Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иранецът пренебрегна бащината повеля, за да запише след това името си в историята на най-великите голмайстори

Kристиано размести две-три бутилки на масата в залата за пресконференции и моментално предизвика световен скандал. В миналия ни брой използвахме този любопитен момент, за да ви припомним колко точно велик е играчът на Португалия. Всеки негов жест, намръщване или импулсивна реакция са достатъчно значими, за да променят човешки съдби, да свалят от трона мощни корпорации, да задават модни течения, на които се подчиняват стотици милиони по цялата Земя. Кристиано си го е заслужил с всичките си великолепни голове, спечелени трофеи, златни топки и най-вече подобрени рекорди.

Роналдо е ненадминат експерт в подобряването на рекорди. Само му посочете някое брадясало от годините постижение и той ще го заръфа като кръвожаден питбул.

На това европейско най-голямата му цел бе да вкара своя 109-и гол за националния отбор, а ако може и да добави още едно-две попадения, за да изпълни програма максимум. Е, успя с изпълнението само на първата част от плана, но и това му беше достатъчно да пришие още малко величие към плаща си на супергерой.

Роналдо съвсем скоро ще постави нов рекорд, който едва ли в близките години ще бъде подобрен.
Роналдо съвсем скоро ще постави нов рекорд, който едва ли в близките години ще бъде подобрен.

Кристиано измина последните най-трудни няколко метра, за да се изкачи на футболния връх. А там го чакаше Али Даи. Иранският футболист със своите 109 попадения държеше рекорда за най-много отбелязани голове за националния отбор. Вкарвайки топката във вратата на Франция, португалската суперзвезда изравни това постижение, но пътят на Португалия на европейското свърши. Сега националният герой ще си почине няколко седмици, преди отново да грабне генералския жезъл и да се впусне в следващите битки, които ще му дадат шанс да сложи на колана си скалпа и на този престижен рекорд. Но има време дотогава.

Поне още няколко горещи летни дни Али Даи ще продължи да бъде част от легендата. Отдавна пенсиониралият се футболист се кълне, че не страда от предстоящия момент, в който ще остане на второто място.

"Зa мeн e чecт, чe тoвa зaбeлeжитeлнo пocтижeниe щe принaдлeжи нa Рoнaлдo - вeлик футбoлeн шaмпиoн и грижoвeн хумaниcт, кoйтo вдъхнoвявa и въздeйcтвa нa живoтa нa хoрaтa пo cвeтa", нaпиca Дaи в инcтaгрaм.

Самият факт, че най-популярният футболист в света посегна на неговия рекорд, даде повод на медии и фенове да се поинтересуват кой в крайна сметка е играчът, създал толкова много главоболия на Кристиано по пътя му към поредния подобрен рекорд. Самият Даи обича да разказва, че за една бройка да не стане футболист, а уважаван инженер металург.

Това е мечтата на баща му и добре че е майка му да слага тайно футболния екип в раницата, за да го подтикне към извършването на велики футболни дела. В крайна сметка Али Дали взима своята диплома за завършено висше образование, но и започва да играе професионален футбол.

Али Даи вкара красиви голове и дори спечели негова си “Златна топка”, но тя не е като онези в колекцията на Роналдо.
Али Даи вкара красиви голове и дори спечели негова си “Златна топка”, но тя не е като онези в колекцията на Роналдо.

Влиза в националния отбор чак на 24-годишна възраст, а за негов лош късмет малко след това го призовават да изпълни дълга си към армията и за две години прекратява с футбола. Казарменият живот не успява да го отдалечи от целта му да се наложи в професионалния футбол и след като се уволнява, той моментално се завръща на терена. Оттук нататък го чакат повече хубави, отколкото лоши моменти.

Няма смисъл да преминаваме детайлно през цялата кариера на иранеца. Важно е да се спомене, че той успява да се уреди с трансфер в германския колос "Байерн" (Мюнхен), където обаче изключително силната конкуренция не му понася особено добре. После преминава в "Херта" и с екипа на столичния тим записва пореден славен момент в кариерата си, отбелязвайки два гола за победата с 2:1 над "Челси" в Шампионската лига.

В националния отбор Даи отбелязва 109 гола в 149 международни срещи като за 13 години отбелязва 8 хеттрика.

Да, иранецът има шанса да вкарва на азиатски национални отбори, които нямат нищо общо с тези от Европа или Южна Америка. Но и съотборниците му в иранския национален тим не бяха от класата на играчите, които подкрепяха Роналдо в клубните му отбори и държавния тим по пътя към върха. Сравнения и спорове от типа кой срещу какви съперници е играл, са трудни за разрешаване. Важното е, че сега и двамата са на върха, а всички останали са много далеч зад тях.

Иранецът никога няма да забрави мача, в който тръгва точно както Кристиано сега да подобрява рекорда на Ференц Пушкаш. В мача срещу Северна Корея иранецът трябва да вкара своя гол номер 84 за държавния тим и така да се изравни с унгарската легенда. И нападателят на азиатския тим изпълнява своята задача, но веднага след това ирански фен хвърля сигнална ракета, която удря в лицето севернокорейски играч и неговите съотборници отказват да продължат мача. Срещата е прекратена и Даи трябва да изчака още малко, за да запише името си в историята.

Иранецът не успя да направи добра треньорска кариера, след като спря с футбола.
Иранецът не успя да направи добра треньорска кариера, след като спря с футбола.

След това някак неусетно успява да вкара още 25 гола – последният от които е в приятелска среща с Коста Рика през 2006 г. През същото лято вече 36-годишният таран пътува със съотборниците си за световното в Германия и точно там азиатците се изправят срещу Португалия, а Роналдо вкарва гол от дузпа. Даи не участва в мача, а двамата с Кристиано със сигурност не предполагат, че един ден ще се возят в една и съща златна каляска, предназначена за футболните герои.

След края на кариерата си Даи опитва треньорската кариера (без особен успех) и върти бизнес със спортна екипировка. На няколко пъти влиза в остър сблъсък с властите. Тоталитарният режим обаче се ограничава само с уволнения и не предприема по-сериозни репресии срещу черната овца. В родината си великият голмайстор е твърде популярен, за да бъде смлян от репресивната машина на властта.