Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Политологът Димитър Ганев
Политологът Димитър Ганев

Този път Трифонов има оправдание да посегне към подкрепа от БСП и ДПС, каза още политологът от изследователския център "Тренд"

Следващият кабинет вероятно ще е без ярки партийни лица, с експертно изглеждащи хора

Избирателната активност е ключът към изборния резултат

Има такъв народ се пази от стандартна кампания, за да не изглежда като част от статуквото

БСП и ДПС ще подкрепят партиите на протеста за кабинет, но ще е трудно управление

- Кои се очаква да бъдат най-интересните битки на изборите според последното ви проучване?

- Най-общо мога да очертая три основни сюжета, около които няма да имаме отговор до самите избори. Разбира се, най-интересната битка ще е тази за първото място, като разликата между ГЕРБ-СДС и “Има такъв народ” наистина е минимална.

Ако на предните избори на 4 април знаехме кой ще победи, но не и кой ще управлява, сега знаем кой ще управлява, но не и кой ще победи.

Следва да уточним, че не за първи път имаме толкова оспорван златен медал, но има нещо наистина много ново сега. За първи път, откакто съществува ГЕРБ, битката му не е с БСП, а с друга партия. Освен че е ново, това е и непознато. В годините общо взето изградихме ясна представа за електоралния потенциал на БСП и докъде може да стигне подкрепата за партията. Нещо повече – при силна БСП това винаги създаваше и подкрепа за нейния опонент, или по друг начин казано - вот за по-малкото зло. Днес имаме друг претендент за първото място, за когото нито знаем електоралния му потенциал, нито как се държи неговият избирател, нито дали силен Трифонов би уплашил някого.

- Споменахте още две интересни битки освен тази за първото място. Кои са те?

- Битката за четвъртото място – между “Демократична България” и ДПС. Разликата между двете формации е минимална. Тук обаче и социологическият инструмент е ограничен поради факта, че правим проучвания само на територията на България. Най-вероятно състезанието между тях ще се реши на терена в чужбина, защото и двете партии разчитат на вот извън границите ни. Третата интрига е свързана с това колко формации ще влязат в парламента – дали ще са 6 или 7. И това няма да можем да го кажем до вечерта на 11 юли.

- Увеличава ли се подкрепата за втория на изборите “Има такъв народ”, въпреки мълчанието и пасивността им?- Не мога да разбера защо се приема, че “Има такъв народ” не правят кампания, понеже мълчат и са пасивни. Та това си е вид кампания. Преди всичко Трифонов може да си позволи такова поведение, защото той няма проблем с разпознаваемостта. Нещо повече – “Има такъв народ” печели от една-единствена своя роля – тази на опонент на политическото статукво. Ако се беше влязло в предизборни дебати и стандартна предизборна кампания, партията бързо щеше да се възприеме като поредната или като част от познатото ни статукво. Освен това далеч не съм съгласен, че “Има такъв народ” не прави кампания. Те правят масирана кампания в социалните мрежи, което беше напълно логично предвид целевата група, към която се беше ориентирала партията – младите хора. Това даде резултат – екзитполът ни от предишните избори показа, че “Има такъв народ” е първа политическа сила във възрастовата група 18-29 години.

- Дали обединяването със 17 леви формации ще донесе бонус на БСП в урните?

- Проучването ни отрежда твърда трета позиция на социалистите, като разликата им с втория и четвъртия е твърде голяма, за да бъде стопена. Не виждам сериозна възможност “Има такъв народ” или ГЕРБ да се сринат до БСП или тя да ги настигне. Не мога да видя и вариант, при който червените да паднат до стойности от малко над 300 хиляди гласа, където ще пребивават ДПС и “Демократична България”. Коалицията с АБВ и “Нормална държава” на Кадиев, които са единствените по-познати за масовата публика формации, не носят електорален бонус след себе си. Разказът за обединението на левицата можеше и да има подобен ефект, но данните не го показват.

Не изключвам част от по-възрастните хора да се завърнат към избирателния корпус, който напуснаха през април основно заради тежката ковид ситуация тогава. Това само по себе си може да възвърне поне малко част от позициите на БСП, но не и да направят някаква съществена разлика. Не изключвам обаче съюзът около Жан Виденов да им стопи възможността за подобно възстановяване. И тук да ви кажа дали БСП ще има 20, 30 или 50 хиляди гласа повече, или по-малко, няма особено значение. Социалистите имат пред себе си много по-сериозни предизвикателства за решаване. На последните избори през април БСП не беше възприета като легитимна и автентична алтернатива на управлението на Борисов въпреки непоколебимата опозиционна роля, която имаха в продължение на четири години. Наказателният и протестният вот заобиколи столетницата и предпочете “Има такъв народ”, “Демократична България” и Манолова. Как ще убеди БСП избирателите на тези партии, че е по-добра от тях? Ето това ми изглежда сложен въпрос за решаване, а не дали ще успеят да вдигнат с няколко десетки хиляди гласа.

- Протестните партии на Манолова и Иванов ще спечелят ли подкрепа, която да допълни мандатите на коалицията с “Има такъв народ” до 121, за да могат да сформират кабинет?

- След предишните избори лагерът на т.нар. протестни партии – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, събра 92 мандата – далеч от парламентарното мнозинство. Въпреки регистрирания ръст при формацията на Трифонов и евентуално леко покачване при коалициите около Христо Иванов и Манолова, да се стигне до мнозинство от трите формации ми се струва много малко вероятно. Представете си – на тях им трябват още 29 мандата до заветните 121.

- Питам ви, защото, ако това не стане, трябва да се примирят с подкрепа от някоя от системните опозиционни партии?

- Да, и за мен това е най-вероятният сценарий. Но ако т.нар. партии на протеста предложат кабинет, те няма да имат никакъв проблем с осигуряването на мнозинство в Народното събрание. Бъдете сигурни, че и БСП, и ДПС ще го подкрепят. Те нямат друг мач. Друг е въпросът колко трудно ще бъде да се управлява при такава конфигурация.

- Лидерите на новообединените патриоти няма да участват в изборите. Това ще се отрази ли на резултата им?

- В новото патриотично обединение имаха нужда от спешен нов разказ, защото добре си дават сметка, че аритметичният сбор от резултата на ВМРО и коалицията между “Воля” и НФСБ няма да е автоматичен на предстоящите избори. В политиката не можеш да събираш така електорати най-малкото защото част от симпатизантите на ВМРО например може да не харесват Марешки или обратното. Именно поради тази причина им трябваше някакъв нов разказ, който да обясни обединението. Иначе позицията беше слаба – не успяхме поотделно, сега се обединихме, за да влезем в парламента. Идеята за лидерите, които да са крачка назад, не е лоша, защото се показва по-различно лице на коалицията. Участието им в следващото Народно събрание зависи от представянето им във втората половина от кампанията. Нищо не е решено. Проблемът при патриотичното обединение е и че вече имат конкуренти на полето. “Възраждане” на последните избори направи още една стъпка в това електорално пространство. А Трифонов с патриотичното си творчество и реторика също краде гласове от това пространство.

- Каква избирателна активност очаквате на 11 юли?

- В избирателната активност се крие и ключа към изборния резултат. Проучванията ясно сочат, че системните партии като ГЕРБ, БСП и ДПС, общо взето, са мобилизирали своите привърженици и техните електорати са достатъчно твърди в намерението си както да гласуват, така и за кого да гласуват. Лошата новина за споменатите три партии обаче е, че нямат голям потенциал за ръст или казано на социологически език – не разполагат с електорална периферия. За сметка на това симпатизантите на т.нар. протестни партии – “Има такъв народ”, “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!”, не са толкова твърди, но пък за сметка на това има накъде да растат. Ето и как се получава уравнението – при по-ниска активност ще излязат по-твърдите партийни ядра и така относителната тежест на ГЕРБ, БСП и ДПС ще бъде по-висока от очакваното, докато при по-висока активност, ще се мобилизират именно електоралните периферии и “Има такъв народ”, “Демократична България” и формацията на Манолова могат да спечелят бонус.

- По-патов ли ще е следващият парламент в сравнение с 45-ия?

- Вероятно патовата ситуация ще е сходна като при предишното Народно събрание, но този път политическата ситуация ще е много различна и най-вероятно ще се състави кабинет около “Има такъв народ”, “Демократична България” и формацията около Манолова. Парламентарната подкрепа за този кабинет няма да е никакъв проблем, защото БСП и ДПС ще го подкрепят, а единствената опозиция ще остане ГЕРБ.

- Но те можеха да направят този кабинет и след предишните парламентарни избори. Защо не го направиха?

- Именно заради новата политическа ситуация. Българите искаха и след последните парламентарни избори да се състави кабинет. Трифонов обаче предпочете да не посяга към подкрепата на БСП или ДПС в предишното Народно събрание, защото

тогава отговорът

на въпроса

“Защо ни излъга,

че няма играеш с

тях”, щеше да е

много труден

Сега обаче, оправданието за подобна колаборация със статуквото ще е по-оправдано. Отговорът ще е по-лесен. На въпроса към Трифонов защо с подкрепата на БСП и ДПС той има алиби: Показах, че не исках предишния път, но не може да правим избори след избори. “Така е казал суверенът”, както обича да казва самият Трифонов.

С отиването на нови предсрочни парламентарни избори наесен “Има такъв народ” рискува интерпретацията за бягството от отговорност да стане доминираща и това да доведе до отлив от обществена подкрепа.

- А как ще изглежда подобен кабинет?

- Най-вероятно ще прилича на служебния – без ярки партийни лица, експертно изглеждащи хора. Можем да очакваме и някаква програмна насоченост. Не изключвам да останат и част от министрите от служебния кабинет.

Интервю на Мила Гешакова