Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Десислава Иванчева е свобода срещу 10 хил. лева СНИМКИ: Николай Литов
Десислава Иванчева е свобода срещу 10 хил. лева СНИМКИ: Николай Литов

l Бившата кметица излиза на

свобода след 2 години и 3 месеца

домашен арест, защото е бременна

l Делото срещу нея, заместничката ѝ

Биляна Петрова и бившия кмет

на район “Младост” Петко

Дюлгеров не тръгна във ВКС

Адвокатка плати паричната гаранция в размер на 10 хил. лева на бившата кметица на район “Младост” Десислава Иванчева и така тя излезе на свобода 3 години и 2 месеца след задържането си. От тях 2 години и 3 месеца беше под домашен арест.

По-рано в понеделник Върховният касационен съд промени мярката за неотклонение на бившата кметица от домашен арест в парична гаранция.

Самата Иванчева настоя за подписка. Причината - тя е бременна, което било установено с ултразвук за първи път на 2 април.

Извън съдебната зала Иванчева обясни, че сумата ще я затрудни. Тя не работела от повече от 3 години, освен това покрай бременността разходите ѝ нараснали значително. Бившата кметица обяви, че ще помоли за помощ в социалните мрежи.

Само няколко часа по-късно адвокатът на Иванчева Николай Хаджигенов съобщи, че гаранцията е платена. Това сторила адвокат Албена Белянова. 

“Беше толкова добра и веднага след делото преведе паричната гаранция по сметката на съда, за да получа незабавно свободата си. Но аз трябва да ѝ върна максимално бързо тези пари, защото на нея също са й нужни, за да продължи и тя битките си с олигархията и правосъдието”, написа пък Иванчева.

Преди години Албена Белянова беше зам.-шеф на АДФИ. Тогава тя се оплака, че била сексуално тормозена.

Във фейсбук адвокат Албена Белянова обясни, че е внесла гаранцията, защото “знам какво значи да се молиш и бориш за правосъдие”.

Самото дело срещу Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и бившия кмет на “Младост” Петко Дюлгеров не тръгна във ВКС.

Върховните магистрати настояха Висшият съдебен съвет (ВСС) да им изпрати информация за искането да се образува дисциплинарно производство срещу шефа на апелативния спецсъд Георги Ушев във връзка с мерките за неотклонение на тримата.

За него настоява шефът на ВКС Лозан Панов, но кадровият орган отказа да образува дисциплинарка.Така казусът стигна до Върховния административен съд.

На първа инстация Иванчева получи 20 години затвор за подкуп, но на втора присъдата беше намалена на 8 г. решетки.

Биляна Петрова първо получи 15 г., но после наказанието беше намалено на 7, а на Петко Дюлгеров от 12 години втората инстанция ги намали на 6 г.

Десислава Иванчева и Биляна Петрова (вляво)

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ