Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Планът за възстановяване ще бъде внесен много скоро, увери служебният премиер

Войната с купения вот е в разгара си. Правоохранителните органи имат своите източници и правят необходимото, за да спрат това явление. Това каза пред БНР в предаването "Неделя 150" служебният премиер Стефан Янев.

"Купуването на гласове е грозно явление, подкопава демокрацията. Правим всичко по силите си да го минимизираме и да предоставим увереност на хората, че техният вот е отишъл там, където те са пожелали. Работим в рамките на закона. Когато обществото види, че неговите изконни права се защитават, независимо дали този феномен ще бъде ограничен, или ще бъде спрян, обществото ще оцени усилията. Подкрепям министър Рашков и МВР, че правят необходимото,       за да се борят с купения вот, каза още премиерът.

 Според него в нашия политически живот се получава една отдалеченост на хората от партийния живот, а този феномен се наблюдава и в западния свят. Премиерът е на мнение, че политическото представителство е в криза, а в българския политически живот се забелязва отдалеченост - неангажираност на хората с политическия живот.

"Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо. Партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление", твърди Янев.

Той допълни, че уникалното на тези избори е, че ще има предимно машинен вот, а партиите ще могат да следят този процес отвътре.

Премиерът обяви, че не се опитва да направи пълна ревизия.

"Порази ме мащабът на това, което заварихме. Картината не е добра, тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер... Където има данни за престъпления, вече са предадени, други са в процес на оценка. Ние не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи вече в прокуратурата", каза служебният премиер.

Янев поясни, че отношенията между изпълнителната власт и съдебната система са институционални.

"Институционалният подход е спазен. Какви са действията на съдебната система, не коментираме, защото съдебното решение се изпълнява, не се коментира".

Служебният кабинет ще подготви пакет от потенциално добри законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент.

Премиерът смята, че реалната оценка за работата му ще е в края на мандата на служебното правителство. Янев каза, че за него най-важна е оценката на хората и трябва да се чуе техния глас, който да бъде чут от властта.

"Това, което имаме, е едно надпартийно правителство. От самото начало на създаване правителството действа като непартийно. Не бих казал, че е имало партиен натиск някой да бъде вкаран във властта, отбеляза Янев. По думите му ако новият парламент реши, че този тип надпартийно управление е възможно, това е въпрос на самия парламент да създаде необходимите условия това да се случи.

За ваксинацията премиерът смята, че трябва да се работи на принципа на убеждението. Той каза, че министърът на здравеопазването работи по план реакция, ако се влоши ситуацията с коронавируса. Планът ще бъде представен другата седмица. Стефан Янев е на мнение, че, ако има нова криза, тя ще бъде по-малка, ако хората са ваксинирани и се достигне стаден имунитет. Той допълни, че България няма да бракува ваксини, както е пишело в западните медии. Според него чак в края на август може да има риск от бракуване на ваксини.

По темата за бюджета Стефан Янев коментира, че в него има пари, но те са в пера, от които не могат да се правят социални плащания и развиване на политики, важни от социална гледна точка.

"С постановление взехме почти 500 млн. лева от "Автомагистрали" и ги пренасочихме към централния бюджет, като започва преразпределението им - мерките за медиците, за пенсионерите, за мярката 60/40", каза премиерът. 

Стефан Янев изрази надежда, че до края на следващата седмица философията на Националния план за възстановяване ще бъде представена в Брюксел, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли.