Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев и Зоран Заев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава
Румен Радев и Зоран Заев СНИМКА: Прессекретариат на държавния глава

Европейската песпектива на Република Северна Македония е от огромно значение за нас и ние сме длъжни да направим така, че нашите хора да имат своето общо европейско бъдеще и да могат да общуват много по-свободно помежду си. Разбира се, по този път остават и някои нерешени въпроси и за нас е много важно да имаме диалог. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев.

Той приветства Заев, че е в София за открит и конструктивен диалог. И обяви, че очаква възможно най-скоро да има посланик на РС Македония в София.

РС Македония за нас е най-важната близка приятелска страна и развитието на двустранните отношения за нас са от изключителна важност, заяви още Радев. И напомни, че това изисква регулярни контакти, диалог и постоянно сътрудничество. За съжаление, през последните години тези отношения попаднаха в задънена улица, диалогът беше замразен, а това безспорно се отрази и на перспективата на вашата страна за началото на преговори за членство в ЕС.

До известна степен това се държи и на факта, че Договорът за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който подписахте с предишното българско правителство през 2017 г., нямаше конкретни обвързващи услония и срокове, и това даде възможност за променливи тълкувания и действия, каза още Радев.

Президентът благодари на македонския си колега Стево Пендаровски за неговото приятелство, мъдрост и лидерство, и напомни, че заедно почетоха делото на светите братя Кирил и Методий в Рим. Това демонстрирало взаимната воля и било сигнал към гражданите за сътрудничество, приятелство и разбирателство. Обнадежден съм, че този позитивен дух вече и е на ниво правителство, допълни държавният глава.

Надявам се да имаме така необходимият прагматичен подход, с конкретни устойчиви необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство на РСМ в ЕС, каза Радев. И призова да се създаде такава среда, че нашите млади хора да имат възможност за много по-близки приятелски връзки и да градят заедно бъдещето си, което да не се базира на предразсъдъци и идеологеми.

Оценявам вашата загриженост и всеобхватния диалог, който искате да водите в България, включително с политическите партии. Вие сте опитен политик и знаете, че в предизборен период партиите понякога могат да обещаят повече, отколкото могат да постигнат впоследствие, обърна се Радев към Заев.

Македонският премиер пък предаде приятелски поздрави от президента Пендаровски. Младите хора трябва да продължат като представители на два братски народи с приятелството, каза той.

Заев изрази задоволство от работната обстановка на срещата му с премиера Стефан Янев. Имаме нужда от това да решаваме проблемите двустранно и в диалог да решаваме проблемите пред нас. Имаме приятели навсякъде и те могат да помогнат, но само да помогнат, решението трябва да го намерим ние, допълни македонският премиер.

Убеден съм, че вече имаме успех - това е заръката да бъдем приятели, да престане речта на омразата, е изпратен и съм убеден, че това ще донесе добро на двете страни, допълни Заев.

Той благодари и за инициативата на България да дари ваксини. Похвали Радев за инициативата за това младите да летуват заедно в България, която обсъдил заедно с премиера Янев.

Тази инициатива е прекрасна, отвърна Радев. Когато встъпваше в длъжност служебното правителство помолих това - вместо да даваме парите за заплати на хотелите да стоят празни - да дадем парите на тези хотели, които безплатно ще осигурят част от ваканцията на нашите деца. И какво по-хубаво от това да дойдат и ваши деца и затова споделих идеята на президента Пендаровски, допълни Радев.

Той разказа, че е поставил въпроса за ваксините на еврокомисаря по здравеопазването, защото се чакали последни нормативни уточнявания от Брюксел за даряването.