Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Балтов за COVID анализа: Статистически недостоверен!

"НЦОЗА вие сте уникални! Следващата вълна ще я лекувате ВИЕ!" С такъв емоционален пост във фейсбук реагира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов на огласения вчера анализ на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за смъртността от COVID у нас относно решенията, вземани в пандемията.

Липсата на чисти болници, т.е. които да лекуват от хронични заболявания и спешни състояния неинфектираните пациенти, е една от причините за отчетената рекордна смъртност, посочи директорът на центъра д-р Христо Хинков. Анализът бе възложен от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Болното население, с което България влезе в пандемията, е другата посочена причина за 18 промила ниво на смъртност за 2020 г. у нас - най-високото от 1945 г. насам.

"Анализът е статистически недостоверен! Първо и най-важно е колко са реално заразени и преболедували от Ковид-19? Едва след това може да се говори за смъртност, грешки и пропуски! За 15 месеца къде е изследването за истинския брой на преболедували? На 100 диагностицирани/15 починали е един процента смъртност, а на 500 диагностицирани/скрити и нерегистрирани/15 починали е съвсем друг процента! Това е първа и основна причина за тотално изкривяване на данните!", написа обаче проф. Балтов.

Коментарът му в социалната мрежа е последван от десетки реакции. Сред включилите се във фейсбук дебата по повод анализа е и бившият здравен министър при тройната коалиция д-р Таня Андреева.
"Затова пък МЗ не подготвя системата за новата вълна, намаляват стандартите за качество и предлагат да ни лекуват лекарски асистенти (не лекари)", пише тя.

Според друг коментар - от Мариела Бойкова, заключението на НЦОЗА "отразява неприязънта на Стойчо Кацаров към НОЩ, която той демонстрираше през изминалата една година".

"Нямало било инфекционисти в НОЩ според д-р Хинков - ами имаше: проф. Мутафчийски имаше на разположение едни от най-добрите инфекционисти в България, които работят в двете инфекциозни клиники на ВМА. Проф. Кантарджиев от 1995 г. е републикански/национален консултант по микробиология, имаше всички необходими специалисти в НОЩ + те се консултираха и със специалисти извън НОЩ + следяха всичко, което се случва като Ковид лечение и мерки в развитите държави", опровергава тя директора на центъра, изготвил поръчания от Кацаров анализ.