Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тя преследва с ножица любовниците му и твърди, че е просто ревнива

Когато се омъжва за Филип Красивия, Хуана Кастилска вече има психически проблеми, но самият Филип не се интересува от това, защото заедно с Хуана той получава пълната власт над Кастилия.

Според изследователска статия в The Journal of Humanistic Psychiatry Хуана категорично отрича собствените си психически проблеми, включително лудостта си, като твърди, че само от време на време има пристъпи на ревност. Съпругът й може би неслучайно получава прякора Красивия, за него се носи славата, че е бил знатен женкар.

Случва се веднъж Хуана да бие дама с ножица, даже я подстригва, понеже подозира, че е една от любовниците на мъжа й.

Следователно не се знае със сигурност дали Хуана наистина е била болна.

Факт е, че самата тя е била дете от брак между братовчеди, така че наличието на психически отклонения при нея е много правдоподобно.

Филип Красивия

и Хуана Лудата

Психолози и историци смятат, че Хуана определено е страдала от тежка депресия или биполярно разстройство.

Въпреки това Хуана ражда от Филип шест деца, най-голямото от които - Карл V, по-късно става император на Свещената Римска империя, както и владетел на Кастилия и други испански земи.

До началото на ХVI век Хабсбургите продължават да добавят нови територии към семейната си линия. Дъщерята на Хуана - Изабела, се омъжва за представител на датското кралско семейство, а другият син на Хуана - Фердинанд, се жени за Ана Ягелонка от Бохемия и Чехия.

По-късно Фердинанд под името Фердинанд I става следващият владетел на Свещената Римска империя.

В средата на века

близкородствените бракове стават

още по-често

срещани сред Хабсбургите. През 1548 г. дъщерята на Карл V - Мария Испанска, се омъжва за своя братовчед Максимилиан (син на Фердинанд и Анна). А синът на Карл V - Филип II, се жени за Ана от Австрия - дъщерята на Мария и Максимилиан, която му е племенница.