Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Служебният военен министър Георги Панайотов съобщи за откриването на черната кутия в Стара Загора.
Служебният военен министър Георги Панайотов съобщи за откриването на черната кутия в Стара Загора.

До две седмици разследването трябва да е изяснило защо загина военният летец майор Валентин Терзиев. Това очакват прокурори, след като в четвъртък военноморските сили успяха да открият и извадят от морето черната кутия на неговия МиГ-29.

Терзиев изчезна на 9 юни при нощни стрелби над Черно море. Ден по-късно летецът бе обявен за загинал.

Устройството е било

извадено от

70 м дълбочина

с подводен апарат на фирма “Хидрострой”, разказа командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов. Веднага след като черната кутия е била качена на борда на минен ловец “Цибър”, е била промита със сладка вода. В четвъртък устройството трябваше да бъде пратено със самолет в авиобаза Граф Игнатиево, но до редакционното приключване на броя това не бе станало.

Дронът е бил предоставен безплатно на военните за издирвателната операция.

“Имаме основания да смятаме, че вътрешната обвивка на кутията, която съдържа всъщност информацията, е здрава и не е повредена. От нея

ще разберем

всички

параметри

на полета

- скорост на самолета, дали двигателите са работили нормално, височината на полета, траекторията на самолета, в какво състояние са били средствата за управление, дали пилотът е предприел в един момент нещо внезапно, за което не е успял да съобщи по радиостанцията. Настоявам да спрат всякакви спекулации”, заяви след откриването на кутията министърът на отбраната Георги Панайотов.

Успешният край на операцията е заслуга на целия екипаж, каза контраадмирал Кирил Михайлов в присъствието на двама от състава на минния ловец.
Успешният край на операцията е заслуга на целия екипаж, каза контраадмирал Кирил Михайлов в присъствието на двама от състава на минния ловец.

Според него данните от черната кутия можело да бъдат разчетени още в рамките на вчерашния ден, но

няма да се

обявяват

публично, преди

да е приключило

разследването

на военните прокурори. На 9 юли изтича законовият срок за тяхното произнасяне.

Ден след падането на Терзиев се появиха версии, че самолетът се е взривил или е бил взривен във въздуха. Вдовицата на пилота Димитрина Попова пък отправи обвинения към командирите на Терзиев и хората, ръководили полета.

“Аз съобщих, че майор Валентин Терзиев не е оцелял. Изказах съболезнования на семейството, отидох лично да го направя в Асеновград. За да го направя, съм имал основания. Аз изпитвам безкрайно съчувствие към болката на съпругата му - госпожа Димитрина Попова. Не искам по никакъв начин да коментирам това, което тя казва за случая”, заяви Панайотов по повод на изнесена от вдовицата информация, че ДНК от близки на Терзиев е взета 6 дни, след като бе обявен за загинал.

“ВМС през цялото време си вършеха работата и успяха да я свършат. На практика тези хора

намериха игла

в купа сено

Това наистина е уникално и я намериха със собствени сили и средства”, каза още Панайотов.

Служебният министър критикува предшествениците си, че техниката на армията не е модернизирана, въпреки че още през 2015 г. НАТО я е определил като “ръждясала”.

Сърбия: Не сме стреляли по изтребителя

Сръбските военни, които са участвали в учението “Шабла 2021”, по никакъв начин не може да бъдат свързани с катастрофата на българския МиГ-29.

Това обявиха от сръбското министерство на отбраната заради спекулации от българския журналист и писател Григор Лилов. Във фейсбук той обвини участващите в учението сръбски зенитни комплекси, че са стреляли по самолета на майор Валентин Терзиев.

В деня на катастрофата сръбската армия не е извършвала ракетни операции на ПВО, както и авиационни действия, се казва в позицията на сръбското министерство на отбраната. Според тях обвиненията, отправени от Лилов, са неточни и злонамерени.