Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Може би Решетников им е казал да го приберат?

Защо нормалните държави избягват да правят избори през 2-3 месеца? Защото настъпва голяма скука. Играта издребнява, всичко се повтаря и омръзва.

Ако правехме изборите веднъж на 15 години, всяко ново поколение щеше да изживее свежестта на добре забравеното старо. А сега вървим към трети избори в рамките на 7-8 месеца и дори най-новото втръсна. Дали партиите не са се наговорили да ни убият от досада?

За мен единственото свежо и добре забравено старо лице в тази кампания бе Жан Виденов. Но и него го скриха! Преди месец той изгря като слънце на пресконференция на Ляв съюз за чиста и свята република (ЛСЧСР). Там той отприщи бента на натрупаните през годините размисли в исторически монолог, който на моменти премина в саркастичен диалог с колежките Илияна Беновска и Ива Николова.

Това вкара леко еротичен елемент. Рекох си – ако това се повтори още 3-4 пъти, нищо чудно и ЛСЧСР да изпревари БСП! Да трепери и ИТН!

Но след това звездата на кампанията изчезна. Скриха го. Защо? От цялата ляво-русофилска завера само той може да вкара тази коалиция в парламента.

Вместо да го крият, би трябвало да го абонират за участия в централните телевизии, всеки ден по 2 интервюта във вестниците. И защо да не го видим пред многохиляден митинг на стадион “Васил Левски”, където с пламенни слова запалва пламъка на лявата русофилска идея в гърдите на третата възраст?

Така ли се прави кампания? Учете се от Тръмп! Можеше да го снимат как слиза надолу с някой от величествените ескалатори в новите празни офис билдинги. Можеше да пуснат по сергиите червени шапки с надпис “Иде Виденовден”. Или “Треперете, соросоиди!” Или поне скромното “Жан 2021”?

Уви, нищо подобно не се случва. Показаха го за миг и го скриха.

Защо постъпиха така? Според мен – именно защото са русофили. А както е известно, някои от българските русофили се оказват големи русофоби. 

И най-вече съветските възпитаници и женените за рускини. Може би не го искат, но русофобството някак си избива отвътре.

А коалицията наистина е русофилска. Както знаем, лидерът на една от партиите е обявен за руски шпионин. Друг е кръстен подигравателно “Копейкин”. Руски бизнес интереси има и личният спонсор и работодател на Жан, предприемачът Иван Атанасов, който също създаде партия и организира коалицията.

Според мен всички в тази коалиция или се опитват да заслужат руско спонсорство, или имат форсмажорни бизнес интереси с Русия. И не казвам, че в това има нещо лошо.

Не може всички да имат у нас своя пета колона, само нашата освободителка да няма. Аз самият съм недоубит русофил, но уви, през живота си не съм влизал в руското посолство.

Да не забравя, ЛСЧСР твърдят, че освен русофили са и леви. И сигурно са леви до доказване на противното.

Но голямата им грешка е, че на своята голяма историческа пресконференция дадоха думата на Жан. И той не каза нито една добра дума за Русия, само лоши неща! Как се прави русофилска партия с такова рекламно лице начело?

То е все едно Наско Сираков да си сложи на ревера значка с образа на Христо Стоичков.

Нищо чудно лично генерал Леонид Решетников да е вдигнал телефона и да е наредил: “Този повече да не се появява!”.

И обратното, посланичката на САЩ Херо Мустафа би трябвало да го покани на гости. Ако бях някакъв фактор в “Америка за България”, веднага щях да уредя Жан със собствена фондация и да говори всеки ден в “Хоризонт до обяд”, по сутрешните, обедните и вечерните блокове в телевизиите, а красиво-умните вестници не биха излизали без негова статия или интервю.

Трябва да признаем, че грантоедите работят по антируската тема скучно и бездарно, а ефектът е тъкмо обратен на желания. Докато

Жан громи Русия с ярки примери от живата политика. Освен това неговата аудитория е носталгично-русофилска. Ако някой може да й обърне геополитическата ориентация, това е само другарят Виденов.

Ако например Жан поиска събарянето на паметника на Съветската армия, това наистина може да се случи. Вярно, той не би казал подобно нещо.

Но какво ни каза? Че според днешния руски елит България е една грешка.

Цитирам буквално: …Дотогава се карах с приятелите си по високи места в кремълските кули, защото продължават да ни наричат предатели, цитирайки Достоевски, а истината е, че ни предадоха те... Докъм 2005 година нямам кремълски приятели... защото съм прекалено горд, защото прекалено много съм им давал да преписват, щото прекалено много медали съм взел вместо тях, там, в тоя техния ВУЗ, за да ми казват сега – Достоевски ви е разбрал какви сте.

…Той е стартирал войната, същият тоя Достоевски. Освободителната война, става дума. Щото е натиснал императора в едно напълно неподготвено второ издание на Кримската война, резултатът от което е според официалните учебници, писани в моя ВУЗ и в института… факултета по история на МГУ, който е също всесилен, че ние сме държава грешка. Че сме държава - грешка на руската имперска политика. Как мислят за грешките си след 100 години великите сили? Страх ме е да мисля. Не е трябвало да ни освобождават.

Напомням, че Жан е завършил МГИМО (Московския институт по международни отношения). Следователно някои неща ги знае отблизо. Жан споделя и други впечатления – например как “Газпром” го натиснал да им подари българските газопроводи. Оплакал се на посланика Авдеев, но той му казал, че му е наредено да работи само с Илия Павлов (застреляния шеф на “Мултигруп”). Изобщо българският преход според него е голям руски грабеж, по-добре да нямаме никаква работа с тази лоша държава...

Как и защо българските русофили го избраха за рекламно лице – нямам понятие. Може и да са получили колет с водка. Пить надо меньше!