Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Стефан Янев поздравява кмета на Велико Търново Даниел Панов преди срещата на правителството с общините.

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Премиерът Стефан Янев поздравява кмета на Велико Търново Даниел Панов преди срещата на правителството с общините. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

След срещата на служебното правителство със Сдружението на общините се обмисля вариант санирането да продължи, но без хората да плащат 20% от сметката

Председателят Даниел Панов и колегите му ще преговарят с финансовото министерство как да се увеличат местните приходи от данъка общ доход

Премиерът поставил задача да се обмислят законодателни промени, които да помогнат на гражданите и бизнеса

Кметовете да съберат и дадат информация по колко души са регистрирани в имоти на тяхна територия, като целта е да няма над 40 души на един адрес. Така според очакванията на служебното правителство може да се стопира изборният туризъм, който е силно развит в последните десетилетия.

Темата е била част от разговора между премиера Стефан Янев и Сдружението на общините.

Според кмета на Димитровград Иво Димов подобна задача е почти неизпълнима, дори да обикалят от имот на имот, за да броят регистрираните преди вота на 11 юли. Димов смята, че ГРАО може да предостави тази информация.

Ограничаване на регистрациите на един адрес бе мярка за изборите, която правителството обсъжда и преди две седмици по искане на вътрешния министър Бойко Рашков.

Засега концентрация на много хора на един и същи настоящ адрес се забелязвала в Благоевградско и Пазарджишко, обяснил МВР шефът на заседанието на правителството, пише в стенограмата, публикувана от Министерския съвет.

Държавата да

поеме и 5-те

милиона лева

за дезинфекция

на изборните секции, поискали от сдружението, каза кметицата на Троян Донка Михайлова. За изборите на 4 април всички разходи по здравния протокол са поети от местните власти. Кметовете нямали надежда да им бъдат възстановени разходите, но настояват да не ги правят те за 11 юли.

Да се обсъди възможността програмата за саниране да продължи, без да се иска 20 на сто самоучастие от собствениците на жилища, обещали от правителството, каза кметът на Велико Търново и шеф на сдружението Даниел Панов. Общините ще преговарят и с Министерството на финансите по правила как да бъдат увеличени приходите им от данъка общ доход.

Панов получил уверения, че въпросът за съфинансирането на проектите за енергийна ефективност е отворен и ще бъде обсъден на допълнителни срещи между местните власти и правителството. А

планът за

възстановяване

ще бъде внесен

в ЕК до края

на мандата

на служебния кабинет.

По повод искането на кметовете на малки кметства за по-голяма финансова децентрализация от НСОРБ смятат, че такава вече съществува с промени в Закона за публичните финанси от миналата година, според които 30% от бюджета на общините се изразходват за малките кметства.

Служебното правителство си е поставило за задача да установи какви законодателни промени е необходимо да бъдат направени в различните обществени сфери, така че да се подобри животът на гражданите и функционирането на бизнеса, заяви в началото на срещата премиерът Стефан Янев. Макар и служебен, кабинетът има амбицията в рамките на мандата си да подготви предложения за законодателни промени, които да могат да бъдат разглеждани от следващия парламент.

По-късно през деня Янев посети пострадалия от наводнения Лом.

Стефан Янев разгледа щетите от наводненията в Лом.

СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ
Стефан Янев разгледа щетите от наводненията в Лом. СНИМКА: МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ

“Имало е проект преди години за пречиствателна станция, който така и не се е случил. В момента кметът на града дори и да има пари да прави канализация, не може да я направи, защото няма пречиствателна станция. И тук кръгът става омагьосан. Получава се така, че град на брега а Дунава без пречиствателна станция вкарва държавата в наказателна процедура”, коментира той.