Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Йенс Столтенберг СНИМКА: Ройтерс
Йенс Столтенберг СНИМКА: Ройтерс

Държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО се събират в този час в Брюксел. България ще бъде представена от президента Румен Радев.

Сред темите на срещата на върха са отношенията с Китай и Русия, както и изтеглянето на НАТО-вските войски от Афганистан, предаде БНТ

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че се надява да бъде постигната договорка за промени в стратегическата концепция на Алианса. Очаква се и страните-членки да се обявят против разполагането на ядрени ракети с наземно базиране на територията на Европа. Това е и първо участие във форума за Джо Байдън в качеството му на американски президент.

"Не навлизаме в нова Студена война, Китай не е наш противник, не е наш враг. Трябва да отвърнем заедно като съюз на предизвикателствата за нашата сигурност, които произтичат от възхода на Китай. НАТО е най-силният и най-успешният съюз в историята. Доказвали сме многократно, че сме способни да се променим когато светът се променя. През последните години осъществихме най-големите промени на НАТО от края на Студената война. Ще продължим да се приспособяваме с решенията, които ще вземем днес", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.