Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ
Проф. НИКОЛАЙ ВИТАНОВ

Професор Николай Витанов не приема критиката на Националния център за обществено здраве (НЦОЗА), че кризата с коронавируса се управлявала политически, вместо медицински. При тези условия здравната система се справи прекрасно. Кой не се справи прекрасно от медицинските специалисти – РЗИ-тата ли, лекарите ли, медицинските сестри ли, запита в студиото на БНТ в предаването на Георги Любенов проф. Витанов.

Сега ще си изкараме едно спокойно лято, а есента ще ни представят сметката, защото не внимаваме, коментира математикът по повод разпространение на коронавируса у нас.

Четири фактора пречат на варианта Делта да се разпространи напълно - ваксинацията, отпускарският сезон, РЗИ-тата и конкуренцията. Делта вариантът се опитва да се бори, но засега борбата му е неуспешна, смята проф.Витанов.

По думите му събирането на много хора на едно място неизбежно води до разпространение на заразата.

Делта вариантът е борбен и до септември месец ще се пребори с конкуренцията на британския вариант – хората ще се приберат, ще стане по-студено и РЗИ-тата няма да могат да го спрат, предупреди той.

Проф. Николай Витанов отчете, че това, което ще ни остане в борбата  е ваксинацията, която не върви.

Ние имаме доста проблеми с ваксинацията, изтъкна математикът. Според него други мерки могат да преборят антиваксърското чудовище. Теоретично може да се пребори антиваксърското чудовище, но практически няма да стане. Наесен ние няма да сме на 70% ваксинирани, а на 35%, отчете проф. Витанов.

„Вирусът ще си се разпространи и ще се вдигне нова вълничка. Въпросът е новата вълна да преживеем и начинът е един“, отбеляза проф. Витанов.

Той предупреди, че ако допуснем разпространението на варианта Делта, веднага ще се промени ситуацията на страната, която се намира в зелената карта. Трябва да се засили ваксинацията, защото ще преодолее всичко друго, което се опитаме да направим, добави проф. Витанов.

„Опасността е реална, но не засега, а есента ще ни представи сметката за това, че сега не взимаме мерки“, категоричен е проф. Витанов.