Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В знатната фамилия изпитвали силен страх, че външни хора могат да замърсят кръвта им

През 1571 г. Карл II, ерцхерцогът на Австрия, също се жени за племенницата си Мария Ан Баварска, а децата на Филип II - Филип III, и на Карл II - Маргарет Австрийска, се женят помежду си и семейните примки на Хабсбургите стават още по-тесни. Това съвсем не е необичайно в онези векове сред кралските особи, така че никой не им обръща особено внимание. Тази опасна практика продължава, въпреки че подобни бракове не са били одобрявани от църквата.

Ерцхерцог на Австрия Карлос II

Резултатите от кръвосмешенията стават очевидни. Колкото повече Хабсбурги влизат в кръвосмешения, толкова повече физически и психически недостатъци се проявяват и стават видими при техните потомци. Децата на Филип III и Маргарет Австрийска от своя страна се бракосъчетават за своите братовчеди и племенници.

През 1661 г. се ражда може би най-известният и грозен Хабсбург, чиито портрети, дори вземайки предвид ласкателствата от страна на художника, до ден днешен карат хората да онемяват. Това е Карлос II от Испания.

Родителите му са братовчеди, едната от бабите му е и леля, а другата баба му е и прабаба. И всичките му прадядовци са синове на Филип Красивия и Хуана Лудата. Карлос II се жени за първи път на 18 години и за втори – на 29. Първата му съпруга се оплаквала от преждевременната му еякулация, а втората – от неговата импотентност.

Списъкът с болестите му е малка медицинска енциклопедия. Специалистите са установили, че последният владетел на Испания от династията на Хабсбургите е страдал от две редки заболявания – комбинирана тиреоидна хормонална недостатъчност и бъбречна тубулна ацидоза. Съвременниците му го описват като нисък и слаб човек с голяма глава. Той не може да говори до 4-годишна възраст и едва прохожда на 8 години, започва да ходи нормално едва когато става възрастен. Като дете пристъпва с големи трудности и често пада. Страда и от стомашни проблеми, а

на 30 години изглежда

като възрастен човек

Според изследователите всички тези симптоми са доказателство за редки наследствени генетични заболявания. Освен безплоден той е със силно деформирана челюст и едва може да говори. Зъбите му при затваряне на устата не съвпадат един с друг.

Описван е като човек, който проявява слаб интерес към заобикалящата го среда.

Карлос се оказва толкова увреден, че му дават прякора - Ел Хечизадо, което означава омагьосан или обсебен. Поради многобройните бракове между испанския и австрийския клон на Хабсбургите нещастният Карлос се ражда сякаш е плод на сношение между братята и сестрите му. В резултат на всички тези проблеми той се оказва последният представител на Хабсбургите на испанския трон и с него започва упадъкът на династията.