Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Найденов
Валери Найденов

Защо махнаха поправката “като за последно”?

Едно от шеговитите обещания на късото 45-о народно събрание бе, че ще сложи край на пропорционалния вот, само че друг път. Малко търпение, само още веднъж ще гласуваме за партийни листи като за последно и после ще видим. Може би мажоритарен вот?

Това “може би” съвсем сериозно бе изгласувано като поправка в изборния закон и от тогава народът тръпне в очакване. На 11 юли е за последно май. Как ли ще се извъртят след тази дата депутатите? Какъв ли двоен тулуп с троен ритбергер ще изпълнят?

Е, от миналата седмица може да въздъхнем с облекчение – Конституционният съд отмени шеговитата поправка, с което спаси добрата стара партийнолистова система от несъществуваща опасност. То и без това бе ясно, че

поправката

“като

за последно”

беше някаква

шегичка

Читателят вероятно си спомня, че през април - май Слави и Бойко си го мереха кой е по-мажоритарен. ГЕРБ настояваше М2 тук и сега, а ИТН – по-късно, първо да подготвим почвата. И за да му повярват, измисли тази поправка. В крайна сметка ИТН е създадена от професионални хумористи, нормално е да вкарат в политиката малко хумор и сатира.

Българската избирателна система отдавна е фрашкана с такива хумористични моменти, но Конституционният съд трън си вади.

Да вземем преференциите. Уж избирателят може да премести всеки кандидат в листата по-нагоре, а водачите на листите са защитени от конкуренция. Защо КС не се произнесе? Това ли е “общо, равно и пряко избирателно право”? Кое му е равното, когато едни са гарантирани, а другите трябва да купуват гласове с лични пари?

Очевидно е, че за повечето партии преференциите са невъзможни. ДПС и ИТН на практика ги забраняват. По-малките партии пък никъде не вкарват повече от един кандидат в отделен избирателен район, а този един не може да бъде изместен, ако ще претендентът да е събрал повече преференции, колкото е целият вот за партията. На практика за ДБ, “Изправи се! Мутри вън!” и евентуално новата патриотична сглобка няма никаква възможност за преференции. Как гледа на това Конституционният съд?

Тези гафове в системата са резултат от

дълги години

хумор и сатира

с избирателя

Да вземем веселата подробност, че изборите де юре се водят задължителни, а де факто – не са, защото КС отмени глобите и боя с пръчки за отсъстващите. В резултат активността пак се върти около 50 на сто, а някога отива и към 30.

Слави Трифонов гласува на инициирания от него референдум, който включваше промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА
Слави Трифонов гласува на инициирания от него референдум, който включваше промяна на избирателната система в мажоритарна в два тура. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Но законът предполага 100 процента активност. Заради тези, които са дошли принудително, в бюлетината си стои опцията “Не подкрепям никого” (НПК), което е все едно да кажеш “Аз съм идиот” (АСИ). Като не подкрепяш никого, защо изобщо се разкарваш до урната? Нямаш ли нищо друго за правене? 3 милиона не си направиха труда да се явят, ти ли се оказа най-големият будала?

Опцията НПК отваря мегдан за какви ли не творчески идеи. Слушах например по радиото една грантоедка, която вече е готова с проект как гласувалите с “Не подкрепям никого” също да бъдат представени в парламента. Тъй де, защо да се губят гласове?

Интересна идея! И какво ще правят неподкрепените от никого депутати в парламента? Ако са верни на избирателя, трябва винаги да гласуват против. Ами ако се окажат най-голямата парламентарна група? Как тогава ще се разпуснат, като им дойде времето?

Но да се върна към ИТН и към нейния принос в смехориите покрай българската избирателна система.

Уплашил се бях,

че тази партия е

загубила чувство

за хумор

и се е отказала от мажоритарния вот, тъй като вече съвсем спря да го споменава, а май бе изчезнал от програмата ѝ. Вчера обаче пак го засякох в раздела за правната система:

“Изработване на мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура за избори за народни представители, в т.ч. райониране на база предстоящо преброяване, равни едномандатни изборни райони, определяне на границите на изборните райони…”

Ура! Значи все пак не са спрели да се майтапят!

Само едно нещо ме тревожи – кога ще стане това, щом КС отмени поправката “като за последно”? В презентацията на ИТН пише ясно – “В срок от една година”. Но ако след 11 юли парламентът пак не успее да състави правителство? Тогава пак ще имаме служебен кабинет и нови избори някъде през септември-октомври. Силно подозирам, че на тези втори поправителни избори

ИТН ще

се спихне

Но нали и ГЕРБ вече предложи да въведе М2 незабавно? Уви, щом скоропостижният парламент се разпусна, ГЕРБ напълно забрави. Явно точно сега не му се печелят избори. И е прав, още му е рано. Ако на 11 юли ГЕРБ бие убедително и се върне във властта,

няма да е на

бял кон, а на

сакато магаре

Чегъртането още няма да е съвсем омръзнало на народа. Протестърите трябва да ферментират в бъчвите на властта още няколко месеца, за да станат на оцет. Тази ферментация ще се ускори чрез един голям скандал покрай машините за гласуване на 11 юли – я срив на софтуера, я велики съмнения за измами и фалшификации. И чак след това ГЕРБ може да оседлае белия кон - М2.

Да, М2 е белият кон. ИТН ще е луда да го заколи, но не иска да се качи на него. Затова в цитираната по-горе програма пише “изработване” на М2, а не приемане.

Но пък за изработването не е нужно да чака следващия парламент – нищо не пречи и сега партийните експерти да си свършат работата. Не е толкова сложно. Ако не се шегуваха, би трябвало отдавна да са готови и вече да предлагат на народа готов проект с всичките му подробности.

Уви, нищо подобно не се забелязва. Защо ли? От предпазливост. Ако преди изборите извадят готов проект за М2, ГЕРБ пак ще го подкрепи ентусиазирано след изборите. И пак ще ги вкара в рамките на шегата.

Затова шегите и закачките продължават, белият кон си стои в обора, а Конституционният съд няма никакво чувство за хумор. Да беше оставил пустата поправка!