Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов Снимка: "Банкеръ"
Цветан Цветанов Снимка: "Банкеръ"

Интервю на председателя на Републиканци за България Цветан Цветанов за "Банкеръ"

- Г-н Цветанов, според вас през 2013 г. Пеевски и някои хора зад него са покварили премиера Борисов и корупцията в България е получила сериозен тласък. Но още в онези времена миналото на г-н Борисов се свързваше с предполагаеми връзки със силови групировки, контакти с подземния свят, принадлежност към ДС. Като министър на вътрешните работи, попаднахте ли на потвърждения на тези информации?

- Известно е, че имаше спорове още около назначаването на г-н Борисов за главен секретар на МВР. Но документална следа не се намери. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи вмешателство в работата на правителството не е имало.

- По линия на МВР не излезе ли информация за биографията на Борисов?

- Нямаше такава информация. По това време имаше натрупани много дефицити. Организираната престъпност беше голям проблем – поръчкови убийства, отвличания, въоръжени грабежи по автомагистралите. Започнахме активна работа с Европол, ДЕА откри офис в България. Правоохранителната и правораздавателната системи работеха ефективно, започнаха разследвания по стари случаи, сред които може да е имало и такива, свързани с Борисов. Но господар на досъдебното производство е прокуратурата и там прецениха, че някои преписки трябва да бъдат прекратени. Аз никога не съм се поддавал на натиск и затова минах през цялата съдебна процедура. Срещу мен започнаха политически процеси.

След парламентарните избори през 2014 г. се почувства, че нещо се е случило. Преломният момент дойде, когато проф. Веселин Вучков излезе от МВР. Появиха се зависимостите във властта, доразвити впоследствие по времето на Румяна Бъчварова като министър. Но не бива всички привърженици на ГЕРБ да бъдат идентифицирани с Бойко Борисов, Теменужка Петкова и Томислав Дончев.

„Турски поток“ е олицетворение на зависимостите спрямо Русия, нямаше защита на никакъв национален интерес. Над 1 млрд. лв. отидоха за транзитен проект, без нито едно разклонение на територията на страната. По Закона за достъп до обществена информация поискахме да видим пътната карта, договорена между Теменужка Петкова и „Газпром“. От Министерството на енергетиката ни отговориха официално, че тази карта липсва в деловодството. А тя е разковничето на казуса.

- Могат ли от едно министерство да изчезнат без следа документи от стратегическа важност?

Зад този документ стои реализирането на проект, ощетил българския данъкоплатец с милиарди. И тази сума не може да бъде възстановена от транзитни такси.

Същевременно интерконекторът с Гърция тъпче на място от десетилетие.

Над 11 г. не може да бъде реализиран. Това са нещата, за които трябва да се говори. Въпреки многото критики, служебното правителство направи важни кадрови промени, които ни дават спокойствие и гаранция за предстоящите избори.

- Значи ли това, че оценката ви за служебния кабинет е положителна?

- Служебното правителство не си пилее времето, а подготвя и бъдещата актуализация на бюджета, която ще бъде представена на следващия парламент, за да може той ад-хок да започне работа. Средният и малкият бизнес в момента изнемогват.

- Става ясно, че планът за възстановяване и устойчивост на ГЕРБ отново дава предимство на държавните гиганти като „Булгартрансгаз“, ВИК-холдинга и пр., а бизнесът пак е подценен. Какъв е вашият прочит на този документ?

Още когато от ГЕРБ обявиха съществуването на такъв план се разбра, че той е минал през три актуализации. После се оказа, че втората актуализация е била по-добра от третата. По-лошото е, че липсва концептуално мислене, особено за енергетиката. Всички държави в ЕС се концентрират върху трансформацията в този сектор, тук можеше да се помисли поне за газови турбини в "ТЕЦ Марица Изток 2", за да можем да усвоим евросредствата. В нашата програма акцентираме върху дигитализацията и електронното управление, в което няма ляво и дясно.
То и в корупцията няма ляво и дясно.

Точно така. Създаването на електронно управление ще обедини всички политически формации.

Консенсусът е много трудна дума в нашия политически речник, а видяхме какво се получи в Израел и Кипър – обединено управление за национално единство, с напълно несъвместими политически сили. Ще научим ли някога този политически урок?

- В 45-ия парламент страната имаше нужда от правителство, за да се внесе в Брюксел планът за възстановяване и устойчивост, да се актуализира бюджета. Не се получи. Дошло е времето на националните приоритети. И съм убеден, че в следващ парламент ще се появят плаващи мнозинства по теми, но най-вече – постоянно мнозинство, което да подкрепя рамката на приоритетите. Както се случи в Израел и Кипър. Сега ние нямаме силен външен политически глас – в Република Северна Македония ни намразиха, с ЕС сме некомуникативни.

- Вие бяхте първият български политик, заговорил активно по проекта „Триморие“. Как си обяснявате „активното“ мълчание по темата, докато ГЕРБ беше на власт? Борисов ли е, според вас, човекът на Кремъл в България?

- Съдейки по „Турски поток“ и разговорите на Борисов, Петкова и Дончев с хора от забранителния списък на ЕК и САЩ, изводите се налагат сами. Борисов никога не е бил принципен в позициите си спрямо Русия – нито по случая „Скрипал“, нито по случая „Гебрев“. Когато бях ръководител на парламентарната група на ГЕРБ и вземах отношение по темите, бях укоряван дори от руския посланик. Що се касае до „Триморие“, още през 2019 г. ние от Евро-атлантическия център за сигурност, анонсирахме темата за необходимостта от дигитална, транспортна и газова свързаност между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Тогава никой не ни обърна внимание. Когато Борисов беше на едно посещение в Атина през 2020 г. и го попитаха за „Триморие“, той заприпомня някакви проекти, които нямат нищо общо с темата.

- На невежество ли го отдавате, или на други фактори?

- „Триморие“ е инициатива, в която участват президентите на 12-те прилежащи държави. Явно се е породила ревност от присъствието на Радев в инициативата. Накрая Борисов отдели едни 20 млн. лв. за проекта, по който американците дадоха 1 млрд. долара.

- Какво показва в момента предизборния терен, през погледа на Републиканци за България?

- Теренът е доста по-спокоен – няма ги репресиите и включването на всички държавни структури в предизборния процес. На предишните избори кабинетите на областните управители се бяха превърнали в предизборни щабове. Структурите на МВР работеха съвместно с тях, за да обслужат управляващите. Така действаха и инспекторатите по образование. Сега горските, „Напоителни системи“ и МРРБ няма да имат възможност да подпомагат корпоративния вот.

- Смятате ли, че корпоративният и „административният“ вот няма да повлияят и на тези избори?

- Грешно е да мислим, че администрацията ще гласува изцяло за ГЕРБ - заради привилегиите, които получи от Борисов, и заради бъдещите уволнения от страна на "тази" различна власт. Чистка няма, преценката е по професионални качества.

- Преди изборите на 4 април т. г. вие прогнозирахте, че ГЕРБ ще падне на 500 000 гласа. Как виждате ситуацията сега?

Сега моята тогавашна прогноза става реална. Ще има не толкова подем на втория и третия играч от 4 април, колкото срив на ГЕРБ. Видяхме, че в Благоевград ГЕРБ вече е на трето място, при положение, че включиха целия си партиен и административен капацитет. Това е ясен сигнал.

- Ще тръгне ли нагоре изборната активност на 11 юли?

- Ако съдим по това, което се получи в Благоевград, изборната активност за съжаление ще е рекордно ниска.

- Къде по трасето се разделиха пътищата ви с Павел Вълнев?

- Не са се разделили. Той се оттегли от политиката, но ще развива гражданска платформа за активизиране на българите, живеещи в чужбина. В постоянен контакт сме и продължаваме да работим заедно.
Самият вие все още ли работите във фирма на Вълнев?
Разбира се.