Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЩАСТЛИВ: Андерс Брейвик не показва никакви признаци на разкаяние, съжаление или печал за действията си.
ЩАСТЛИВ: Андерс Брейвик не показва никакви признаци на разкаяние, съжаление или печал за действията си.

Докато стои в килията си в затвора в Осло, Андерс Брейвик чувства радост и екстаз. Следващите 8-12 седмици ще бъдат най-радостните в живота на норвежкия стрелец, защото “славата” му расте.

32-годишният мъж със сигурност ще влезе в историческите книги, както е планирал, фантазирал и вярвал, твърди доктор Майкъл Нукители, американски съдебен експерт и криминален психолог.
“Един човек с вяра е равен на сила от 100 000 души, които имат само интереси” - пише чудовището Брейвик на 17 юни 2011 г. в интернет, докато подготвя стъпка по стъпка най-голямото събитие в живота си - убийството на 100-тина младежи. Днес психопатът е доволен, защото е постигнал това, което е искал - да привлече вниманието на света със зверското си престъпление. Кадрите от младежкия лагер в Осло се разпространяват с мълниеносна скорост чрез уебсайтовете, смартфоните и лаптопите. След ареста и съобщаването на името му той става още по-известен. Коментатори, анализатори и блогъри от цял свят се запознават с неговия "Манифест 2083". Документът е втора част от зловещата пиеса. Четенето и трактовката на текста неминуемо провокират публични дебати, а това е благодатна почва за раждането на последователи на Андерс Брейвик. Европейската комисия се опасява, че може да се появи друг, дори още по-опасен стрелец-единак.
В Норвегия и не само там мнозина смятат, че на масовия убиец не трябва да се дава трибуна, за да обосновава постъпката си. Това е така, защото престъпникът разглежда

пропагандата за престъплението

и самото престъпление като неделимо цяло. Ако една част от плана не привлече вниманието на обществото, по мнението на Брейвик, ще пострада цялата идея, пише в. "Зюддойче зайтунг". 32-годишният обикновен гражданин Андерс се е надявал с масовото убийство да насочи бързо вниманието на обществото към себе си. Норвежецът с явни отклонения в психиката твърди, че не е виновен, защото светът е такъв, какъвто той го вижда. И "Манифест 2083" пресъздава видението му: кръвопролитна крайнодясна революция в цяла Европа и спасение на европейската култура от исляма. Брейвик ясно говори за очаквания косвен ефект, тоест за разпространение на идеите си, на пропагандата като по-важни, отколкото самият физическия акт - убийството.
Именно затова има искане процесът, който се води срещу масовия убиец, да бъде закрит, за да не му се дава шанс за реклама. И не случайно, от своя страна, лудият норвежец е помолил да получи в килията си не храна или цигара, за да приеме да сътрудничи на правосъдието, а компютър, за да поддържа връзката си със света.

Норвежкият стрелец и неговата тъмна психология

32-годишният норвежец смята, че ще бъде оправдан за деянието си и възприет от света като спасител на европейската култура, защото изкоренява злото на мюсюлманите, твърди д-р Майкъл Нукители. В манифеста, пуснат онлайн два дни преди престъплението, крайнодесният християнски екстремист описва деянието си само като началото на революцията в цяла Европа и Канада, където има строги наказания срещу подстрекателство към омраза.
Както повече серийни убийци Андерс Брейвик не показва никакви признаци на разкаяние, съжаление или печал за действията си. Нещо повече - малко след убийството Брейвик е загрижен за това, че е убил малко хора, именно защото за него пропагандата е по-важната част от деянието. Според психолога Майкъл Нукители норвежкият стрелец страда, че е бил засенчен от други масови убийци преди него и че не може да заеме първото място. Не е нито първият, нито ще бъде последният масов престъпник, който е мечтал да бъде "кралят на убийците", допълва Нукители.
Брейвик, обсебен от величието си, самотен, изолиран, взема своя компютър и във фейсбук си създава имиджа на "командир на рицарите съдници", чийто манифест ще респектира света. Миналия декември, докато планира събитието, той слага на склад три бутилки червено вино "Шато Кирван 1979" с идеята да отпразнува тържествено победата си. В следващите месеци слуша екзалтираща музика и играе на World of Warcraft 3. Не случайно се е снимал въоръжен и украсен с дрехи на рицар тамплиер и готов за акция. Психиатри твърдят, че

страда от нарцистично разстройство, депресия
или раздвоение,

но за разлика от стрелеца от Аризона няма шизофрения. Брейвик има някои травми от детството и юношеството, които го карат да се чувства безпомощен и маргинализиран. Бил е изнасилван като малък. Това го прави свръхчувствителен и за него масовото убийство е начин да осъществи фантазиите, в които той е герой. В профила му във фейсбук се вижда, че 32-годишният мъж е фантазирал често във видеоигри с насилие, филми с войни и герои, музикални парчета от филми за войни. По принцип масовите убийци имат фантазии, които ги карат да смятат, че контролират света. Също като стрелеца от Аризона Брейвик се е виждал като всемогъщ и е фиксирал съзнанието си върху оръжието.
В анализа си за атентатите в Норвегия европейските експерти в областта на тероризма стигат до неутешителния извод, че съществува вероятност някой да предприеме опит да свърши подобно престъпление заради подражание, пише в. "Ел Паис". Специалистите настояват за адаптиране на системата за наблюдение към новата реалност, в която вълци единаци могат да извършват масови убийства заради слава. Като екстрени мерки експертите предлагат да се установи контрол над продажбата на химически препарати и да се засили бдителността в интернет.

 

Като стрелеца от Аризона

Експертът прави паралел и между Брейвик и стрелеца от Аризона Джаред Лий Лафнър. На 8 януари 2011 г. Джаред Лий Лафнър, известен като "стрелецът от Аризона", уби шестима души и рани 13, сред които и конгресменката Габриел Хифърдс, по време на митинг в гр. Тусон. Камерите "помнят" усмивката на лицето му по време на едно от съдебните заседания в залата, малко преди да започне да крещи: "Тя умря пред мен" и "Благодаря ви за необикновеното шоу!" Следователи казват, че са открили в жилището му сейф с плик, в който са поставени листове. На тях е изписано на ръка: "Моите планове" и "Моето убийство".
Следва подпис.

ДОКУМЕНТ:
ДОКУМЕНТ:
ПОГРОМ: Част от разрушенията след нападението.
ПОГРОМ: Част от разрушенията след нападението.
НЕВМЕНЯЕМ: Стрелецът от Аризона Джаред Лий Лафнър се усмихва по време на процеса срещу него.
НЕВМЕНЯЕМ: Стрелецът от Аризона Джаред Лий Лафнър се усмихва по време на процеса срещу него.