от Апелативна прокуратура – Солун, в Република Гърция за изпълнение на наказание „лишаване от свобода”, наложено с решение на Апелативен съд – Солун през 2012 година. Мярката ще се търпи с режим на обвиняем в затвора в Бобов дол. Определението може да се обжалва в 3- дневен срок пред Апелативен съд – София.

Европейската заповед за арест се отнася за престъпление, извършено на 25.10.1995 година от Кирил Ч., в съучастие с друго лице за притежание на марихуана / коноп /, с общо тегло 810 грама. Наложеното наказание за деянието е 12 години „лишаване от свобода” и парична глоба от 5 000 евро.

Наличието на издадена Европейска заповед за арест по отношение на Кирил Ч. е установено на 08.07.2021 г., в ОД МВР – Кюстендил, при подаване на заявление от лицето за издаване на паспорт.

 Въпреки наличието на постоянен адрес в България се установи, че лицето живее преимуществено в Италия и в България идва всяка година за известно време. Тази мобилност на лицето мотивира съда да приеме, че има опасност да се укрие, в случай на невземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража”, затова и не споделя довода на защитата му за определяне на друга мярка – „Домашен арест”. Поради тези две съображения – осъдителното решение за тежко умишлено престъпление по отношение на лицето в РГърция и опасност от укриването му, са налице 2 от трите предпоставки за вземане на исканата мярка „Задържане под стража” до приключване на производството по екстрадицията му.