Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Димитрина Попова пита във фейсбук ще бъде ли независимо обвинението, или Гешев е прокурорът на Борисов, а военната прокуратура е прокуратурата на Румен Радев?

Искане да бъдат уволнени генерали от Военновъздушните сили заради катастрофата с МиГ-29 и смъртта на майор Валентин Терзиев отправи вдовицата му Димитрина Попова в обръщение до министъра на отбраната Георги Панайотов.

Според жената пряка вина за катастрофата над Черно море, станала на 9 юни, носят командирът на авиобаза “Граф Игнатиево” ген. Николай Русев, зам.-шефът на щаба на ВВС полк. Юрий Луканов, командирът на ВВС ген. Димитър Петров и командващият учението и зам.-командир на ВВС ген. Петьо Мирчев. Реално тя не държи отговорен за смъртта на майор Терзиев единствено шефа на щаба на ВВС полк. Евгени Генчев.

НИКОЛАЙ РУСЕВ
НИКОЛАЙ РУСЕВ

Повод за ултиматума на Димитрина Попова стана признание на министъра на отбраната Георги Панайотов, че катастрофата не е станала заради пилотска грешка. До края на миналата седмица една от основните версии, лансирани от военните, бе, че нощем над морето е много лесно пилотът да загуби ориентация и вместо да издигне машината, я е забил в морето.

ЮРИЙ ЛУКАНОВ
ЮРИЙ ЛУКАНОВ

От деня на катастрофата Попова провежда собствено разследване, говорейки с колега на загиналия майор Терзиев.

“Министър Панайотов, това, че не е пилотска грешка, го знаех още на 9 юни, след като се разбра, че няма отказ в техниката. Но Вие тогава твърдяхте друго, а и

няма гаранция,

че сега

“палачинката

е обърната”

заради медийния

и обществен

натиск,

но до края на следствието може пак пилотът да е виновен. Имената на щурманите изобщо не са необходими, защото и те не са виновни или по-скоро също са с по-малка вина, но може би точно с тях ще си “измиете ръцете” в хода на следствието. Като дадете орден на майор Терзиев на церемонията (звучи по-скоро като за изчистване на имиджа на МО и ВВС, отколкото за почести), може да поискате и рапорта за уволнение на ген. Русев - защо е дал съгласието си и е положил подписа си за провеждане на тези стрелби, при положение че осигурява по 12 ч нальот на пилотите и не осигурява подготовка на подчинените си, а ги изпраща на гибел. Да поискате рапорта на зам.-нач. щаба на ВВС Луканов - защо не е отменил стрелбата, а даже е “натискал” мишената да бъде поразена, защото, видите ли, ще се изложим и пострадаме, ама кой по-точно и пред кого - пилотът или “пагоните на някой”, и не на последно място на ген. Мирчев и ген. Петров - командири на ВВС - ръководителите и организаторите на това учение, защо се провежда учение “на хартия”, а нямаме ресурс за него (аналогично е със “самолетите на Борисов”), защото

тези хора явно

нямат чест и

са “петно” за

БА и ВВС

Забравете за последните 13 сек и последните думи на пилота (всъщност почти сигурно е, че това не са последните думи, ако секундите са 13), а извадете предпоследните 13 сек, те са напълно достатъчни за истината и не са необходими черни кутии, кабели, Украйна и т.н.”.

ДИМИТЪР ПЕТРОВ
ДИМИТЪР ПЕТРОВ
 
ПЕТЬО МИРЧЕВ
ПЕТЬО МИРЧЕВ

С това писмо Попова се обърна към министъра на отбраната през фейсбук. Тя уточнява, че не обвинява, а настоява за отговори на поставените от нея въпроси, както и за това командирите да понесенат своите отговорности. Още в понеделник “24 часа” ще потърси тяхната гледна точка през ВВС и Министерството на отбраната.

Съпругата на загиналия летец отправи апел и към колегите на мъжа си: “Кураж на всички действащи летци, и Терзо нямаше да се откаже, ако беше някой друг. Но това командване ли искате и така ли искате да продължава? Защото с политически гръб е така. Промяната зависи от вас, а не от тях - борете се и не мълчете! Да говориш, когато казваш обективната истина, не е измяна.

Измяна е всичко,

което в момента

се случва в БА,

а и в цялото управление на България”.

Вдовицата настоява и за честно разследване, което да разкрие истината, но обръщайки се към президента Румен Радев:

“Г-н Президент, ще има ли честно разследване и дело за инцидента с МиГ-29 (а такова ще има), защото всички свързани лица са с Ваша протекция, и ще бъде ли прокуратурата независима, или Гешев е прокурорът на Борисов, а военната прокуратура е на Радев? И ние очакваме промяна...”.

Тя не уточнява кои са свързаните лица, но визира началника на авиобазата ген. Русев, за когото се знае, че е близък на президента, казват запознати.

Румен Радев се познава отлично и с останалите ръководители във военновъздушните сили, защото преди да стане държавен глава, бе командир на ВВС.

На 9 юли трябва да приключи разследването, Панайотов обеща сам да разкрие доклада

Министърът разбирал обвиненията на вдовицата, за нея светът бил рухнал

Още две седмици е законовият срок, в който ще продължи разследването на катастрофата с МиГ-29 и смъртта на майор Валентин Терзиев. На 9 юли то трябва да е приключило.

ГЕОРГИ ПАНАЙОТОВ
ГЕОРГИ ПАНАЙОТОВ

Това обясни министърът на отбраната Георги Панайотов в интервю пред БНР. Голяма част от разговора с министъра бе реално отговори и коментари на повдигнатите от Димитрина Попова въпроси.

Докладът от разследването ще е в две части - едната с некласифицирана информация, а втората - с класифицирана, защото засягала сигурността на страната, обясни Панайотов. Той се ангажира да оповести първата част от доклада за катастрофата веднага, след като е готова.

“Няма интерес да бъде скрита информация. В последните години е трупано недоверие в държавните институции. В случая подходът е коренно различен, ние сме максимално прозрачни, в хода на проверките съобщаваме новооткритата информация”, каза Панайотов. Прозрачността обаче пораждала и спекулации, отбеляза той.

“Никой не пита как се чувстват пилотите след изказаните некомпетентни мнения. Трябва да се търси истината, а не да се дава публичност на спекулации. Чух, че някой знаел как да се възстанови кабелът на черната кутия. Ами да му гласуваме доверие и като се изгуби информацията, да го каже на близките и на колегите на майор Валентин Терзиев”, заяви още министърът.

От разчитането на черната кутия трябва да станат ясни всички параметри на полета – скорост, параметри, траекторията на машината, и дали пилотът е предприемал действия в последния момент. Извадената в четвъртък от морето черна кутия обаче се оказа повредена и се налага да се търси помощ от производителя РСК “МиГ”.

“Губят се само последните 13 секунди от действията на майор Терзиев”, отбеляза Панайотов.

“Когато една жена губи любимия си мъж, за нея светът рухва. Г-жа Димитрина Попова вчера беше написала, че аз говоря празни приказки. Ами след загубата на нейния любим всички приказки на света са празни. Няма значение дали ги казвам аз, или някой друг. Светът е рухнал, за нея светът е престанал за съществува. Тя изпитва страшна болка и аз го разбирам и огромно съчувствие имам към това нещо”, коментира Панайотов по адрес на вдовицата на майор Терзиев.