Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асен Василев, Гълъб Донев и Кирил Петков.
Асен Василев, Гълъб Донев и Кирил Петков.

Вариантът за преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход от 2018 г. не е справедлив, коментира социалният министър Гълъб Донев.

Това е единият от сценариите за преизчисление, каквото планира служебният кабинет. Целта е бонусът от 50 лв. реално да влезе в пенсията, както писа “24 часа”.

“Преизчисление с дохода от 2018 г. няма да доведе до нарастване на всички пенсии с 50 лв. Около 1,5 млрд. лв. ще струва, а не е много справедливо”, каза Донев.

Тези с ниски пенсии биха получили 10-15 лв., по-високите пък ще се актуализират с много повече от 50 лв., което няма да е справедливо, обясни той. “Ще търсим варианти за устойчивост на пенсионната система, така че да гарантираме правата и доходите на българските пенсионери”, гарантира министърът.

Вторият вариант, по който работи НОИ, предвижда да се вдигне коефициентът на тежестта на стажа от 1,2 на 1,3. Това предложение се подкрепя и от КНСБ.

“Борим се да има предвидимост, а не този разход от 50 лв. да се прави месец за месец”, посочи служебният министър на финансите Асен Василев. Правителството не е предубедено към нито удин от вариантите, уточни той.

“Въпросът за пенсиите е много важен, защото това, което се направи през последните години, подхранва и стимулира сивия сектор. Разкъсването на връзката между осигурителен принос и получаваната пенсия е бензин в огъня на сивия сектор”, заяви шефът на АИКБ Васил Велев.