Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Започна прокурорска проверка за причините за смъртта на Евгения

29-годишна родилка, която почина по време на планирано секцио в болницата в Благоевград, преди години загубила брат си, след това майка си и накрая - баща си. Евгения К., която е от кочериновското с. Бураново, но живее в Благоевград, постъпила в АГО в сряда за планирано второ раждане. Когато са й поставяли упойката, е издъхнала. Всичко е станало за 5-6 минути и още няма обяснение каква е причината. Лекарите не са успели да направят операция и да спасят бебето. Аутопсията не е установила причината за смъртта, но са взети проби за хистологични изследвания. Допуска се, че е възможно да е получила остра алергична реакция. Евгения К. е била планирана за раждане със секцио, защото и първото й дете, което е на 3 г., е родено по този начин.

Младата майка не е имала проблеми по време на бременността. Преди 3 месеца е била заразена с коронавирус, но се е възстановила бързо и е била изписана след болнично лечение.

"Винаги правим изследване на пациенти, които са алергични, но такива пациенти ги откриваме при разпит при приемането, при консултацията с анестезиолог и разбира се, възможно е да бъде и алергична реакция, която няма как да предвидим преди това", коментира директорът на болницата д-р Огнян Митев.

Оказа се, че няма практика, преди поставяне на пълна упойка, задължително да се правят тестове за евентуална алергия на всички пациенти. Ако човек не знае, че има непоносимост към някакъв медикамент, за да предупреди преди това медиците, има риск да развие остра реакция.

Починалата родилка е работила като шивачка, а мъжът й преди години е бил полицай. Преди 12 г. е починал брат й Ники, който тогава е бил само на 20 г. Техни познати казват, че смъртта му е била мистериозна, намерили го мъртъв вкъщи и така и не се разбрало каква е причината. След това починала майка й, а преди няколко години и баща й. "Много възпитано семейство бяха. Разбрахме от медиите, че е починала. До последно я виждахме в блока. Не само много красива, но и учтива, кротка жена. Още не можем да повярваме, че я няма", разказаха съседи в блока й в кв. "Еленово".

Окръжна прокуратура-Благоевград се самосезира по медийни публикации и започна предварителна проверка за причините за смъртта на младата жена.