Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Утре в 8 ч. да си при президента с телефона на Кадафи! След това разпореждане Димитър Цанчев, шеф на арабския отдел във външното министерство, има една нощ на разположение да се сдобие с номера на либийския вожд и да организира разговора между държавния глава на България и лидера на Великата джамахирия...

Помня, че през 2000 г. така започнах материала си, посветен на един млад, не особено известен, но удивително талантлив български дипломат.

Димитър Цанчев беше изкарал в средата на 90-те години един мандат в посолството ни в Тел Авив, отговаряйки за връзките с палестинците. Освен английски и френски, владееше арабски и иврит, познаваше се с Арафат и Биби Нетаняху. После стана външнополитически съветник на президента Петър Стоянов, говорител на МВнР, посланик Израел, в ООН в Женева, заместник-външен министър, постоянен представител на България в ЕС...

Новината, че Димитър Цанчев ще е новият посланик на Европейския съюз в Израел, е просто чудесна! Сигурен съм, че Европейската служба за външна дейност не би могла да намери по-добър професионалист от него за това място.

На тази снимка отпреди повече от 20 години Митко (вдясно) успява да накара палестинския и израелския посланик в София да си стиснат ръцете и да се отнасят приятелски един към друг. Поне в негово присъствие.

Цанчев е едно от блестящите имена на съвременната българска дипломация, а безспорно и на европейската. Успех!

От фейсбук