Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от откритите документи, собственост на Савоите
Част от откритите документи, собственост на Савоите

Съкровището за над 2 млн. евро на Савойската династия било скрито в религиозно братство до Торино

1812 ценни документа, принадлежали на Савойската династия, бяха открити в сграда на Братството на милосърдието в Бра, провинция Кунео, съобщиха италианските медии.

Член на братството “Батути нери” скрил в стаите му хиляди оригинални писма, снимки, изрезки от вестници и други документи, принадлежали на принцове и монарси. И всичко това – без знанието на събратята си от Братството на милосърдието в област Пиемонт. Документите били крадени от неизвестни лица в течение на десетилетия, след което били скрити в стаи на братството.

Според италианските власти става въпрос за истинско съкровище, което се оценява на стойност поне 2 млн. евро. То било възстановено от карабинерите от Отдела за закрила на културното наследство от Торино. Братът измамник от “Батути нери” сега ще отговаря пред правосъдието по обвинения за укриване на крадени вещи и присвояване на културни ценности.

“За нас това е един прекрасен ден, защото след 10 г. най-после отгръщаме нова страница. Затваряме една глава, която ни накара да изживеем неприятни моменти”, каза пред в. “Република” арх. Роберта Комольо, председател на Братството на милосърдието от Бра.

Според осведомителната агенция Анса целият материал, укрит незаконно в стаите на братството, идвал от архивите на Савойската династия. В него има

свидетелства

за знатни титли

и оригинални

снимки на

първия крал

на обединена Италия Виктор Емануил II и дъщеря му Мария Пия.

Роденият през 1820 г. в Торино Виктор Емануил II е последният крал на Сардиния (1849-1861), като същевременно е и херцог на Савоя, принц на Пиемонт и херцог на Генуа. След това за пръв път в историята става крал на обединена Италия (1861-1878). Той е прапрадядо по майчина линия на Симеон Сакскобургготски.

Затова в Италия го наричат Бащата на отечеството – така е определен и в надписа на Олтара на родината на Пиаца Венеция в Рим, който носи неговото име - Виториано. Виктор Емануил II се жени навремето за братовчедка си Мария Аделаида Хабсбург-Лотринген.

Първият крал на обединена Италия поставя началото на реформи, целящи индустриализацията на страната. Започва строителството на жп линии и пътища. На 3 февруари 1871 г. специален закон обявява Рим за столица на обединена Италия. След смъртта си през 1878 г. първият крал е погребан в Пантеона в Рим, който се превръща в мавзолея на италианските крале. Виктор Емануил II е

наследен от сина

си Умберто I,

прадядото

на Симеон

Сакскобургготски.

В планината от ценни документи, намерени до Бра, има такива, които са идвали от частни архиви и носели автографите на принцове и крале от различни династии в Европа. Сред тях е и императрицата на Русия Екатерина Велика.

Любопитен е начинът, по който италианските власти стигнали до незаконно “събраните” документи в стаите на братството.

Първи усетили, че има нещо нередно, самите членове на братството. През 2012 г. то било оглавено от ново председателство, което започнало работа по описване на архивите му. Дало се началото на каталогизиране на притежаваните от братството документи и контрол на произхода им. Така се стигнало до разкриването на историческите свидетелства, които не би трябвало да са собственост на “Батути нери”. Били уведомени карабинерите и Службата за надзор на културните ценности към Министерството на културата.

“От историческа гледна точка материалите са много ценни. Те са от всякакъв характер и са принадлежали както на обществени, така и на частни архиви. Именно по тази причина не са могли да бъдат продавани или отстъпвани”, казва командващият карабинерите от Торино Кристиан Ло Яконо.

Според него въпросният “неверен”

член на

братството,

укрил

съкровището,

не бил

религиозно лице,

но се ползвал с огромно доверие във вътрешността на братството и архивите му. Чисто и просто той си събрал по незаконен начин материала, след което го скрил за “съхранение” в стаите на братството. За да достигнат до истинския произход на документите, разследващите трябвало да се ровят по множество други исторически архиви.

Сега документите ще се върнат на истинските им собственици. Те ще отидат в Кралската библиотека и в Държавния архив на Торино и в замъка Ракониджи до Кунео.

Какво обаче представлява Братството на милосърдието до град Бра? То е основано през 1587 г. - навремето разрешението за това дава херцог Карл Емануил I. След като получило оторизацията си от него, новооснованата компания пратила искане за каноническото си признаване и на кардинал Джироламо дела Ровере, архиепископ на Торино. И той дал разрешение за съществуването на братството.

Черквата “Сан Джовани Батиста Деколато” на братството “Батути нери” в Бра
Черквата “Сан Джовани Батиста Деколато” на братството “Батути нери” в Бра

Какви били функциите на този вид формирования, съществуващи още от Средновековието? По принцип те

служели за

подпомагане на

най-слабите и

нуждаещи се

хора по време на епидемии или глад. Този вид компании се занимавали с милосърдна дейност и се грижели за хората в нужда така, както днес би трябвало да го правят социалните служби в държавата. Членовете на братството също били подпомагани, когато се озовавали в беда. Освен че се отдавали на молитви, което правели по принцип всички братства, членовете на “Батути нери” се занимавали и с посещения в затворите, където оказвали духовна и материална помощ на заключените и семействата им.

Братята от компанията съпътствали духовно до последния им миг и осъдените на смърт, а след това се грижели и за достойното им погребване по християнски обичаи. Всичко това означавало разноски. Братята се финансирали от задължителния членски внос в компанията, от даренията, събирани в черквите, от оставените пари в завещания, от наемите, събирани за сградите, тяхна собственост.

Всяка година в петък преди Страстната седмица в Бра се провежда традиционната процесия на братството.