Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За първи път в орбита ще бъде изведен сателит, направен от дърво. Иновативната разработка WISA Woodsat е дело на финландска компания, амбицирана да създаде технология, която да ограничи космическия боклук. Малката кутия е от брезов шперплат и в нея ще бъдат монтирани сензори на Европейската космическа агенция.

Идеята на проекта е да проучи потенциала на дървения материал в Космоса, за да се намалят хилядите отломки, които обикалят около Земята, пречат на астрономите и от време на време падат на непредвидими места на планетата ни, ако са големи и не успеят да изгорят в атмосферата. Именно това е причината почти всички елементи в новия сателит да са от дърво с изключение на ъгловите релси от алуминий, чрез които се извежда от космическата капсула в орбита.

Устройството е с форма на куб 

– с размери около 10 см на всяка страна.

„Основната разлика е, че обикновеният шперплат е твърде влажен за използване в Космоса, затова ние поставихме дървесината в термо-вакуумна камера, за да я изсушим – обясни Самули Найман, главният инженер на Woodsat. – Иначе същият материал се използва за производството на мебели. Освен всичко друго, спътникът е проектиран да тества колко добре шперплатът WISA издържа на космическата радиация.“

Именно тази компания, произвеждаща устойчив на всякакви условия дървен материал, е спонсор на проекта.

В момента изкуствените спътници в орбита са около 6000, като над 60% от тях не функционират. Събирането на целия този боклук ще струва милиарди. Заедно с това всеки месец се изстрелват нови. Те се използват за комуникации, телевизионно излъчване, навигация, прогноза за времето и не на последно място за шпионаж. Прогнозите са, че всяка година през следващите 10 ще бъдат извеждани по около 990 сателита годишно, което означава, че към 2029 г. те ще бъдат над 17 хил.

Четете в новия брой на "Космос".