Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мярката предложена от проф. Кантарджиев още преди месец, защото делта вариантът е 2 пъти по-заразен от британския

Да се проверява всеки, който се е разболял от COVID при над 15 дни от втората доза

Да се въведат PCR тест на границата и карантина до излизането на резултата като мярка срещу внос на заразния индийски щам на коронавируса. На тест да подлежат всички, пристигащи от държави с високо разпространение на този вариант на COVID.

Това е една от мерките, които предлага проф. Тодор Кантарджиев, за да се ограничи максимално вносът на делта варианта у нас. Той направил предложението си пред служебния здравен министър Стойчо Кацаров още на 21 май, когато все още бе началник на центъра по заразни болести, но засега мерките не са въведени. Още през април делта вариантът е проникнал в България чрез ирландски гражданин, с когото е комуникирал британски медик, работещ в Плевен.

Освен това

да се пращат

много повече

проби за

секвениране

от изисканите от министър Кацаров 10% от положителните за коронавирус на седмица, предлага Кантарджиев. 

Проф. Тодор Кантарджиев
Проф. Тодор Кантарджиев

За специално изследване до Националния център по заразни и паразитни болести трябва да се изпращат и пробите на хора, които се заразяват от коронавирус повторно в рамките на 60 дни от първото преболедуване, както и на хора, разболели се повече от 15 дни след поставена втора доза на ваксина, каза за “24 часа” проф. Кантарджиев.

“След като имаме капацитет да правим по 300-400 секвенции на седмица, защо да правим десетки пъти по-малко”, коментира професорът. За изминалата седмица положителните проби у нас са 564, което означава към НЦЗПБ да бъдат изпратени само 56-57 проби, следвайки заповедта.

“Трябва да използваме спокойната епидемична обстановка в момента основно за две неща - да ваксинираме голям брой хора за кратко време, защото това е единственото към момента, което може да ни предпази, и за секвениране. Сега имаме възможност по-голяма част от положителните проби да ги секвенираме, за да търсим варианти”, обясни той.

Индийският щам на коронавируса е 2 пъти по-заразен от британския, което вероятно ще доведе до по-ранна поява на нова вълна от заразени. Само за седмица в Русия случаите на делта варианта са скочили с 30%, каза проф. Кантарджиев.

“Британският вариант беше 30-40% по-лесно разпространим от доминиращия, а тук вече говорим за между 40 и 60% по-лесна разпространяемост. Затова е по-лесно заразяването”, обясни още той.

Това означава, че е достатъчно между 40 и 60 пъти по-малко количество вирус, за да настъпи заболяване, обясни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и допълни, че най-засегнати от него са хората между 30 и 40 г., въпреки че според Европейския център за контрол върху заболяванията (ECDC) никой не е предпазен. 

Доц. Ангел Кунчев
Доц. Ангел Кунчев

“Още при британския вариант се забеляза едно подмладяване на заболелите, които след това предават вируса на по-възрастните, а те боледуват по-тежко и пълнят болниците”, припомни проф. Кантарджиев.

До началото на

август 70% от

случаите на

COVID в Европа

ще бъдат

причинени от

индийския

вариант,

а до края на същия месец процентът ще скочи до 90, посочват още в последния си доклад от ECDC.