Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Румяна Тонева
СНИМКИ: Румяна Тонева

От Лиляна Клисурова

Политиката на България спрямо Република Северна Македония не зависи кое правителство ще бъде на власт и кой парламент. Зависи да имаме открит и конструктивен диалог между София и Скопие, заяви държавният глава

Силно се надявам, че партиите извлякоха своя урок от предишните избори и ще подходят много по-конструктивно и по-отговорно, за да бъдат на висотата на очакванията на гражданите. 

Това заяви президентът Румен Радев на въпрос очаква ли новият парламент да състави правителство. Държавният глава гласува в  в Професионалната гимназия по транспорт „Макгахан” в София.

Гласувах за България, в която гражданите живеят достойно и младите хора виждат своето бъдеще, за държава, която принадлежи и работи в интерес на обществото, а не на скрити кръгове, обясни Радев.

"Той призова българите масово да излязат да гласуват. Защото това не е само мярката да преодолеем всякакъв опит за преиначаване на нашия глас. Това е начинът да осъзнаем, че ако искаме да имаме легитимно и стабилно правителство и парламент, ние трябва да ги направим такива, ние с нашия глас - всеки един от нас", каза държавният глава.

Когато имаме висока избирателна активност, ще имаме легитимно избран парламент и се надявам той да роди енергично, предвидимо легитимно правителство, допълни Радев. Но било рано да се гадае дали служебни министри от настоящия кабинет ще останат и в редовното правителство.

Няма проблем с машините - няма опашки, гласува се бързо, лесно и удобно, категоричен бе президентът.

Запитан дали е гласувал за същата формация, за която и на 4 април, Радев отговори: Не си спомням.

Радев поздрави всички служители на МВР, на ЦИК и изборната администрация за организацията на изборния ден, за превенцията и профилактиката най-сетне да се справят с "уродливото явление на българската демокрация" - купеният и корпоративният вот.

Очаквам започнатите промени към по-добро да бъдат необратими, допълни Радев.

Политиката на България спрямо Република Северна Македония не зависи кое правителство ще бъде на власт и кой парламент. Зависи да имаме открит и конструктивен диалог между София и Скопие и този диалог да се води в една от двете столици, а не в Брюксел, Париж, Берлин и т.н. Ние, между нас си трябва да се разберем и трябва да е ясно, че зависи от изпълнението на Копенхагенските критерии за членство от страна на РС Македония, отговори Радев на въпрос на македонски журналист.

Очакваме нашите приятели от РС Македония, нашите братя, най-вече ръководството на държавата сами да вдигнат блокадата. Тази блокада не е наша. Ние очакваме реални, необратими, устойчиви резултати в нашите отношения, така че вие да зачитате Копенхагенските критерии за членство. Да се променят учебниците - очакваме го от 4 г., откакто подписахме договорът през 2017 г., паметниците с техните надписи, музеите, публичните медии, така че да изкореним веднъж завинаги езика на омразата. Така че нашите млади хора, когато падне границата и се срещат, когато са заедно, да не се мразят. Ние това искаме да постигнем. И това не зависи от България, очакваме ясни и решителни действия и от вас, допълни държавният глава.