Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Джон Лоутън
Джон Лоутън

Вокалистът вече не искал да излиза на сцена, защото гласът му не бил същият

Кметът на Каварна му подари къща в столицата на рока

Легендарният музикант Джон Лоутън си отиде 2 дни преди да изпее за пореден път вечния си хит “Джулай морнинг” и да посрещне изгрева на 1 юли.

Вокалистът на “Юрая Хийп” почина на 29 юни в дома си дни преди да навърши 75 г.

Тъжната вест съобщиха колегите му от групата.

“C дълбoкo cъжaлeниe cпoдeлямe трaгичнaтa нoвинa зa нaпълнo нeoчaквaната кончина нa Джoн.

Той нямаше сериозно зaбoлявaнe,

кoeтo прaви нeгoвaтa cмърт нeрaзбирaeмa. Отидe си мирнo у дома c жeнa cи дo нeгo. Щe ни липcвa многo”, обявиха от “Юрая Хийп”.

Те допълниха, че погребението ще бъде частно - само с най-близките му приятели и семейството му без почитатели. Това било последното желание на вокалиста.

Джон Лоутън стана любимец на българите преди 16 години, когато за първи път изпълни “Джулай морнинг” на брега на Калиакра.

През декември 2008 г. той влезе в света на телевизията, като обяви българския документален сериал за пътувания “John Lawton представя”, който включва и музика от албума Mamonama. Произведени от българска телевизионна компания, филмите представят интересни исторически забележителности на наши градове, традиционни тържества и интервюта с кметовете и местни хора.

Приятелите му споделят, че България заема специално място в сърцето на певеца, а той е издигнат в култ в Каварна. Именно там, в столицата на рока, кметът на града му подари къща. Докато бил у нас, обичал да си поръчва шопска салата и ракия.

Освен от красивите места в България

Джон Лоутън е истински впечатлен и от Б.Т.Р

Първата им среща е още през 2000 г. на концерт в Лондон. Вокалистът изгледал цялото представление на групата, а след края казал: “Момчета, когато решите да правите нещо - аз съм с вас”, разказа музикантът Славчо Николов от Б.Т.Р. пред “България Он Ер”.

Атанас Пенев пък обясни, че преди около 40 дни се чули по телефона за наближаващия Джулай морнинг, но Лоутън отсякъл: “Айде да изчакаме и тази година, защото не ми се лети. Все още световната ситуация не е кой знае колко добра”.

Лоутън бил близък и с бургаската група “Сънрайз”, тъй като през 2008 г. свирят заедно на “Аполония”, а музикантът й Ясен Димитров сподели, че преди месец и половина получил имейл, в който Джон му обяснил, че повече няма да излиза на сцена, защото чувства, че гласът му вече не е същият, какъвто бил някога.

Интересното е, че през 2010 г. Джон дебютира в актьорския филм Love.net, заснет и продуциран от българската филмова компания Miramar Film. Част от сцените на Джон са снимани в Лискомб парк, Великобритания, с участието като гост на китариста на “Юрая Хийп” Мик Бокс. Останалите снимки са в София. Записва и саундтрак песента на филма - Tonight.

Всъщност Лоутън започва кариерата си от Норд Шийлс в началото на 60-те с групата The Deans. В края на 70-те продължава музикалния си път с “Юрая Хийп”. Оставя след себе си хитовете Come back to me, Simphaty и Free me, One minute.

“Не знаех достатъчно за “Юрая Хийп”, преди да се присъединя - каза Лоутън на Джеф Крамер. - След като получих телефонно обаждане от Кен, трябваше да изляза и да си купя албума The Best of Uriah Heep, за да се запозная с музиката. И затова не мислех твърде много за факта, че замествам някого като Дейвид Байрън.”

Вокалистът се раздели с групата през септември 1979 г., но остана в добри отношения с музикантите. Още на следващата година записва соловия си албум Heartbeat, а след това се присъединява към Lucifer's Friend.

Легендарният изпълнител пее на бала на пеперудите на Роджър Глоувър на живо в Royal Albert Hall през 1975 г. заедно с Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз и Иън Гилън.

Той създава GunHill, по-късно известен като JLB (John Lawton Band), през януари 1994 г., обикаляйки Великобритания и Европа.

Въпреки че не успя да изпълни “Джулай морнинг” на брега на морето, вероятно го прави някъде горе, на небесната сцена.

Джон Лоутън заедно с Анатас Пенев от Б.Т.Р
Джон Лоутън заедно с Анатас Пенев от Б.Т.Р